To kaže da je doba uživanja u krafnama završilo? Nama se jedu ove s gin-tonik glazurom!

Kombinacija slatkoće i alkohola koja obara s nogu.

Domaćim krafnama rijetko tko može odoljeti. Meko prženo tijesto, slatko punjenje i razne vrste glazura i posipa čine ovu predkorizmenu slasticu omiljenom tijekom cijele godine. Ipak, najčešće ih jedemo u veljači, a iako je doba karnevala i maškara službeno iza nas, mi se i dalje želimo častiti ovim tradicionalnim slasticama.

Tako smo pronašli apsolutno genijalan recept za krafne s glazurom od gin-tonika, našeg omiljenog osvježavajućeg alkoholnog pića! Gin-tonik već godinama slovi za najpopularnije piće svijeta, a osim u cheesecakeu i sladoledu, sada ga možemo okusiti i u formi krafnica.

U nastavku vam donosimo recept.

Gin-tonik krafne

  • Sastojci za tijesto za krafne:
  • 50 dag glatkog brašna + brašno za valjanje tijesta
  • 2 jaja
  • 1 kocka svježeg kvasca (4 dag)
  • 5 dag šećera + 1 mala žlica za kvasac
  • 8 dag maslaca
  • 2 dl toplog mlijeka + 3 velike žlice za kvasac
  • 1 dl kiselog vrhnja
  • 4 velike žlica ruma
  • prstohvat soli
  • 1 litra ulja za prženje

Sastojci za glazuru:

  • 10 žlica šećera u prahu
  • 4 žlice džina
  • 2 žlice tonika
  • 4 žličice soka od limuna

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli deihdre (@dawiseowl)


Priprema krafni:

  • Jednu malu žlicu šećera i tri velike žlice mlijeka pomiješajte u zdjelici i lagano zagrijte. Izmrvite kvasac u mlaku mješavinu mlijeka i šećera pa dobro promiješajte žlicom dok se kvasac ne otopi. Zatim pospite s jednom velikom žlicom glatkog brašna i ostavite kvasac da se diže.
  • U veliku zdjelu uspite brašno. Poželjno je da zdjela bude prostrana jer će se tijesto dizati u njoj. Napravite rupicu u brašnu pa u nju stavite dignuti kvasac. Kuhačom ga umiješajte u brašno, a ako želite, nakon toga tijesto možete obrađivati i mikserom.
  • Nakon što ste umiješali kvasac, u smjesu dodajte mlako mlijeko, otopljeni maslac (također mlak), kiselo vrhnje sobne temperature, jaja, rum, šećer i prstohvat soli.
  • Mikserom (ili ručno kuhačom) dobro sjedinite sve sastojke. Smjesa mora biti glatka i sjajna. Zatim pokrijte zdjelu krpom i ostavite tijesto na toplom da se diže sat vremena.
  • Nakon dizanja istresite tijesto na pobrašnjenu površinu. Zatim brašnom pospite i gornji dio. Razvaljajte tijesto pobrašnjenim valjkom na debljinu od otprilike 1,5 centimetara.
  • Oštri okrugli kalup (promjer po želji, ovisno o tome želite li velike ili male krafne) ili čašu tankog ruba umočite u brašno pa izrezujte okrugle oblike. Ostavite ih da se dižu 30 minuta.
  • U veliku i dublju zdjelu ulijte litru ulja. Zagrijte ulje na visokoj temperaturi, a potom smanjite temperaturu na srednju jačinu. Pažljivo spuštajte okrugle komade tijesta na vruće ulje. Kada stavite tijesto u ulje, pokrijte zdjelu poklopcem.
  • Kada je prva strana pečena (mora biti zlatne boje), lagano vilicom ili drvenom kuhačom preokrenite krafnu na drugu stranu i tu stranu pecite bez poklapanja zdjele. Prilikom pečenja nemojte previše dirati krafne u ulju jer ćete tako izgubiti svijetli obruč.
  • Krafne pažljivo vadite iz ulja i stavljajte ih jednu pored druge (nikako jednu na drugu) na protvan obložen papirnatim ubrusima koji će upiti višak masnoće. Kada se krafne ohlade, prelijte ih glazurom.

Priprema glazure:

  • Sve sastojke stavite u zdjelicu i promiješajte ih pjenjačom ili mikserom. Glazura bi trebala biti gusta i ljepljiva. Kada se krafne u potpunosti ohlade, stavite ih na pladanj ili tanjur i po svakoj razvucite žlicu glazure.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli See Donuts (@seedonutsok)

GastroReceptiTo kaže da je doba uživanja u krafnama završilo? Nama se jedu...

Što nam treba za njegu tijekom jesenskih mjeseci?

Hidratacija za zdravu i otpornu kožu Kada biramo jesensku kozmetiku, prvi korak je uvijek hidratacija. Dubinski hidratantni proizvodi poput bogatih krema s hijaluronskom kiselinom nužni...

Facebook

99,687FanovaLajkaj