Dok smo vam prošle godine predstavili recept za srcolike keksiće za Valentinovo, ove godine pažnju smo usmjerili na krafne! Ionako je poznato da je valjača predkorizmeni mjesec kada se u našim krajevima slave maškare, a krafne jedu na svakom koraku prije korizmenog posta, pa zašto onda ne spojiti tradiciju s ljubavnom, valentinovskom tematikom?
Pronašli smo tako za vas recept za mekane krafnice u obliku srca, a koje su punjene svima omiljenim čokoladnim namazom – Nutellom. Čokolada je poznati afrodizijak pa se u ovaj tematski recept savršeno uklapa. Kako pripremiti ove ljubavne krafne zavodljivog izgleda saznajte u nastavku.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Srcolike krafne
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 1 vrećica instant kvasca
- 1 jaje
- 3 žumanjka
- 250 ml mlijeka
- 60 g šećera
- 60 g maslaca, otopljenog
- 1 vanilin šećer
- 1 žlica ruma
- naribana korica jedne naranče
- prstohvat soli
- 1 l ulja za prženje
- Nutella
Postupak pripreme:
- Prije nego počnete važno je da vam sve namirnice budu na sobnoj temperaturi. Sjetite se izvaditi ih iz hladnjaka najmanje sat vremena ranije.
- U zdjelu za miješanje prosijajte brašno pa mu dodajte instant kvasac i dobro promiješajte. U sredini brašna napravite udubinu i u nju stavite jaje i žumanjke, mlijeko, šećer, otopljeni maslac, vanilin šećer i prstohvat soli. Sve dobro pomiješajte i krenite mijesiti. Miješenje možete raditi na tradicionalan način tako da tijesto dugo tučete drvenom kuhačom ili možete sve umijesiti samostojećim mikserom s nastavkom za tijesto. Tijesto treba jako dobro umijesiti kako bi postalo glatko, sjajno i podatno. Kad je umiješeno premažite ga s malo ulja, stavite u zdjelu, pokrijte i ostavite na toplom da se digne. Trebat će mu oko sat i pol.
- Spremno tijesto prebacite na radnu plohu koju ste lagano posipali brašnom. Ručno ga ponovo premijesite pa ga razvaljajte u pravokutnik debljine 1,5 cm. Pomoću modlice u obliku srca izrezujte srcolike krafne. Ovako izrezano tijesto malo posipajte brašnom, pokrijte krpom i ostavite da se diže još nekih 30 minuta. Ostatke tijesta ponovno zamijesite i ponovite postupak s izrezivanjem.
- U velikom i širokom loncu zagrijte puno suncokretovog ulja pa u njemu pržite srcoliko tijesto. Svako srce pržite po 2 – 3 minute sa svake strane. Vodite računa da temperatura ulja nije previsoka i nemojte peći više od 3 komada istovremeno.
- Pečene krafne prebacite na kuhinjski ručnik kako bi se ocijedile, a zatim ih uvaljajte u kristal šećer.
- Kad se ohlade nadjenite ih Nutellom ili nekim vama dragim čokoladnim namazom. Najjednostavnije ih je puniti slastičarskom vrećicom s dugačkim i uskim nastavkom ili špricom.
- Po želji, svoje krafnice možete preliti i čokoladnom glazurom ili pak ukrasiti čokoladnim mrvicama, jestivim ukrasima ili pak prrošarati rastopljenom čokoladom – kako god želite.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.