Blagdanski stolovi danas traže slastice koje imaju dvije uloge: da oduševe okusom i da budu vizualni centar svečane večeri. Torta od profiterola idealan je primjer jer je slojevita, elegantna i dramatična, a njezina kombinacija prozračnog tijesta, bogate kreme i čokoladne glazure oduševit će svakoga tko ju vidi, a onda i kuša. Osim što izgleda kao mali arhitektonski projekt, ova torta nosi povijest dulju od jednog stoljeća i savršena je za blagdane jer spaja tradiciju i suvremenu prezentaciju.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Naime, profiteroli potječu iz Francuske, ali njihovo pečenje i oblikovanje sežu do renesanse. ‘Preci’ profiterola pripisuju se talijanskom dvorskom kuharskom majstoru Caterinu de’ Mediciju, koji je u 16. stoljeću u Francusku donio recept za tijesto koje je prethodilo današnjem chouxu. U 19. stoljeću profiteroli postaju hit pariških slastičarnica, a njihova čokoladna glazura, koja se danas smatra standardom, pojavila se tek kasnije, nakon što je kakao postao široko dostupan. I dok su profiteroli često bili servirani pojedinačno, vrlo brzo postali su dio raskošnijih kreacija poput croquembouchea, a njihova suvremena verzija u formi torte popularizirana je u zadnjih dvadesetak godina kao impresivan, ali relativno pristupačan desert za posebne prilike.
Probajte ga napraviti i sami!
Torta od profiterola s vanilija kremom i čokoladnom glazurom
Za tijesto (choux):
- 250 ml vode
- 80 g maslaca
- prstohvat soli
- 150 g glatkog brašna
- 4 jaja
Za kremu:
- 500 ml mlijeka
- 1 mahuna vanilije ili 2 žličice ekstrakta
- 4 žumanjka
- 120 g šećera
- 40 g gustina
- 30 g maslaca
Za čokoladnu glazuru:
- 200 g tamne čokolade
- 150 ml vrhnja za šlag
Za sastavljanje:
- 1 okrugla biskvitna podloga (kupovna ili domaća)
- šlag ili ganache za dodatnu stabilnost (po želji)
Postupak pripreme:
- U loncu zakuhajte vodu, maslac i sol. Maknite s vatre, dodaj brašno i snažno miješajte dok se masa ne spoji i ne počne odvajati od stijenki. Ponovno stavite kratko na vatru, miješajući 1–2 minute. Ohladite par minuta, zatim umiješajte jedno po jedno jaje dok ne dobijete glatko, gusto tijesto. S pomoću vrećice istisnite male kuglice na lim i pecite ih 20–25 minuta na 200 °C, dok ne porumene i postanu lagane. Pustite da se potpuno ohlade.
- Zagrijte mlijeko s vanilijom. U zdjeli izmiješajte žumanjke, šećer i gustin pa ulijte malo vrućeg mlijeka. Vratite sve u lonac i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Umiješajte maslac i ohladite. Ohlađenu kremu prebacite u slastičarsku vrećicu te njome napunite profiterole.
- Zagrijte vrhnje, prelijte preko nasjeckane čokolade i miješajte dok ne dobijete glatku glazuru.
- Na biskvitnu podlogu rasporedite tanki sloj kreme ili šlaga kako bi profiteroli dobro prianjali. Slaganje započnite od ruba prema unutra, slažući punjene profiterole u kružnim redovima. Nakon svakog sloja lagano ih prelijte čokoladnom glazurom koja služi kao ‘ljepilo’. Postupak ponovite dok ne dobijete tortu željene visine. Na kraju obilno prelijte čokoladom i po želji ukrasite šećernim perlicama ili kandiranim narančama.
- Torta se najbolje reže nakon što odstoji barem 2–3 sata u hladnjaku.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.


