Veljača je mjesec krafni, a ove godine najdraže su nam one s okusom Raffaella

Meke, izdašne i pune bogatog kokos okusa.

Siječanj je mnogima najsporiji i najmanje omiljen mjesec u godini. Vlada opća besparica, ljudi se oporavljaju od prosinačkog ludila i praznika, hladnoća obavija dane, a mrak rano pada – no već s dolaskom veljače kao da se veselje vraća u ljude, a karnevali i pokladno razdoblje tjeraju nas na ludovanje, maskiranje i uživanje u životu. Tu osim izlazaka i druženja definitivno mislimo i na hedonističko uživanje u krafnama koje su simbol ovog mjeseca.

Mekane, pune slasnog punjenja i s raznim preljevima, krafne su vladarice naših gastro snova ovog mjeseca, a ove godine smo ih se posebno zaželjeli jesti u Raffaello, kokos izdanju. Recept vam donosimo u nastavku i uopće ne sumnjamo da će vas oduševiti.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli SUGARFINA TIME (@sugarfinatime)

Raffaello krafne

Sastojci:

Tijesto:

  • 1000 g brašna (tip 400)
  • 1 kockica svježeg kvasca
  • 120 g šećera
  • 120 ml suncokretovog ulja
  • 570 ml mlijeka
  • Malo korice limuna
  • ½ žličica soli
  • 50 ml ruma
  • 8 kom žumanjaka

Nadjev:

  • 100 g namaza od kokosa
  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 2 žlice sira Mascarpone
  • 2 žlice limunovog soka
  • 1 žličica arome vanilije
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 4 kom želatine u listićima
  • 1 žlica namaza od kokosa

Ukrašavanje:

  • Nekoliko Raffaello kuglica (jedna po krafni)

Postupak pripreme:

  • Namočite želatinu u hladnoj vodi 10 minuta. U lonac dodajte tek toliko vode da pokrije dno i zagrijte na najslabijoj temperaturi. U to dodajte ocijeđenu želatinu i miješajte dok se potpuno ne otopi te maknite s vatre. Zagrijte namaz od kokosa kako bi postao više tekuć.
  • Istucite slatko vrhnje dok se ne zgusne te umiješajte otopljenu želatinu. Dodajte šećer u prahu, mascarpone sir, aromu vanilije, limunov sok, kokosov namaz i sve izmiksajte u čvrstu kremu. Kremu stavite u hladnjak na najmanje 3 – 4 sata, najbolje preko noći.
  • Svi sastojci za krafne moraju biti sobne temperature. Zagrijte mlijeko. U pola toplog mlijeka umiješajte žličicu šećera i u to razmrvite kvasac. Pustite da se diže 10 minuta. U drugu polovicu dodajte šećer i pričekajte da se otopi. U međuvremenu prosijte brašno i u njega umiješajte dignuti kvasac. Posolite i promiješajte. Kuhačom polako i lagano umiješajte žumanjke, limunovu koricu, rum, ulje i preostalo slatko mlijeko. Tijesto mijesite 15-20 minuta. Zatim ostavite da se diže 1 sat.
  • Tijesto podijelite na pola i od svake polovice odrežite komad tijesta, težine otprilike 50-60 grama. Veličina ovisi o željenoj veličini gotovih krafni. Zamislite da će gotova krafna biti barem duplo veća nakon dizanja i prženja. Ako želite jako velike krafne, onda uzmite 80-90 grama tijesta.
  • Dijelove tijesta oblikujte u kuglu. Formirane krafne prekrijte krpom i ostavite na toplom oko sat vremena.
  • Zadnjih nekoliko minuta počnite polako grijati ulje. Zagrijte ulje na srednju do nižu temperaturu, jer je jako bitno da se krafne prže polako – tako će biti pečene, a ne sirove u sredini. Ako imate termometar, zagrijte ulje na temperaturu od 155-160 stupnjeva.
  • Kad se ulje zagrije dodajte krafne. Krafne moraju imati dovoljno prostora za rast. Pokrijte ih poklopcem i pustite da se prže 3-4 minute, odnosno dok s donje strane ne porumene. Zatim ih okrenite, te ih pržite s druge strane isto onoliko vremena koliko ste ih pržili s prve strane.
  • Važno je cijelo vrijeme pratiti proces prženja. Izmjerite temperaturu ulja nekoliko puta i pazite da ne padne ispod 155. Pržene krafne stavite na papirnate ručnike ili rešetku da upiju višak ulja ili da se višak ulja ocijedi.
  • Krafne prerežite na pola i u sredinu nadjenite s kremom. Pospite šećerom u prahu i u sredinu dodajte Raffaello kuglicu na vrh.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli SanRemo (@sanremobakery)

GastroReceptiVeljača je mjesec krafni, a ove godine najdraže su nam one s...

Sasvim je normalno da kosa opada u proljeće, ali taj proces možete usporiti

Proljetno, odnosno sezonsko ispadanje kose zapravo je prirodan biološki fenomen. Ta fiziološka promjena naziva se “sezonski efluvij” i rezultira većim gubitkom kose kada je,...

YSL beauty predstavlja novu LOVESHINE liniju proizvoda

Od 2019. Dua Lipa globalna je brend ambasadorica za YSL beauty Libre liniju mirisa; a danas nastavlja utjelovljavati modernu ženstvenost kao novoimenovana globalna ambasadorica...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram