Ultimativni ljetni recept: Ledena torta s bananama

Već prvi zalogaj će vas rashladiti.

Ljeti ne želimo deserte koji traže dugu pripremu i dugotrajno stajanje pred pećnicom već radije biramo lagane, kremaste teksture i ledeno osvježavajuće okuse. Mi vam zato danas donosimo recept za ledenu tortu od banana i čokolade, a koja spaja sočan biskvit, mekane banane i laganu kremu od šlaga – za neodoljiv spoj ljetnih okusa.

Ledena torta s bananama

Sastojci:

Biskvit:

  • 6 jaja
  • 50 g glatkog brašna
  • 75 g šećera
  • 3 žlice gorkog kakaa
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 1 prstohvat soli

Krema:

  • 500 ml mlijeka
  • 75 g oštrog brašna
  • 50 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 50 g maslaca
  • 300 ml vrhnja za šlag

Preljev:

  • 180 ml vode
  • 100 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera

Glazura:

  • 200 g tamne čokolade
  • 50 g bijele čokolade
  • 200 ml vrhnja za šlag

Još:

  • 3 banane

Postupak pripreme:

Biskvit:

  • Sastojke ostavite nekoliko sati na sobnoj temperaturi. Odvojite bjelanjke i uz malo soli ih umutite u čvrsti snijeg. Tada dodajte jedan po jedan žumanjak i umutite. Zatim dodajte i šećer, nastavite mutiti. Smanjite brzinu miksera pa umiješajte pomalo brašno, kakao i prašak za pecivo.
  • Okrugli kalup za pečenje promjera 24 cm premažite maslacem i obložite masnim papirom. Izlijte smjesu za biskvit u kalup i pecite na 180 stupnjeva, oko 20 minuta. Odmah kad stavite peći biskvit, počnite pripremati preljev. Kada je biskvit pečen, ohladite ga, podijelite na dva dijela i izbodite čačkalicom.

Preljev:

  • U manjem loncu pomiješajte vodu, šećer i vanilin šećer, zagrijte miješajući do vrenja i kratko kuhajte. Ostavite da se hladi oko pola sata, na sobnoj temperaturi. Mlijeko zagrijte do vrenja. U posebnoj posudi pjenjačom pomiješajte brašno, šećer i vanilin šećer, pa im dodajte dio vrućeg mlijeka i dobro izmiješajte. U preostalom mlijeku skuhajte smjesu, za što će vam trebati nekoliko minuta (kao puding). U ohlađenu kremu dodajte omekšali maslac Ohladite kremu, pa u nju umutite maslac. Posebno umutite 300 ml vrhnja za šlag pa pomiješajte s kremom (koristite mikser, kako bi se izbjegle grudice).

Glazura:

  • U 200 ml vrhnja za šlag otopite 200 g čokolade: zagrijte i miješajte dok se sve ne otopi. Prohladite oko 10 minuta na sobnoj temperaturi.

Slaganje torte:

  • Na pladanj za serviranje stavite donji biskvit i prelijte ga polovinom preljeva. Pričekajte da se preljev upije pa premažite biskvit s malo više od trećine kreme. Banane narežite na tanke kolutiće netom prije slaganja torte. Ako počnu tamniti, možete ih zaliti s malo limunovog soka. Premažite s još malo više od trećine kreme. Poklopite gornjim biskvitom. Prelijte ostatkom preljeva i pričekajte da se upije. Premažite ostatkom kreme. Izlijte prohlađenu čokoladnu glazuru. Za ljepšu dekoraciju otopite i malo bijele čokolade na pari pa prošarajte površinu torte tankim mlazovima. Izvucite ukrase čačkalicom.
  • Ohladite u hladnjaku barem nekoliko sati, a najbolje preko noći. Torta je još sočnija idući dan.

GastroReceptiUltimativni ljetni recept: Ledena torta s bananama

U četiri koraka do blistave kože uz nenametljiv make up za svaki dan

Ispravi, ujednači, poboljšaj i iznad svega zabavi se! Filozofija je to linije Avène Couvrance, visoko podnošljive medicinske korektivne šminke specijalizirane za korekciju svih vrsta...

Facebook

100,860FanovaLajkaj