Stigano nam je rujan, s njim se skraćuju i dani, a temperature padaju. Ako se nalazite u skupini onih koji oplakuju odlazak ljeta i visokih temperatura pa vam treba utjeha ili pak jednostavno želite uživati u pravom slasnom comfort foodu s okusom jeseni, donosimo vam odličan recept za jedan od najjednostavnijih deserata na svijetu – bread pudding.
Bread pudding iliti puding od kruha je desert koji je izvorno nastao u Velikoj Britaniji u 18. stoljeću, no varijacije recepta danas se spremaju diljem svijeta. Baza svakog dobrog pudinga od kruha je, očekivano, stari kruh te mlijeko ili slatko vrhnje, uz dodatak jaja, maslaca i preljeva ili voća po želji.
S obzirom da smo raspoloženi za pravu jesensku verziju ovog recepta, danas vam predstavljamo bread pudding na belgijski način, odnosno puding od kruha s okusom pite od jabuka i cimeta. Poslužen uz šalicu čaja ili kave, ovaj će vam desert uljepšati i najtmurnije jutro.
Bread pudding s jabukom i cimetom
Sastojci:
- 1 kg sitno sjeckanog bijelog kruha
- 3 jaja
- 8 do 10 sitno nasjeckanih karamel bombona
- 2 veće jabuke, također usitnjene na sitne kockice
- 375 ml do 400 ml mlijeka
- 1 žličica šećera od vanilije
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 80 g šećera
- 2 do 3 žlice maslaca
- Javorov sirup
- Cimet po želji
- Grožđice za posipanje
Postupak pripreme:
- U većoj zdjeli umutite jaja, vanilin šećer i ekstrakt vanilije te mlijeko. Sve ostavite da se poveže. Nasjeckajte kockice kruha.
- Sitne karamel bombone dodatno razrežite na komadiće. Ogulite jabuke i također ih nasjeckajte na komadiće.
- Sada kockice kruha, jabuku i karamele pomiješajte sa smjesom s mlijekom i jajima te sve nježno špatulom dobro povežite. Ako vidite da vam je previše mlijeka, dodajte još kruha, a ako pak kruh upija prebrzo mlijeko, natočite ga još malo.
- Zatim namastite vatrostalnu posudu za pečenje ili pak keramičku zdjelu za pećnicu te posipajte dno cimetom. Prelijte svoju smjesu s kruhom i dodacima u zdjelu te dodatno sve posipajte s još malo cimeta. Po želji prije pečenja dodajte i grožđice.
- Stavite peći u pećnicu na prethodno zagrijanih 175 stupnjeva oko 25 minuta ili dok kolač ne dobije lijepu zlatnu boju po vrhu. Izvadite ga iz pećnice i pustite da se ohladi na zraku.
- Poslužite svoj bread pudding s preljevom od javorovog sirupa ili glazurom od šećera. Uživajte!
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.