Vikend si uljepšajte tartom s jagodama i slatkim vrhnjem

Savršen proljetni desert.

Proljeće osim laganije odjeće u našem ormaru znači i laganije namirnice u našoj prehrani. Tako ovih dana uživamo u svježem sezonskom povrću, kao i bobičastom voću, od kojeg su na tržnice prve došle jagode. Još uvijek nisu domaće, ekstra slatke, ali dovoljno su ukusne i vizualno atraktivne da ih ubacimo u deserte.

Zato smo danas za vas izdvojili proljetni tart s jagodama i slatkim vrhnjem kao savršen desert koji će oduševiti svačije nepce. Totalna rapsodija laganih proljetnih okusa.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli satomi (@moomoomama0502)

Tart s jagodama i slatkim vrhnjem

Sastojci:

  • 100 g mljevenih badema
  • 125 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 30 g šećera
  • 115 g hladnog maslaca
  • 1 jaje
  • 300 g jagoda
  • 1 vrećica bourbon vanilin šećera
  • 15 g škrobnog brašna
  • 400 ml vrhnja za šlag mliječnog
  • 150 g grčkog jogurta
  • 1 vrećica bourbon vanilin šećera
  • 80 g šećera
  • 8 g želatine u prahu

Postupak pripreme:

  • Bademe, šećer, brašno, sol i maslac pomiješajte i trljajući među rukama napravite mrvičasto tijesto. Dodajte jaje i kratko umijesite prhko tijesto, tek toliko da se svi sastojci sjedine.
  • Tijesto odmah razvaljajte na lagano pobrašnjenoj podlozi, ili između dva papira za pečenje, i prebacite u namašćeni kalup za pitu. Najlakše ćete ga prebaciti tako da ga namotate na valjak i odmotate direktno u kalup.
  • Tijesto dobro utisnite u kalup i odrežite višak.
  • Sada tijesto dobro ohladite u hladnjaku ili zamrzivaču, barem 30 min. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 200 °C. Prije pečenja, tijesto izbodite vilicom. Pecite tijesto oko 18 minuta tj. dok ne primi lijepu boju. Izvadite iz pećnice.
  • Dok se tijesto peče pripremite jagode. Dobro ih operite i narežite na kockice, pa propasirajte s pomoću gnječilice za krumpir ili vilice. Dodajte šećer i bourbon vanilin šećer pa kuhajte par minuta, dok jagode ne omekšaju i puste sok. Sada malo tog soka pomiješajte sa škrobnim brašnom kako se ne bi stvorile grudice, pa sve zajedno vratite u jagode i kuhajte na laganoj vatri uz miješanje dok se ne zgusnu na gustoću džema. Odmah ih premažite preko pečenog tijesta.
  • Želatinu pomiješajte s 2 žlice vode i pustite 7-8 minuta da nabubri. Ostale sastojke, osim jogurta, pomiješajte i kuhajte dok se šećer ne otopi. Kad sve zajedno zavrije, skinite s vatre i umiješajte želatinu, dobro miješajući dok se sve ne otopi. Na kraju umiješajte i jogurt.
  • Prelijte preko jagoda i ohladite do sobne temperature, a zatim još najmanje 3 sata u hladnjaku. Ukrasite svježim voćem i poslužite.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli shaggy (@shaggy_tk)

GastroReceptiVikend si uljepšajte tartom s jagodama i slatkim vrhnjem

Zabava zagarantirana – ljeto 2025. u znaku Haciende!

Na pozornicu Haciende dolaze neki od najtraženijih izvođača današnjice – romantične noći uz Željka Samardžića i Nikolu Rokvića, eksplozivna atmosfera s Anom Nikolić, Rastom...

Zagrebački ScreenX otvoren uz zvjezdanu publiku i Supermana u panorami od 270 stupnjeva!

CineStar Zagreb u Branimir mingle mall-u postao je bogatiji za jedinstveno kino iskustvo – otvorena je prva ScreenX dvorana u glavnom gradu! Ovaj najinovativniji kino doživljaj današnjice, nakon...

Glazba koja nas je oblikovala: Croatia Records slavi rođendan uz antologiju najvećih hitova svih vremena!

Croatia Records, baštinik slavne Jugotonove tradicije, već gotovo osam desetljeća djeluje kao ključna okosnica domaće glazbene industrije. Tijekom desetljeća izdali su desetke tisuće albuma, stotine hit-singlova...

Facebook

100,860FanovaLajkaj