Osim šunke, sira i vrhnja, mladog luka, rotkvica i neizostavnih jaja, za Uskrs se volimo počastiti i pokojim finim desertom. Blagdani su uvijek prilike da sebi i najmilijima pripremimo pravu gozbu i počastimo se svim delicijama koje inače ne pripremamo svakog dana – a za Uskrs je to često torta od mrkve. Tipičan američki carrot cake odavno je ušao na jelovnike Hrvata, a danas torte od mrkve pripremamo u brojnim verzijama – ova koju vam predstavljamo u nastavku nam je najdraža.
Sadrži kremastu bijelu čokoladu, sočan biskvit, zdravu mrkvu i naranču – za kick svježine. Uz to je meka i prozračna te nimalo teška, a kako ju možete ukrasiti malim zečićima ili pak ukrasnim mrkvicama, odlično će se uklopiti u uskrsnu stilsku tematiku.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sočna torta od mrkve i bijele čokolade
Sastojci:
- 340 g mrkve oguljene i naribane na sitno
- 100 g badema mljevenih ili sitno sjeckanih
- 260 g glatkog brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 i ½ žličica praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 200 g smeđeg šećera
- 1 i ½ žličica cimeta
- 4 jaja
- 240 ml ulja
- 2 žličice arome vanilije
- 400 g krem sira
- 300 g bijele čokolade otopljene
- ribana korica 1 naranče
Postupak pripreme:
- Pećnicu zagrijte na 180 °C, a kalup premažite maslacem i donju površinu obložite papirom za pečenje.
- Pjenasto izmiksajte jaja sa smeđim šećerom pa dodajte vaniliju i ulje. Brašno pomiješajte s cimetom, soli, praškom za pecivo i sodom bikarbonom, prosijte i dodajte smjesi. Na kraju umiješajte naribanu mrkvu (ili sitno sjeckanu) i nasjeckane ili mljevene bademe.
- Smjesu izlijte u kalup i ravnomjerno rasporedite. Pecite 40-45 min. na 180 °C (provjera čačkalicom, ako izađe čista, biskvit je gotov). Izvadite da se ohladi dok pripremate kremu.
- Za kremu otopite bijelu čokoladu u mikrovalnoj ili na pari. Krem sir pomiješajte s ribanom narančinom koricom. Zatim dodajte otopljenu čokoladu i sve dobro pomiješajte.
- Ohlađeni biskvit izvadite iz kalupa. Prerežite ga na pola pa donju polovicu premažite s pola kreme. Stavite gornju polovicu pa cijelu tortu premažite ostatkom kreme i ukrasite po želji. Ohladite, no 30 min prije rezanja izvadite iz hladnjaka na sobnu temperaturu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.