Siječanj je mnogima najsporiji i najmanje omiljen mjesec u godini. Vlada opća besparica, ljudi se oporavljaju od prosinačkog ludila i praznika, hladnoća obavija dane, a mrak rano pada – no već s dolaskom veljače kao da se veselje vraća u ljude, a karnevali i pokladno razdoblje tjeraju nas na ludovanje, maskiranje i uživanje u životu. Tu osim izlazaka i druženja definitivno mislimo i na hedonističko uživanje u krafnama koje su simbol ovog mjeseca.
Mekane, pune slasnog punjenja i s raznim preljevima, krafne su vladarice naših gastro snova ovog mjeseca, a ove godine smo ih se posebno zaželjeli jesti u Raffaello, kokos izdanju. Recept vam donosimo u nastavku i uopće ne sumnjamo da će vas oduševiti.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Raffaello krafne
Sastojci:
Tijesto:
- 1000 g brašna (tip 400)
- 1 kockica svježeg kvasca
- 120 g šećera
- 120 ml suncokretovog ulja
- 570 ml mlijeka
- Malo korice limuna
- ½ žličica soli
- 50 ml ruma
- 8 kom žumanjaka
Nadjev:
- 100 g namaza od kokosa
- 400 ml slatkog vrhnja
- 2 žlice sira Mascarpone
- 2 žlice limunovog soka
- 1 žličica arome vanilije
- 2 žlice šećera u prahu
- 4 kom želatine u listićima
- 1 žlica namaza od kokosa
Ukrašavanje:
- Nekoliko Raffaello kuglica (jedna po krafni)
Postupak pripreme:
- Namočite želatinu u hladnoj vodi 10 minuta. U lonac dodajte tek toliko vode da pokrije dno i zagrijte na najslabijoj temperaturi. U to dodajte ocijeđenu želatinu i miješajte dok se potpuno ne otopi te maknite s vatre. Zagrijte namaz od kokosa kako bi postao više tekuć.
- Istucite slatko vrhnje dok se ne zgusne te umiješajte otopljenu želatinu. Dodajte šećer u prahu, mascarpone sir, aromu vanilije, limunov sok, kokosov namaz i sve izmiksajte u čvrstu kremu. Kremu stavite u hladnjak na najmanje 3 – 4 sata, najbolje preko noći.
- Svi sastojci za krafne moraju biti sobne temperature. Zagrijte mlijeko. U pola toplog mlijeka umiješajte žličicu šećera i u to razmrvite kvasac. Pustite da se diže 10 minuta. U drugu polovicu dodajte šećer i pričekajte da se otopi. U međuvremenu prosijte brašno i u njega umiješajte dignuti kvasac. Posolite i promiješajte. Kuhačom polako i lagano umiješajte žumanjke, limunovu koricu, rum, ulje i preostalo slatko mlijeko. Tijesto mijesite 15-20 minuta. Zatim ostavite da se diže 1 sat.
- Tijesto podijelite na pola i od svake polovice odrežite komad tijesta, težine otprilike 50-60 grama. Veličina ovisi o željenoj veličini gotovih krafni. Zamislite da će gotova krafna biti barem duplo veća nakon dizanja i prženja. Ako želite jako velike krafne, onda uzmite 80-90 grama tijesta.
- Dijelove tijesta oblikujte u kuglu. Formirane krafne prekrijte krpom i ostavite na toplom oko sat vremena.
- Zadnjih nekoliko minuta počnite polako grijati ulje. Zagrijte ulje na srednju do nižu temperaturu, jer je jako bitno da se krafne prže polako – tako će biti pečene, a ne sirove u sredini. Ako imate termometar, zagrijte ulje na temperaturu od 155-160 stupnjeva.
- Kad se ulje zagrije dodajte krafne. Krafne moraju imati dovoljno prostora za rast. Pokrijte ih poklopcem i pustite da se prže 3-4 minute, odnosno dok s donje strane ne porumene. Zatim ih okrenite, te ih pržite s druge strane isto onoliko vremena koliko ste ih pržili s prve strane.
- Važno je cijelo vrijeme pratiti proces prženja. Izmjerite temperaturu ulja nekoliko puta i pazite da ne padne ispod 155. Pržene krafne stavite na papirnate ručnike ili rešetku da upiju višak ulja ili da se višak ulja ocijedi.
- Krafne prerežite na pola i u sredinu nadjenite s kremom. Pospite šećerom u prahu i u sredinu dodajte Raffaello kuglicu na vrh.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.