S’mores božićni keksi: Zimska verzija najdražeg američkog klasika

Nisu teški za pripremu, a mali su odmak od naše tradicije božićnih kolača.

Na našim se tradicionalnim božićnim stolovima uvijek iznova mogu naći mađarice, breskvice, Linzer keksi, rum kuglice i kuglofi, no zašto ove godine ne biste malo ‘začinili’ svoj blagdanski stol s američkom verzijom s’mores keksa, američkog klasika među slatkišima?

Naime, ovaj kultni američki desert, u originalu kombinacija rastopljenog marshmallowa, čokolade i prhkih keksa pečenih na logorskoj vatri, svoju je najčarobniju transformaciju doživio upravo u blagdansko vrijeme i tako su nastali s’mores keksi.

Keksi su dovoljno posebni da se istaknu na blagdanskom stolu, a opet dovoljno jednostavni za pripremu da ih možete raditi i s djecom. Raskošna kombinacija kakaa, maslaca, mliječne čokolade i mekanih marshmallow kockica pretvara ih u savršenu zimsku poslasticu za sve generacije. Evo i recepta u nastavku.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Just Feed Me (@justfeedme)

S’mores božićni keksi

Sastojci (za 18–20 keksa):

  • 120 g maslaca, omekšanog
  • 100 g smeđeg šećera
  • 70 g bijelog šećera
  • 1 jaje
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 160 g glatkog brašna
  • 30 g kakaa
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 100 g mliječne čokolade, nasjeckane
  • 6–8 velikih marshmallowa (prerezanih na pola) ili mini marshmallowi
  • 6–8 integralnih keksa (digestive, graham ili slični), razlomljenih na komadiće

Postupak pripreme:

  • U većoj posudi izmiksajte omekšali maslac sa smeđim i bijelim šećerom dok ne postanu lagani i pjenasti. Dodajte jaje i vaniliju pa sjedinite smjesu u glatku, kremastu bazu. U drugoj posudi pomiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo i sol te suhe sastojke postupno dodajte u mokre, miksajući dok se sve ne poveže.
  • Kad dobijete gusto čokoladno tijesto, umiješajte komadiće čokolade i razlomljene kekse. Ostavite tijesto da se kratko odmori u hladnjaku, 15–20 minuta, tako će keksi zadržati lijep oblik tijekom pečenja.
  • Zagrijte pećnicu na 180 °C i na lim za pečenje položite kuglice tijesta veličine oraha, ostavljajući razmak jer će se keksi lagano raširiti. Pecite 8 minuta, zatim izvadite lim iz pećnice i na svaki keks položite po polovicu marshmallowa (ili nekoliko mini marshmallowa). Vratite sve u pećnicu na dodatne 2–3 minute, dok se marshmallow ne napuhne i lagano karamelizira.
  • Kada su gotovi, možete ih dodatno preliti tankim mlazom rastopljene čokolade ili posuti mrvicama keksa za pravi s’mores efekt.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Chunk Cookie Bar (@chunk.cookie.bar)

GastroReceptiS’mores božićni keksi: Zimska verzija najdražeg američkog klasika

Facebook

100,860FanovaLajkaj