Trešnje su došle na tržnice! Iskoristite ih za pripremu ove neodoljive pite sa sirom

Odlična kombinacija okusa koja uvijek iznova privuče našu pažnju.

Pomalo smo se već zasitili recapata u kojima su glavna zvijezda jela bile jagode pa sada našu pažnju zaokuplja drugo crveno voće – trešnjice. Kako su trešnje s krajem svibnja došle na tržnice Lijepe Naše, odlučili smo ih jesti u što više prilika. Odlične su za zdravlje jer obiluju antioksidansima, iznimno su niskokalorične, a slatke te sjajno reguliraju probavu.

Uz to, trešnje su odličan izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K te minerala kalija, kalcija, željeza, bakra, mangana, magnezija, fosfora i cinka. Sadrže prehrambena vlakna, celulozu, pektin, organske kiseline (jabučnu, limunsku, vinsku) te nešto proteina i ugljikohidrata, a nutricionisti se slažu u tome kako ih trebamo konzumirati što češće. S obzirom da se Hrvatska može pohvaliti s obiljem ovih domaćih voćkica, zašto ih ne biste pretvorili i u ukusnu, a jednostavnu pitu?

Prhke pite omiljeni su nam jednostavni recept, a u kombinaciji s krem sirom slatkoća trešanja doći će do punog izražaja. Ako smo vas zaintrigirali, recept pronađite u nastavku.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Eefje | EEFSFOOD.NL (@eefsfood)

Pita s trešnjama i sirom

Sastojci: 

  • 2 šalice bijelog brašna
  • Šalica i pol zobenih pahuljica
  • ¾ šalice šećera
  • Pola šalice mekanog maslaca
  • 500 grama krem sira
  • 500 ml kondenziranog mlijeka
  • 1 žličica ekstrakta badema
  • 500 grama trešanja, otkoštenih
  • Bijela čokolada po želji

Postupak pripreme: 

  • Limeni pleh za pećenje prekrijte pek papirom ili dobro namastite.
  • Pomiješajte brašno, šećer, zobene pahuljice i maslac te dobijte kompaktnu smjesu. Odvojite jednu šalicu smjese sa strane, a ostatak utisnite u pleh kao podlogu. Stavite peći u pećnicu na 180 stupnjeva, oko 15 minuta. Pazite da tijesto ne mora biti skroz glatko, kao za ostale biksvite i kore pita, može biti neravno.
  • Dok se podloga peće, izmiješajte krem sir s miskerom sve dok tekstura sira ne postane pjenasta. Postepeno dodajte kondenzirano mlijeko i ekstrakt badema, dok ne dobijete glatku, sjajnu smjesu.
  • Krem smjesu od sira prelijte preko pećene podloge, a zatim preko toga dodajte očišćene, prepolovljene svježe trešnje. Sve dodatno prekrijte (ne kompletno, nego „neuredno“ i nasumično), s ostatakom smjese od tijesta koje ste na početku odvojili u zasebnu šalicu.
  • Vratite pitu u pećnicu i pecite na 45 do 50 minuta na 170 stupnjeva, dok ne pozlati. Ohladite pitu i kada je hladna dodatno prelijte topljenom bijelom čokoladom, no možete ju poslužiti i bez nje.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Amy Nash | Food & Travel (@houseofnasheats)

GastroReceptiTrešnje su došle na tržnice! Iskoristite ih za pripremu ove neodoljive pite...

Preslatki kratkonogi psići korgiji dobili su svoj kafić u Barceloni!

Barcelona je mnogima najdraži španjolski grad – odiše mediteranskom chill vibrom, ima kilometarske plaže, jednu od najzanimljivijih arhitektura svijeta te zaista sjajnu gastronomsku ponudu....

Raskošna hortenzija od sada i na vašem balkonu: Evo kako je uzgojiti u tegli

Hortenzije, bilo da su ljubičaste, plave ili ružičaste, zadivljujuće su. Ova raskošna biljka bujnih grmova inače je tradicionalni stanovnik mnogih vrtova, no tko kaže...

HELLO! Hrvatska obilježio prvi rođendan elegantnom proslavom u Laubi

Nakon prošlogodišnjeg tuluma, o čijoj izvedbi, atmosferi i dojmovima se pričalo još danima, HELLO! Magazin ponovno je održao proslavu za pamćenje i to povodom svog prvog...

„Kućna“ verzija brow lifta po prvi puta dostupna je i u Hrvatskoj

Beauty inovacije iz dana u dan, preplavljuju društvene mreže, a itekako je teško, ako ste prava beauty entuzijastica, ne zajahati na isti taj val....

Raskošna hortenzija od sada i na vašem balkonu: Evo kako je uzgojiti u tegli

Hortenzije, bilo da su ljubičaste, plave ili ružičaste, zadivljujuće su. Ova raskošna biljka bujnih grmova inače je tradicionalni stanovnik mnogih vrtova, no tko kaže...

Sasvim je normalno da kosa opada u proljeće, ali taj proces možete usporiti

Proljetno, odnosno sezonsko ispadanje kose zapravo je prirodan biološki fenomen. Ta fiziološka promjena naziva se “sezonski efluvij” i rezultira većim gubitkom kose kada je,...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram