U slast i čast ljeta: Kremasta torta od mascarponea i smokvi

Najfiniji zalogaj deserta kao stvoren za ispraćaj ljetne sezone.

Kad ljeto dostigne svoj vrhunac, priroda nas počasti najsočnijim plodovima, a među njima kraljevsko mjesto pripada smokvama. Bilo da rastu na stablu u vašem vrtu na moru ili ih pronađemo na tržnici, zrele smokve podsjećaju nas na toplinu sunca, miris mora i bezbrižnost dugih, zlatnih dana. Njihova mekoća i bogat, meden okus čine ih savršenim parom za kremaste deserte, osobito u kombinaciji s nježnim mascarpone sirom.

Ova torta za koju vam danas donosimo recept se ne peče, jednostavna je za pripremu, a izgleda impresivno – savršena za ljetna druženja, rođendane na terasi ili nedjeljna opuštanja uz kavu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Yummy Food Style (@yummyfoodstyle)

Kremasta torta od mascarponea i smokvi

Sastojci:

Za podlogu:

  • 250 g integralnih keksa (ili digestive)
  • 120 g otopljenog maslaca

Za kremu:

  • 500 g mascarpone sira
  • 250 ml slatkog vrhnja (za šlag)
  • 3 žlice meda ili šećera u prahu (po ukusu)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žlica limunovog soka (za svježinu)

Za dekoraciju:

  • 6–8 svježih smokvi (ovisno o veličini)
  • Med za preljev
  • Svježi timijan ili listići mente (opcionalno)
  • Prstohvat krupne soli (za kontrast)

Postupak pripreme:

  • Sameljite kekse u blenderu ili ih zdrobite u vrećici pomoću valjka. Pomiješajte ih s otopljenim maslacem dok ne dobijete smjesu poput mokrog pijeska. Utisnite smjesu u kalup za tortu (promjer oko 22 cm) obložen papirom za pečenje. Dobro utisnite žlicom ili čašom. Stavite u hladnjak dok pripremate kremu (barem 20 minuta).
  • U velikoj zdjeli miksajte mascarpone sa slatkim vrhnjem, medom, vanilijom i limunovim sokom dok ne postane glatka i čvrsta krema. Pazite da ne premiksate — krema treba biti čvrsta, ali još uvijek svilenkasta.
  • Izvadite ohlađenu podlogu iz hladnjaka. Premažite je ravnomjerno kremom. Poravnajte površinu i vratite tortu u hladnjak na najmanje 3–4 sata, idealno preko noći. Prije posluživanja, narežite smokve na polovice ili četvrtine i složite ih na vrh torte. Prelijte ih medom, pospite listićima mente ili timijana i dodajte prstohvat krupne soli za suptilan kontrast.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Stefani Pollack (@cupcakeproject)

GastroReceptiU slast i čast ljeta: Kremasta torta od mascarponea i smokvi

Tony Cetinski rasprodao pulsku Arenu – u prodaji dodatne ulaznice za travnjak

Jedan od najpopularnijih i najdugovječnijih pjevača regije, Tony Cetinski, spreman je ponovno zapaliti publiku svojim bezvremenskim hitovima i nevjerojatnom energijom. Njegova nova regionalna turneja započinje 30. kolovoza...

Facebook

100,860FanovaLajkaj