Ljeto nam svake godine vrati onu neopisivu lakoću postojanja – bose noge, lagane haljine, sunce na ramenima i, naravno, lubenicu u hladnjaku. Njezin svježi, slatki okus neizostavan je dio sezonskih užitaka, ali lubenica može biti i mnogo više od samostalnog zalogaja uz more.
U nastavku donosimo tri jednostavna, a dojmljiva recepta s lubenicom u glavnoj ulozi – od elegantnog predjela, preko aromatičnog glavnog jela, do laganog, a impresivnog deserta. Idealno za ljetni ručak na terasi ili večeru s prijateljima pod lampicama.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Predjelo: Salata od lubenice, fete i mente
Ova salata je sve što ljeto voli: kontrasti koji funkcioniraju savršeno. Slatkoća lubenice, slanost fete, svježina mente i blagi šok od crvenog luka stvaraju kombinaciju koja oživljava nepce.
Sastojci:
- 500 g lubenice (bez koštica, narezane na kockice)
- 100 g fete (izmrvljene ili narezane)
- 1 mala crvena luka (narezana na vrlo tanke ploške)
- Šaka svježih listova mente
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica limunovog soka
- Svježe mljeveni papar
Postupak pripreme:
- U velikoj zdjeli nježno pomiješajte lubenicu, fetu i luk. Dodajte listove mente, a zatim sve prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom. Završite s malo papra, promiješajte i poslužite odmah – idealno je kad je lubenica dobro ohlađena.
- Za dodatnu svježinu, možete dodati i malo krastavca narezanog na polumjesece.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Glavno jelo: Grilani ražnjići s lubenicom, piletinom i bosiljkom
Ako mislite da lubenica ne pripada roštilju – razmislite ponovno. U ovom jelu ona dobiva sasvim novo lice: lagano karamelizirana na grilu, u kombinaciji s mariniranom piletinom i mirisnim bosiljkom, pruža iznenađujuću harmoniju okusa.
Sastojci:
- 400 g pilećih prsa (narezana na kockice)
- 300 g lubenice (narezane na kockice iste veličine)
- Svježi listovi bosiljka
- 2 žlice maslinovog ulja
- Sok 1 limete
- Sol, papar, češnjak u prahu
Postupak pripreme:
- Piletinu marinirajte u maslinovom ulju, limetinom soku, malo soli, papra i češnjaka (barem 30 minuta).
- Na drvene (ili metalne) štapiće redajte piletinu, lubenicu i listić bosiljka – ponavljajte dok ne potrošite sastojke.
- Pecite na roštilju (ili grill tavi) oko 10 minuta, okrećući povremeno, dok piletina ne bude zlatno smeđa.
- Poslužite uz jogurtni umak sa svježim krastavcem i mentom ili uz laganu salatu od rukole.
Desert: Granita od lubenice i limete
Za kraj – nešto ledeno, osvježavajuće i beskrajno jednostavno. Granita je talijanski desert nalik ledenom sorbetu, a u ovoj verziji lubenica i limeta zajedno stvaraju savršeni završetak svakog ljetnog obroka.
Sastojci:
- 700 g lubenice (bez koštica, narezane na komade)
- Sok 2 limeta
- 1–2 žlice šećera (po želji)
- Svježa menta za posluživanje
Postupak pripreme:
- U blender ubacite lubenicu, limetin sok i šećer (ako je lubenica jako slatka, šećer možete i izostaviti).
- Smjesu izlijte u plitku metalnu ili staklenu posudu.
- Stavite u zamrzivač i svakih 30 minuta promiješajte vilicom kako bi se stvorile ledene kristale – proces traje otprilike 2–3 sata.
- Kad je granita potpuno smrznuta i pahuljasta, poslužite u čašicama uz listić mente i krišku limete.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.