Volimo krafne, ali cronuti su nam još draži! Probajte napraviti ovu gastro senzaciju

Kombinacija hrskavih kroasana i kremastih krafni - savršeno, zar ne?

Rijetko koja osoba ne voli se tu i tamo počastiti ukusnim kroasanom ili pak mekanom krafnom, a s obzirom da smo trenutno ušli u mjesec krafni – donosimo vam recept za američke krafne s twistom. Naime, možda ste već čuli za famoznu slasticu koja je pokorila Instagram, cronut, ali ju niste imali prilike kušati. Najjednostavnija opcija je da ju sami pripremite i uvjerite se u genijalnu kombinaciju hrskavog tijesta i mekih, kremastih preljeva i file.

Cronut je neobična slastica čijie je tvorac poznati francuski slastičar Dominique Ansel. Ansel je prvi puta ovaj slastičarski novitet predstavio u svojom slastičarnici na Manhattanu i u rekordnom je roku postao hit među Amerikancima, a ubrzo se recept za njegove cronute proširio i svijetom. Kombinacija tijesta kroasana i oblika američke krafne oduševljava i okusom i izgledom, no valja znati da vam je za pripremu ove slastice potrebno dosta vremena. Kako bi se postigli fini slojevi tijesta i izgled kroasana kada se cronut raspolovi, tijesto je potrebno jako puno puta preslagivati i puštati da odmara, što iziskuje više truda, ali se u konačnici isplati.

Dakle, ako vam je već pomalo dosta klasičnih krafni koje uvijek jedemo u veljači, cronut je idealan za razbijanje monotonije. U nastavku vam donosimo recept za cronut sa preljevom od šećera, ali možete ga mazati, puniti i prelijevati zapravo s čim god želite – vama na volju!

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Rachana | Food Photography (@nyc.exploring)

Sastojci:

  • 530 g brašna
  • 1 vrećica suhog instant kvasca
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žličica soli
  • 2 velika jaja ili 3 manja
  • 250 ml toplog mlijeka
  • 200 g maslaca

Za šećerni preljev:

  • 1/2 šalice šećera u prahu
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • nekoliko kapi arome za kolače s okusom jagode (sve pomiješati)

Postupak pripreme:

  • Pomiješati u većoj posudi brašno, šećer, vanilin šećer, sol i kvasac. U sredinu razbiti jaja pa uz postepeno dodavanje mlijeka umijesiti dizano tijesto. Mijesiti prvo mikserom sa spiralama, a potom energično rukama dok tijesto ne postane mekano i podatno. Pokriti prozirnom folijom pa odložiti u hladnjak na 30 minuta.
  • U međuvremenu dok se tijesto odmara izraditi maslac da bude podatan i mekan sa 2 žlice brašna.
  • Izvaditi tijesto iz hladnjaka, na pobrašnjenoj radnoj površini ga razvaljati u pravokutnik debljine cca 1 cm, premazati cijelu površinu četvrtinom pripremljenog maslaca pa ga preklopiti na tri dijela, jedno preko drugog. Omotati tako zamotano tijesto prozirnom folijom i pospremiti u hladnjak na 30 minuta. Nakon toga tijesto opet oprezno razvaljati na debljinu od 1 cm premazati drugom četvrtinom maslaca pa na isti način preklopiti i omotano odložiti u hladnjak na slijedećih 30 minuta. Postupak ponoviti još 2 puta. Nakon završnog razvaljavanja tijesto treba odležati u hladnjaku nešto duže, najmanje 1 sat, a najbolje preko noći.
  • Nakon toga tijesto je spremno za daljnu obradu odnosno pečenje. Razvaljajte ga na debljinu od 3-5 cm, izrezujte kalupom ili čašom okrugle oblike (u sredini trebaju imati rupicu). Budući da ovo tijesto ne možete ponovno razvaljavati jer onda neće biti lijepo lisnato, ostatke od izrezivanja također iskoristite i ispecite kao takve male nepravilne oblike. Zagrijte veću količinu ulja pa pržite cronutse s jedne i s druge strane dok ne postanu tamno smeđi.
  • Neka vas ne zavara tamna boja koju tijesto dobije ubrzo nakon što se počne pržiti. Ne smijete ih prerano vaditi iz ulja jer u ovom je tijestu puno šećera i upravo zbog karamelizacije šećera ono brzo potamni, pa ako ga izvadite prerano, neće se lijepo ispeći iznutra i biti će gnjecavo. Također je bitno ulje ne pregrijati. Ukoliko nemate termometar za hranu najsigurniji ćete biti da je temperatura dobra za pečenje tako da u ulje stavite male komadiće tijesta koji su preostali od izrezivanja cronuta. Ako počnu cvrčati i lijepo se okretati i peći, ulje je dobre temperature. Tada smanjite plamen i pokušajte stalno održati tu temperaturu.
  • Pečene cronute ocijediti na papirnim ubrusima od suvišne masnoće, preliti pripremljenim šećernim preljevom ili posipati šećerom. Servirajte ih vruće. Ako želite, radije cronute premažite čokoladnom glazurom ili kremom, a možete ih napuniti i omiljenim punjenjem.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli RACHEL ✭ carbs + sweets (@thecarboholic)

GastroReceptiVolimo krafne, ali cronuti su nam još draži! Probajte napraviti ovu gastro...

U četiri koraka do blistave kože uz nenametljiv make up za svaki dan

Ispravi, ujednači, poboljšaj i iznad svega zabavi se! Filozofija je to linije Avène Couvrance, visoko podnošljive medicinske korektivne šminke specijalizirane za korekciju svih vrsta...

Facebook

100,860FanovaLajkaj