Pomalo smo se već zasitili recapata u kojima su glavna zvijezda jela bile jagode pa sada našu pažnju zaokuplja drugo crveno voće – trešnjice. Kako su trešnje s krajem svibnja došle na tržnice Lijepe Naše, odlučili smo ih jesti u što više prilika. Odlične su za zdravlje jer obiluju antioksidansima, iznimno su niskokalorične, a slatke te sjajno reguliraju probavu.
Uz to, trešnje su odličan izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K te minerala kalija, kalcija, željeza, bakra, mangana, magnezija, fosfora i cinka. Sadrže prehrambena vlakna, celulozu, pektin, organske kiseline (jabučnu, limunsku, vinsku) te nešto proteina i ugljikohidrata, a nutricionisti se slažu u tome kako ih trebamo konzumirati što češće. S obzirom da se Hrvatska može pohvaliti s obiljem ovih domaćih voćkica, zašto ih ne biste pretvorili i u ukusnu, a jednostavnu pitu?
Prhke pite omiljeni su nam jednostavni recept, a u kombinaciji s krem sirom slatkoća trešanja doći će do punog izražaja. Ako smo vas zaintrigirali, recept pronađite u nastavku.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Pita s trešnjama i sirom
Sastojci:
- 2 šalice bijelog brašna
- Šalica i pol zobenih pahuljica
- ¾ šalice šećera
- Pola šalice mekanog maslaca
- 500 grama krem sira
- 500 ml kondenziranog mlijeka
- 1 žličica ekstrakta badema
- 500 grama trešanja, otkoštenih
- Bijela čokolada po želji
Postupak pripreme:
- Limeni pleh za pećenje prekrijte pek papirom ili dobro namastite.
- Pomiješajte brašno, šećer, zobene pahuljice i maslac te dobijte kompaktnu smjesu. Odvojite jednu šalicu smjese sa strane, a ostatak utisnite u pleh kao podlogu. Stavite peći u pećnicu na 180 stupnjeva, oko 15 minuta. Pazite da tijesto ne mora biti skroz glatko, kao za ostale biksvite i kore pita, može biti neravno.
- Dok se podloga peće, izmiješajte krem sir s miskerom sve dok tekstura sira ne postane pjenasta. Postepeno dodajte kondenzirano mlijeko i ekstrakt badema, dok ne dobijete glatku, sjajnu smjesu.
- Krem smjesu od sira prelijte preko pećene podloge, a zatim preko toga dodajte očišćene, prepolovljene svježe trešnje. Sve dodatno prekrijte (ne kompletno, nego „neuredno“ i nasumično), s ostatakom smjese od tijesta koje ste na početku odvojili u zasebnu šalicu.
- Vratite pitu u pećnicu i pecite na 45 do 50 minuta na 170 stupnjeva, dok ne pozlati. Ohladite pitu i kada je hladna dodatno prelijte topljenom bijelom čokoladom, no možete ju poslužiti i bez nje.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.