Sočan tart od krušaka desert je koji uspijeva i najvećim početnicima

Uz kuglicu sladoleda ili malo šlaga ova sezonska slastica iz odlične postaje senzacionalna.

Kruške su pravo jesensko voće koje nagoviješta dolazak hladnih, zimskih mjeseci. S obzirom da kruške svoje najsočnije plodove rode upravo tijekom ovog godišnjeg doba, sada je pravo vrijeme da ih uključimo u svoju prehranu na što više načina. Mesnate, hranjive i prirodno slatke, idealan su sastojak za jesenske kolače i pite, a mi smo pronašli recept koji oduševljava okusom i jednostavnošću pripreme.

Sastojci:

  • 1,5 šalica pšeničnog crnog brašna
  • Prstohvat soli
  • 1 žlica soka od jabuke
  • 100 g maslaca
  • 5 krušaka
  • 2 žlice limunovog soka
  • 2 žlice maslaca
  • Trećina šalice javorovog sirupa
  • 1 vrećica želatine ili 1 žlica aru praha
  • Pola žličice đumbira u prahu
  • Oljušteni bademi

Postupak pripreme: 

Za ovaj je kolač pećnicu potrebno zagrijati na 180 stupnjeva. Prosijte brašno u zdjelu za miksanje pa mu dodajte prstohvat soli. Zatim dodajte maslac narezan na kockice i sve prstima izgnječite. Da se sve poveže, dodajte dovoljno jabučnog soka dok se tijesto ne formira. Tijesto umotajte u prijanjajuću foliju ili stavite u plastičnu vrećicu te ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta.

Kruške izdubite i prepolovite na polovice te ih zatim tako stavite u posudu. Lagano ih nakapajte limunovim sokom. Otopite 2 žlice maslaca u 25 cm velikoj tavi od rosfraja koja se može staviti u pećnicu. Umutite javorov sirup, aru prah ili želatinu te začine, pa sve zajedno ulijte u tavu. Kruške složite u tavu ukrug te stavite na vatru da sve zakuha. Poklopite i pustite da kuha na vrlo laganoj vatri oko 10 minuta.

Tijesto zatim razvaljajte između dva lista papira za pečenje da bude oko 2 cm veće od tave. Stavite ga preko krušaka utiskujući ga oko njihovih rubova. Tavu stavite u pećnicu i pecite oko 20 minuta dok tijesto ne poprimi zlatnu boju. Izvadite iz pećnice i ostavite oko 10 minuta prije nego je izokrenete na tanjur za posluživanje. Prije nego je preokrenete, nožem prođite oko rubova kako bi se tijesto odvojilo od tave. Preko tave stavite veliki tanjur naopačke i sve preokrenite lupkajući s druge strane kako bi se kruške odvojile od tave. Lagano podignite tavu. Prije posluživanja ukrasite poprženim bademima i šećerom u prahu.

Ovaj se recept može pripremati i u okruglom keramičkom kalupu za pite.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Mirage sucré (@miragesucre)

GastroReceptiSočan tart od krušaka desert je koji uspijeva i najvećim početnicima

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram