Uskrs je pred vratima, a sada kada smo već isplanirali koje ćemo kolače ispeći, kako ćemo dekorirati dom i koja čemo čokoladna jaja poslužiti najmlađima, vrijeme je da se bacimo i na planiranje malo ozbiljnijih recepata – recimo, šunke u kruhu. Šunka u kruhu je tradicionalni dio jelovnika svakog Uskrsa, no mnogi se ne odvaže pripremati je jer im se receptura čini komplicirana i dugotrajna. I da, ne radi se o najbrže gotovom receptu na svijetu, ali se sav trud isplati – jer je sočna šunkica u domaćem kruhu kraljica svakog stola, a posebno onog uskršnjeg.
U nastavku smo za vas izdvojili provjereno dobar recept za šunku u kruhu, a uz koji bi i malo manje vještim kuharima trebalo poći za rukom da je ispeku. Ohrabrite se i ovog Uskrsa krenite uzdignute glave i s vjerom u sebe u ovu kulinarsku avanturu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Šunka u kruhu
Sastojci:
- 1 rolana šunka ili lopatica od 1,2 kg
- 600 g glatkog brašna
- 25 g svježeg kvasca (1 kockica)
- 2 žličice soli
- 1 žlica šećera
- 400 ml toplog mlijeka
- 150 ml ulja
- 1 jaje za premazivanje
Postupak pripreme:
- Šunku prije svega treba skuhati. Kuhajte šunku u većem loncu tako da cijela bude prekrivena vodom. Nakon što je voda zavrijela, kuhajte onoliko dugo koliko je šunka teška. Nakon toga isključite plamen i ostavite šunku da se ohladi u toj vodi u kojoj se kuhala. Na taj način će šunka zadržati sočnost. Nakon što se šunka potpuno ohladila, izvadite je iz vode, ocijedite i dobro posušite ubrusom. Sada je i trenutak da joj skinete mrežicu ukoliko ima mrežicu.
- Za kruh prije svega u lončiću zagrijte mlijeko, dodajte šećer i kvasac, pa pustite da kvasac nadođe kojih 10 minuta. Za to vrijeme pripremite i pomiješajte u većoj posudi sve suhe sastojke. Nakon što se kvasac uzdignuo, polako ga dodajte k brašnu i ostalim sastojcima, dolijte i ulje pa umijesite dizano tijesto. Budite spremni na to da kruh morate mijesiti jako i barem 10 minuta jer ćete jedino tako postići to da nakon pečenja bude rahli i podatan. Da ste napravili dobar posao zaključit ćete po tome što tijesto koje mijesite postane svilenkasto na dodir i nekako glatke strukture. Umiješeno tijesto pobrašnite sa svih strana i ostavite pokriveno na toplom mjestu da se digne i udvostruči volumen. Za to je potrebno cca 30-45 minuta.
- Ohlađenu i posušenu šunku sada sa svih strana dobro premažite umućenim jajetom. Ovo je bitno kako bi se šunka lijepo priljubila uz tijesto i kako se nakon pečenja ne bi odvajala od kruha! Šunku koja se nakon pečenja odvoji od kruha teško je rezati i definitivno ne izgleda lijepo i uredno na pladnju.
- Uzdignuto tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu površinu, razvaljajte ga u pravokutnik debljine cca 2 cm. Na sredinu razvaljanog tijesta stavite kuhanu šunku koju ste prethodno sa svih strana dobro premazali umućenim jajetom. Sada šunku jednostavno omotajte tijestom sa svih strana tako da cijela bude zamotana i pritom tijesto priljubite dlanovima uz šunku što više možete. Neka spoj tijesta bude na dnu šunke kako se prilikom pečenja ne bi rastvaralo.
- Položite šunku u tijestu u lim za pečenje prekriven papirom za pečenje dimenzija samo malo većih od same šunke kako bi tijekom pečenja zadržala oblik. Šunka u tijestu koja se peče u velikom limu tijekom pečenja se jednostavno raširi po cijelom limu i tada dobijete nepravilan kruh. Površinu tijesta izbockajte štapićem pa premažite ostatkom umućenog jaja. Ovako pripremljenu šunku pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180ºC 20 minuta. Nakon toga se šunka trebala već lijepo zapeći od gore, pa je sada izvadite, pokrijte alu folijom ili poklopcem i nastavite peći još 35 minuta. Pred sam kraj pečenja opet izvadite šunku, maknite foliju pa zapecite do kraja kako bi kruh dobio lijepu zlaćanu koricu.
- Pečenu šunku u kruhu ohladite umotanu u kuhinjsku krpu kako se kruhu korica ne bi previše stvrdnula. Šunku poslužite rezanu na šnite uz naravno kuhana jaja, mladi luk i neizostavan hren ili francusku salatu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.