Blagdanska atmosfera jednostavno zove na bogate, mirisne i raskošne slastice. A postoji li išta primamljivije od savršeno sočnog kuglofa koji spaja čak tri vrste čokolade i kremastu Nutellu? Ovo je desert koji će na vaš blagdanski stol donijeti dašak čarolije, gurmanskog luksuza i topline doma. Idealno za božićna druženja, ali i kao slatki poklon nekome kome idete u goste.
Triple čokoladni kuglof s Nutellom sastoji se od mekanog, vlažnog tijesta obogaćenog kakao prahom i čokoladom, s aromatičnom Nutella sredinom i dvostrukim preljevom, tamnom i bijelom čokoladom. Svaki zalogaj topi se u ustima i pruža osjećaj pravog blagdanskog uživanja.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Triple čokoladni kuglof s Nutellom
Sastojci:
Za tijesto:
- 250 g maslaca (omekšanog)
- 200 g šećera
- 4 jaja
- 300 g glatkog brašna
- 80 g kakaa
- 1 prašak za pecivo
- 200 ml mlijeka
- 100 g tamne čokolade (otopljene i malo ohlađene)
- Prstohvat soli
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Za Nutella punjenje:
- 150–200 g Nutelle, lagano otopljene (može i u mikrovalnoj 10 sekundi)
Za glazuru:
- 100 g tamne čokolade + 2 žlice ulja
- 80 g bijele čokolade + 1 žlica ulja
Postupak pripreme:
- Kalup za kuglof dobro namastite maslacem i posipajte brašnom ili kakaom kako se kolač ne bi lijepio.
- Maslac i šećer miksajte dok ne postanu pjenasti. Dodajte jedno po jedno jaje, miješajući nakon svakog dodavanja. Umiješajte ekstrakt vanilije.
- U zasebnoj zdjeli sjedinite brašno, kakao, prašak za pecivo i sol. Suhe sastojke dodajte u smjesu s maslacem naizmjenično s mlijekom. Kad se sve sjedini, dodajte otopljenu tamnu čokoladu.
- Ulijte polovicu tijesta u kalup. Na sredinu rasporedite otopljenu Nutellu (pazite da ne dira rubove kako bi ostala lijepa čokoladna ‘jezgra’). Preko nje nježno rasporedite ostatak tijesta.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 °C oko 45–55 minuta, ovisno o jačini pećnice.
Provjerite čačkalicom (ne smije biti potpuno suha zbog Nutelle, ali tijesto treba biti pečeno). - Ohladite i izvadite iz kalupa. Ostavite kuglof da se hladi 15 minuta prije vađenja iz kalupa.
- Otopite tamnu čokoladu s uljem i prelijte preko kuglofa. Potom otopite bijelu čokoladu i lagano je prošarajte preko tamne glazure za dodatni efekt. Kuglof je najukusniji kad malo odstoji, sljedeći dan je još sočniji.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.


