Sushi je jedno od onih jela koje je s vremenom postalo gotovo univerzalni simbol japanske kulinarske tradicije. Njegova povijest seže unazad do 8. stoljeća, a kroz stoljeća je doživio brojne promjene i evolucije. S početnih fermentiranih rižinih jela u kojima su se koristili riblji fileti, sushi je danas u mnogim oblicima prisutan diljem svijeta — od klasičnih nigiri i sashimi pločica do modernih rolica u stilu ‘California roll’.
U posljednjem desetljeću, društvene mreže, a posebno TikTok, donijele su pravu revoluciju u načinu na koji konzumiramo i pripremamo jela, a sushi nije bio iznimka.
TikTok je zaslužan za pokretanje novih trendova u svijetu hrane, a jedan od najzanimljivijih je nesumnjivo ‘Sushi Bake’ — pečeni sushi složenac koji je u posljednje vrijeme postao pravi viralni hit. Ovaj kreativan twist na tradicionalni sushi sjajan je primjer kako se tradicija može ujediniti s modernim trendovima u gastronomiji.
‘Sushi Bake’ je lako pripremiti, super je ukusan i savršen je za dijeljenje s prijateljima i obitelji. A najbolji dio? Sve ono što volite u klasičnom sushiju, poput kremastog krem sira, umaka od soje i svježeg lososa ili tune, sada možete jesti u obliku bogatog složenca kojeg je tako lako i brzo pripremiti!
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
‘Sushi Bake’
Sastojci:
- 300 g riže za sushi
- 1 1⁄2 žlica rižinog octa
- 1 žličica šećera
- 1⁄2 žličice soli
- 200 g krem sira (najbolje je koristiti kremasti sir poput Philadelphia krem sira)
- 200 g dimljenog lososa (ili sirovog, po želji)
- 1 nori (alga) list, usitnjen na male komadiće
- 2 žlice majoneze
- 2 žlice sriracha umaka (ili manje, ovisno o željenoj ljutini)
- 1 žlica soja umaka
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1/2 avokada (narezano na ploške, za dekoraciju)
- Sezamove sjemenke (za posipanje)
- Mladi luk (za ukras)
Postupak pripreme:
- Počnite pripremom sushi riže. Operite rižu nekoliko puta dok voda ne postane bistra, a zatim je kuhajte prema uputama. Kad je riža gotova, pomiješajte je s rižinim octom, šećerom i soli. Ostavite je da se ohladi.
- U zdjeli pomiješajte kremasti sir, majonezu, sriracha umak i soja umak. Dobro promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte dimljeni losos, nori (alge) i promiješajte sve skupa.
- U srednje veliku posudu za pečenje (ako imate kvadratnu ili pravokutnu, bit će idealna), ravnomjerno rasporedite ohlađenu sushi rižu na dno. Na rižu stavite kremasti sloj s lososom i nori alge, pa sve ravnomjerno poravnajte.
- Preko sloja sushija prelijte malo maslinovog ulja i stavite posudu u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C. Pecite 10-15 minuta dok se površina ne zapeče i postane lagano zlatna.
- Izvadite iz pećnice i ukrasite sjeckanim avokadom, pospite sezamom i mladim lukom. Možete dodati još malo sriracha umaka ako volite jaču ljutinu.
- Ovaj sushi složenac poslužite topao, uz dodatak sojinog umaka i komadića limete za još bolji okus.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.