Volimo krafne, ali cronuti su nam još draži! Probajte napraviti ovu gastro senzaciju

Kombinacija hrskavih kroasana i kremastih krafni - savršeno, zar ne?

Rijetko koja osoba ne voli se tu i tamo počastiti ukusnim kroasanom ili pak mekanom krafnom, a s obzirom da smo trenutno ušli u mjesec krafni – donosimo vam recept za američke krafne s twistom. Naime, možda ste već čuli za famoznu slasticu koja je pokorila Instagram, cronut, ali ju niste imali prilike kušati. Najjednostavnija opcija je da ju sami pripremite i uvjerite se u genijalnu kombinaciju hrskavog tijesta i mekih, kremastih preljeva i file.

Cronut je neobična slastica čijie je tvorac poznati francuski slastičar Dominique Ansel. Ansel je prvi puta ovaj slastičarski novitet predstavio u svojom slastičarnici na Manhattanu i u rekordnom je roku postao hit među Amerikancima, a ubrzo se recept za njegove cronute proširio i svijetom. Kombinacija tijesta kroasana i oblika američke krafne oduševljava i okusom i izgledom, no valja znati da vam je za pripremu ove slastice potrebno dosta vremena. Kako bi se postigli fini slojevi tijesta i izgled kroasana kada se cronut raspolovi, tijesto je potrebno jako puno puta preslagivati i puštati da odmara, što iziskuje više truda, ali se u konačnici isplati.

Dakle, ako vam je već pomalo dosta klasičnih krafni koje uvijek jedemo u veljači, cronut je idealan za razbijanje monotonije. U nastavku vam donosimo recept za cronut sa preljevom od šećera, ali možete ga mazati, puniti i prelijevati zapravo s čim god želite – vama na volju!

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Rachana | Food Photography (@nyc.exploring)

Sastojci:

  • 530 g brašna
  • 1 vrećica suhog instant kvasca
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žličica soli
  • 2 velika jaja ili 3 manja
  • 250 ml toplog mlijeka
  • 200 g maslaca

Za šećerni preljev:

  • 1/2 šalice šećera u prahu
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • nekoliko kapi arome za kolače s okusom jagode (sve pomiješati)

Postupak pripreme:

  • Pomiješati u većoj posudi brašno, šećer, vanilin šećer, sol i kvasac. U sredinu razbiti jaja pa uz postepeno dodavanje mlijeka umijesiti dizano tijesto. Mijesiti prvo mikserom sa spiralama, a potom energično rukama dok tijesto ne postane mekano i podatno. Pokriti prozirnom folijom pa odložiti u hladnjak na 30 minuta.
  • U međuvremenu dok se tijesto odmara izraditi maslac da bude podatan i mekan sa 2 žlice brašna.
  • Izvaditi tijesto iz hladnjaka, na pobrašnjenoj radnoj površini ga razvaljati u pravokutnik debljine cca 1 cm, premazati cijelu površinu četvrtinom pripremljenog maslaca pa ga preklopiti na tri dijela, jedno preko drugog. Omotati tako zamotano tijesto prozirnom folijom i pospremiti u hladnjak na 30 minuta. Nakon toga tijesto opet oprezno razvaljati na debljinu od 1 cm premazati drugom četvrtinom maslaca pa na isti način preklopiti i omotano odložiti u hladnjak na slijedećih 30 minuta. Postupak ponoviti još 2 puta. Nakon završnog razvaljavanja tijesto treba odležati u hladnjaku nešto duže, najmanje 1 sat, a najbolje preko noći.
  • Nakon toga tijesto je spremno za daljnu obradu odnosno pečenje. Razvaljajte ga na debljinu od 3-5 cm, izrezujte kalupom ili čašom okrugle oblike (u sredini trebaju imati rupicu). Budući da ovo tijesto ne možete ponovno razvaljavati jer onda neće biti lijepo lisnato, ostatke od izrezivanja također iskoristite i ispecite kao takve male nepravilne oblike. Zagrijte veću količinu ulja pa pržite cronutse s jedne i s druge strane dok ne postanu tamno smeđi.
  • Neka vas ne zavara tamna boja koju tijesto dobije ubrzo nakon što se počne pržiti. Ne smijete ih prerano vaditi iz ulja jer u ovom je tijestu puno šećera i upravo zbog karamelizacije šećera ono brzo potamni, pa ako ga izvadite prerano, neće se lijepo ispeći iznutra i biti će gnjecavo. Također je bitno ulje ne pregrijati. Ukoliko nemate termometar za hranu najsigurniji ćete biti da je temperatura dobra za pečenje tako da u ulje stavite male komadiće tijesta koji su preostali od izrezivanja cronuta. Ako počnu cvrčati i lijepo se okretati i peći, ulje je dobre temperature. Tada smanjite plamen i pokušajte stalno održati tu temperaturu.
  • Pečene cronute ocijediti na papirnim ubrusima od suvišne masnoće, preliti pripremljenim šećernim preljevom ili posipati šećerom. Servirajte ih vruće. Ako želite, radije cronute premažite čokoladnom glazurom ili kremom, a možete ih napuniti i omiljenim punjenjem.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli RACHEL ✭ carbs + sweets (@thecarboholic)

GastroReceptiVolimo krafne, ali cronuti su nam još draži! Probajte napraviti ovu gastro...

Josipa Pavičić predstavila knjigu koja mijenja pogled na život

Promociji su prisustvovale brojne osobe iz javnog života, među kojima je bila i kuma knjige Danijela Martinović. Renata Končić Minea pročitala je odabrani ulomak iz knjige, dok...

Facebook

100,860FanovaLajkaj