Stigle su prve ovogodišnje trešnje! Iskoristite ih za slasnu prhku pitu

Sočna, slatka i prhka! Topla pita s trešnjama odlična je u kombinaciji sa kuglicom sladoledom od vanilije.

Tržnice svakog dana postaju sve bogatije i bogatije sezonskim voćem i povrćem, a nas su ovih dana razveselile sočne trešnje. S obzirom da spadaju među naše omiljeno voće sjetili smo se da bismo ih mogli iskoristiti za ukusnu, prhku pitu.

U stilu američke pite od jabuka, ova sočna pita s trešnjama sjajno se slaže s umakom ili sladoledom od vanilije, okusom je slatka, ali i osvježavajuća, a nije je teško napraviti. Ako i vi volite trešnje, svakako nemojte propustiti ovaj recept.

Prhka pita od trešanja

Sastojci:

Prhko tijesto:

  • 300 g glatkog brašna
  • 200 g hladnog maslaca
  • 4 žlice šećera u prahu
  • malo soli
  • 4 žlice hladne vode

Nadjev od trešanja:

  • 500 g odkoštenih trešanja
  • 80 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 2 ravne žlice gustina
  • 1 žličica cimeta

Postupak pripreme:

  • Maslac izrežite na kockice i stavite u veću zdjelu. Dodajte ostale sastojke pa rukama brzo umijesite prhko tijesto. Tijesto omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na sat vremena.
  • Za pripremu nadjeva trešnje kratko prokuhajte sa šećerom. Kada zakuhaju dodajte im gustin kojeg ste razmutili s malo vode (cca 100 ml) i cimet pa kuhajte još kratko dok se nadjev ne zgusne. Ostavite sa strane da se malo ohladi.
  • Rashlađeno tijesto tanko razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini pa ga položite preko okruglog kalupa za pite (26 cm). Kalup prethodno namastite i pobrašnite. Višak tijesta odrežite i spremite sa strane za izradu trakica.
  • Ostatak tijesta malo premijesite i razvaljajte pa izrežite na trakice širine cca 2 cm i rasporedite ih preko nadjeva od trešanja. Na kraju, rub donjeg tijesta presavinite prema unutra kako nadjev tokom pečenja nebi iscurio van.
  • Pitu pecite 35-40 minuta na temperaturi od 180°C. Poslužite toplu ili hladnu posipanu šećerom u prahu. Po želji, prije pečenja tijesto možete premazati otopljenim maslacem i posipati s malo šećera.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Cakes, travelling & fashion (@ninagudkova)

GastroReceptiStigle su prve ovogodišnje trešnje! Iskoristite ih za slasnu prhku pitu

Facebook

99,687FanovaLajkaj