• Jolie
  • Gastro

Španjolski uštipci ili Churros – desert koji će vas osvojiti na prvu

Hrskava slastica s aromom cimeta!

Churrosi spadaju u omiljene slatkiše Španjolaca, uglavnom ih jedu za doručak uz šalicu kave, ali i tijekom dana uz umak od čokolade (vi slobodno iskušajte i druge opcije poput Nutelle ili džema od višanja i slično). Ovo meko i ukusno pecivo priprema se od jednostavnih sastojaka i zasigurno ga vrijedi isprobati. Recept vas čeka u nastavku:

Što vam je potrebno?

Tijesto

  • 250 ml vode
  • 100 g maslaca
  • 1 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150 g brašna
  • 2 prstohvata soli
  • 3 jaja
  • ulje za prženje

Umak

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 100 ml mlijeka
  • 50 g šećera
  • ekstrakt vanilije

Za posipanje

  • kristal šećer
  • cimet

Priprema

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cocina Mexicana (@cocina_mx) on

U posudu stavite vodu, šećer, vanilin šećer, maslac i pustite da uzavre. Neka se kuha sve dok se maslac ne otopi. Potom maknite s vatre pa odjednom ubacite brašno koje ste pomiješali sa solju. Drvenom žlicom energično miješajte dok se tijesto ne krene odvajati od posude.

Sačekajte par minuta da se smjesa ohladi i konstantno miješajte da se ne uhvati korica na vrhu.

U toplo tijesto zatim trebate dodavati jedno po jedno jaje. Svako jaje dobro umiješajte i tek kad se potpuno upije u tijesto, nadodajte sljedeće. Na kraju bi tjesto trebalo biti gusto, glatko i svilenkasto. Pokrijte ga i ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi.

Tijesto stavite u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom promjera jedan do dva centimetra pa ga istiskujte u duboko zagrijano ulje (ne pregrijano), prerežite ga nožem ili otkinite prstima. Početnicima će možda biti lakše da tijesto istiskuju na pobrašnjenu površinu pa onda u ulje. Nemojte pržiti više od tri do četiri trakice odjednom. Kada trakice postanu zlatno-smeđe boje gotove su, neće im trebati više od jedne minute. Izvadite ih na papirnati ručnik da se upije višak ulja i uvaljajte u smjesu šećera i cimeta.

Tradicionalno se jedu sa čokoladnim umakom; sve sastojke za umak stavite u posudu i sačekajte da se otope na laganoj vatri dok ne dobijete glatki i sjajan umak.

 


0/5


(0 Reviews)

Gastro Recepti Španjolski uštipci ili Churros - desert koji će vas osvojiti na prvu

povezano

Trending

U Stradivariusu je počelo završno sniženje!

High street brend Stradivarius na svojoj je web stranici objavio da je počelo završno sniženje, što u ovom slučaju znači da je većina dostupnih...

Palačinke od zobenih pahuljica i šumskog voća su...

Palačinke mogu biti istovremeno i ukusne i zdrave. Upravo takve su palačinke od zobenih pahuljica i šumskog voća koje su odličan zdravi desert za...

Zara i Disney imaju mini kolekciju s izvornim...

Zara je još jednom pokazala da osim ažurnim praćenjem trendova zna pronaći put do srca svojih obožavatelja i posebnim, manjim kolekcijama. U sklopu noviteta...

Taman za vikend! Stigla je nova sezona serije...

Kada je prvi put najavljeno da će se hit serija iz devedesetih "Sabrina, mala vještica" (Sabrina The Teenage Witch) pojaviti opet na Netflixu, mi...

Muzej za umjetnost i obrt ima novo lice

Povodom velike obljetnice u kojoj MUO obilježava 140 godina postojanja kao jedan od najvećih i najstarijih hrvatskih muzeja, predstavljen je novi vizualni identitet koji...

Komedija o prijateljstvu i karijeri uz urnebesnu Salmu...

Ostalo je još par dana do početka mjeseca koji je simbol ljubavi. Veljača ili 'mjesec ljubavi', kako ga mnogi od milja zovu, za mnoge...

Facebook

81,414ObožavateljiLajkaj

instagram

33,1k Sljedbenici
Slijedi

pročitajte

jolie preporuke

0/5 (0 Reviews)