Nema boljeg načina da se ugrijete u hladnim jesenjim i zimskim danima od tople porcije Sticky Toffee Puddinga, deserta koji je postao sinonim za britanski comfort food. Mekan, sočan i bogat, ovaj puding od datulja preliven toplim umakom od karamele jedan je od onih deserata koji doslovno ‘griju iznutra’. Njegova kombinacija toplih začina, tamnog šećera i maslaca stvara savršenu harmoniju okusa koja podsjeća na kućnu toplinu i nostalgiju.
Iako se čini kao tradicionalni recept s dugom poviješću, Sticky Toffee Pudding zapravo je relativno moderan klasik. Smatra se da je nastao 1970-ih godina u Engleskoj, najvjerojatnije u Sharrow Bay Hotelu u regiji Lake District, poznatoj po rustikalnim jelima i domaćim desertima. Drugi izvori navode da ga je prvi pripremio kuhar Francis Coulson, koji ga je učinio slavnim među britanskom elitom. Bez obzira na to gdje je točno nastao, jedno je sigurno – ovaj desert je postao institucija, i neizostavan dio svakog gastro putovanja po Ujedinjenom Kraljevstvu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sticky Toffee Pudding
Sastojci za biskvit:
- 200 g nasjeckanih datulja
- 250 ml kipuće vode
- 1 žličica sode bikarbone
- 100 g maslaca (omekšalog)
- 150 g smeđeg šećera
- 2 jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 180 g brašna
- 1 i ½ žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
Za toffee umak:
- 200 g smeđeg šećera
- 100 g maslaca
- 200 ml vrhnja za šlag
- prstohvat soli
- nekoliko kapi vanilije
Postupak pripreme:
- Započnite tako da datulje prelijete kipućom vodom, dodate sodu bikarbonu i ostavite da omekšaju oko 10 minuta. U međuvremenu, mikserom umutite maslac i šećer dok ne postanu pjenasti, zatim dodajte jaja i vaniliju. U smjesu umiješajte brašno, prašak za pecivo i sol, a na kraju dodajte ohlađene datulje zajedno s tekućinom u kojoj su se namakale.
- Smjesu ulijte u namašćen kalup ili male posudice za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 30 minuta, dok ne postane zlatnosmeđa i elastična na dodir.
- Dok se puding peče, pripremite toffee umak – u lončiću otopite maslac i šećer, dodajte vrhnje i sol, te kuhajte 5–7 minuta dok se ne stvori gust, sjajan umak.
- Kada je puding gotov, izvadite ga i dok je još topao, prelijte obilno toplim toffee umakom. Najbolje ga je poslužiti uz kuglicu sladoleda od vanilije ili malo tučenog vrhnja, kako bi se kontrast toplog i hladnog savršeno stopio na nepcu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.