Opće je poznato da Šveđani znaju ponešto o tome kako kvalitetno živjeti. Jedna od najsretnijih nacija na svijetu tako redovito uživa u toplini svog doma, zna cijeniti male stvari, a sudeći po receptu koji vam danas predstavljamo obožava i čokoladu.
Definicija comfort fooda za nas je vruća čokolada, no što ako ju možete spojiti s još jednim omiljenim desertom – browniesima? Upravo ta kombinacija spojena je u švedskom čokoladnom desertu Kladdkaki, torti od samo šest sastojaka. Neka vas očara njezina kremasta sredina i sočnost.
Švedska čoko torta – Kladdkaka
Sastojci:
- 135 g maslaca
- 55 g kakaa u prahu (plus 1 žlica)
- 350 g šećera
- 110 g glatkog brašna
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 3 jaja lagano umućena
- opcionalno – rum po želji
Postupak pripreme:
- Prethodno zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Dno kalupa za tortu obložite krugom papira za pečenje, a zatim namastite papir i ostatak kalupa. Otopite maslac u posudi srednje veličine, a zatim skinite s vatre i ostavite sa strane.
- Maslacu dodajte kakao, šećer, brašno i vaniliju te malo promiješajte. Zatim dodajte jaja i sve zajedno promiješajte dok se dobro ne sjedine. Po želji dodajte ruma. Ulijte smjesu u kalup za torte i pecite 25 do 30 minuta dok se vrh ne ukruti, ali središte je i dalje sočno (vrh bi trebao biti čvrst, ali treba pucati pod pritiskom prsta).
- Ostavite kolač da se ohladi u kalupu, a zatim nožem provucite između kalupa i kolača kako biste ga olabavili. Okrenite na tanjur ili stalak za kolače. Za dekoraciju pospite kakaom ili šećerom u prahu i poslužite toplo sa sladoledom ili vrhnjem.