U veljači nas svi putevi vode na Fašnik u Samobor pa vam donosimo recept za samoborske kremšnite

Najfiniji kolač ovih prostora.

Veljača je mjesec karnevala i maškaranja – od toga da idemo na izlete do Venecije diviti se raskoši venecijanskih maski, preko odlazaka na karneval do Rijeke pa sve do obližnjeg nam Samobora, ponuda karnevalskih aktivnosti ovog mjeseca iznimno je bogata. Ako nemate u planu prelaziti granicu kako biste uživali u čarima maškaranja, najbliža vam je destinacija koja nudi sličan sadržaj, definitivno Samobor.

Taj šarmantan gradić samo pola sata vožnje udaljen od Zagreba poznat je po svom Fašniku, karnevalu koji traje nekoliko dana te turiste i lokalce u jednakoj mjeri oduševljava iz godine u godinu. Bilo da odete na neki od koncerata ili pak samo u šetnju da vidite maske građana, neće pogriješiti ako u veljači odete do Samobora – a u raspored odmah ubacite i degustaciju samoborskih kremšnita.

Kremaste, pune jaja i okusa vanilije te dobro ohlađene, samoborske kremšnite navodno su najbolji kolač kontinentalne Hrvatske, a jedan tradicionalan recept uz koji ih možete i kod kuće pripremiti čeka vas u nastavku.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Luce (@lucinaspiza)

Samoborske kremšnite

Sastojci:

  • 500 g lisnatog tijesta
  • 100 g glatkog brašna
  • 375 g šećera
  • 1.5 l mlijeka
  • 2 jaja
  • 2 vanilin šećera
  • Šećer u prahu

Postupak pripreme:

  • Dva lista lisnatog tijesta razvaljajte na veličinu posude u kojoj će se peći kremšnite. S pomoću vilice izbušite rupice na tijestu i pecite 10-15 minuta na 180 stupnjeva.
    Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke prebacite u lonac i dodajte im šećer, vanilin šećer, brašno i mlijeko. Smjesu kuhajte uz neprestano miješanje pjenjačom dok ne postane gusta.
  • Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. Kada je krema kuhana, pažljivo umiješajte bjelanjke kako ne bi izgubili pjenastu teksturu. Kremu, dok je još topla, prelijte preko kore i zatim dodajte drugu koru. Posipajte šećerom u prahu. Samoborske kremšnite možeš poslužiti mlake ili nakon što se par sati ohlade.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Odprta Kuhinja (@odprtakuhinja)

GastroReceptiU veljači nas svi putevi vode na Fašnik u Samobor pa vam...

Facebook

100,860FanovaLajkaj