Veljača je mjesec krafni. Pronašli smo recept koji uključuje rozu čokoladu!

Nisu samo naše okrugle krafne odlične, već i ove američke s neobičnom glazurom kakvu još niste kušali.

Osim Valentinova, veljača je i mjesec fašnika i maškara. Osim tradicionalnog maskiranja i šetnje ulicama gradova diljem Lijepe Naše, uz ove se običaje veže i uživanje u masnim, sočnim krafnama. Tradicionalno se smatra kako je to gošćenje s krafnama priprema za korizmeni post pred Uskrs, no mi zapravo i ne trebamo neki poseban razlog zbog kojeg bismo uživali u mekom tijestu, zanimljivim punjenjima i slatkim glazurama krafnica.

I dok su nam najdraže one “obične”, s marmeladom i posipom od šećera u prahu, ponekad volimo malo i eksperimentirati te iznenaditi svoje nepce. Zato smo pronašli recept za američke krafne s preljevom od ruby čokolade, a koje oduševljavaju i svojim okusom i izgledom. Samo tijesto napravljeno je od smjese u koju ide i kakao, dok je preljev neodoljivo sladak i vizualno atraktivan zahvaljujući ruby ružičastoj čokoladi koja je prije nekoliko godina postala totalan gastro hit.

Stoga, ako i vi želite da vam ove godine maškare proteknu u pomalo posebnom ozračju, isprobajte napraviti ovu američku inačicu krafni koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Autorska Pracownia Cukiernicza (@simon_cooks)

Pink krafne 

Sastojci:

Za tijesto:

  • 500 g brašna običnog glatkog
  • 1 vrećica instant kvasca
  • 1 jaje
  • 4 žlice kakaa
  • 3 žumanjka
  • 250 ml mlijeka
  • 60 g šećera
  • 60 g maslaca
  • prstohvat soli

Za ruby preljev:

  • 200 g slatkog vrhnja
  • 200 g Ruby Callebaut čokolade
  • ¼ žličice praha cikle

Postupak pripreme:

  • Prije nego počnete važno je da vam sve namirnice budu na sobnoj temperaturi. Sjetite se izvaditi ih iz hladnjaka najmanje sat vremena ranije.
  • U zdjelu za miješanje prosijajte brašno pa mu dodajte kvasac i dobro promiješajte. U sredini brašna napravite udubinu i dodajte jaje i žumanjke, mlijeko, šećer, maslac i prstohvat soli. Sve dobro pomiješajte i krenite mijesiti. Ovo možete raditi na tradicionalan način tako da prvo tijesto dugo tučete drvenom kuhačom ili možete sve umijesiti samostojećim mikserom sa spiralnim nastavcima. Na koju god opciju da se odlučite važno je da tijesto jako dobro umijesite kako bi postalo glatko, sjajno i podatno.
  • Umiješeno tijesto premažite s malo ulja, stavite ga u zdjelu, pokrijte i ostavite na toplom da se diže. Tijesto se može dizati i do dva sata jer je masno i teško pa je važno da ga povremeno pogledate, a kada se udvostruči dizanje je gotovo. Podignuto tijesto prebacite na radnu plohu koju ste lagano posipali brašnom. Premijesite ga pa ga razvaljajte u pravokutnik debljine 1 cm.
  • Pomoću modlice za krafne (ili čaše) izrezujte krugove. Nakon toga u svakom krugu napravite još jednu rupu u sredini. Ovo možete napraviti pomoću male modlice za kekse, čašice za rakiju ili čepa neke boce. Ovako izrezane krafne malo posipajte brašnom, pokrijte krpom i ostavite da se dižu još sat vremena. Ostatke tijesta ponovno zamijesite i ponovite postupak s izrezivanjem.
  • Potom u velikom i širokom loncu zagrijte puno suncokretovog ulja pa u njemu pržite krafne. Svaku pržite po 2 – 3 minute sa svake strane. Vodite računa da temperatura ulja nije previsoka i nemojte peći više od 3 krafne istovremeno. Pečene krafne prebacite na kuhinjski ručnik kako bi se ocijedio višak masnoće.
  • U slatko vrhnje umiješati prah cikle pa zakipite te prelijte preko ruby čokolade. Ostavite par minuta da se čokolada otopi pa promiješajte žlicom kako bi se vrhnje i čokolada sjedinile. Kada dobijete glatku, kremastu teksturu glazure prelijte svoje krafnice i ostavite ih u frižideru da se čokolada lijepo na njima stisne.
  • Možete na kraju posipati svoje krafne dodatkom čokoladnih mrvica, jestivim ukrasima ili žele bombonima – vama na volju!

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Zawsze Słodko ? (@zawsze_slodko)

GastroReceptiVeljača je mjesec krafni. Pronašli smo recept koji uključuje rozu čokoladu!

Sasvim je normalno da kosa opada u proljeće, ali taj proces možete usporiti

Proljetno, odnosno sezonsko ispadanje kose zapravo je prirodan biološki fenomen. Ta fiziološka promjena naziva se “sezonski efluvij” i rezultira većim gubitkom kose kada je,...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram