Zimska sezona više se ne svodi na kuhano vino i kakao – naime, ova nam godina donosi novu generaciju toplih napitaka koji kombiniraju zanimljive sastojke, sezonske okuse i modernu prezentaciju. Trend ide u smjeru ‘comfort & quality’ pa se tako radi o pićima koja griju, ali nisu preslatka, koja izgledaju dobro, ali su jednostavna za pripremu i koja se mogu jednako lako servirati kod kuće, na zimskom druženju na nekoj grijanoj terasi ili na božićnom partyju. Popularni su začini koji podižu raspoloženje kao i aromatične kombinacije koje podsjećaju na slastičarske klasike, ali samo u tekućem obliku.
U nastavku donosimo tri aktualna recepta koja predstavljaju suvremeni pristup zimskim pićima te divno kombiniraju suvremene, ali i klasične zimske okuse i začine. Malo sofisticiraniji izbori od kuhanog vina ili običnog slatkog kakaa, ali jednako fini i comforting!
Začinjeni chai toddy (bez alkohola ili s kapljicom ruma)
Sastojci:
- 2 chai čajne vrećice ili 1 žlica chai mješavine
- 250 ml vruće vode
- 150 ml mlijeka ili biljnog napitka (badem, zob)
- 1 žličica meda ili javorova sirupa
- 1 kriška đumbira
- po želji: 20 ml tamnog ruma
- prstohvat cimeta za posluživanje
Postupak pripreme:
- Skuhajte jaki chai u vrućoj vodi s đumbirom, ostavite 5 minuta. Zagrijte mlijeko i pomiješajte s čajem. Zasladite po želji. Ako želite ‘večernju’ verziju, dodajte malo tamnog ruma. Poslužite posuto cimetom.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Vruća bijela čokolada s narančom i kardamomom
Sastojci:
- 200 ml mlijeka
- 80 ml vrhnja za šlag
- 60 g kvalitetne bijele čokolade
- korica pola bio naranče
- 1–2 sjemenke kardamoma, lagano zgnječene
- prstohvat soli
Postupak pripreme:
Zagrijte mlijeko i vrhnje sa sjemenkama kardamoma i koricom naranče. Maknite s vatre, procijedite, dodajte čokoladu i miješajte dok se ne otopi. Poslužite odmah, po želji uz kandiranu naranču.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Topli jabukovača punch s ružmarinom i burbonom
Sastojci:
- 300 ml nezaslađene jabukovače (apple cider)
- 1 manji štapić cimeta
- 1 grančica svježeg ružmarina
- 2 kriške jabuke
- 30–40 ml burbona (po želji)
- med ili javorov sirup prema ukusu
Postupak pripreme:
Zagrijte jabukovaču s cimetom i ružmarinom na laganoj vatri 10 minuta. Maknite ružmarin da ne postane gorak. Dodajte burbon ako želite alkoholnu verziju. Zasladite po ukusu i poslužite s tankim kriškama jabuke.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.


