Cheesecake je jedan od najpopularnijih deserata svijeta, a mnogo za njegovom popularnošću ne zaostaje ni klasični talijanski tiramisu. Ta dva slatka kolača obožavaju ljudi diljem svijeta, a postoje i brojne njihove inačice. Od japanskog fluffy cheesecakea pa sve do tiramisua s jagodama, opcija ima koliko želite, a mi smo sada pronašli jednu koja će oduševiti sve ljubitelje ova dva deserta – jer ih spaja u jedno!
Kremasti cheesecake od kave i čokolade
Naime, za oko nam je zapeo recept za kremasti cheesecake od kave i čokolade, dakle, svjeovrsna inačica tiramisu cheesecakea. Ovaj teksturom prozračan, a okusom bogat kolač zasigurno će vam uljepšati jesenske dane pa vam preporučamo da ga isprobate napraviti čim prije. Ne traži paljenje pećnice!
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Tiramisu cheesecake
Sastojci:
Sastojci za podlogu:
- 120 g oraha
- 80 g očišćenih svježih datulja
- 75 g kakao praha
- 2 žlice vode
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
Sastojci za kremu:
- 680 g sirnog namaza
- 230 g kiselog vrhnja
- 200 g šećera
- 30 ml likera od kave
- 2 žlice instant kave
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
Sastojci za preljev:
- 220 g tamne čokolade
- 75 ml vrhnja za šlag
- 60 ml likera od kave
Postupak pripreme:
Za podlogu:
U sjeckalicu povrća dodajte orahe, datulje bez koštica, kakao, ekstrakt vanilije, sol i dvije žlice vode. Blendajte sve dok ne dobijte jednoličnu smjesu. Utisnite dobivenu smjesu u prethodno namašćeni okrugli kalup za torte i stavite u hladnjak na 10 minuta da se stisne.
Za kremu:
Mikserom istucite glatku kremu od sirnog namaza i šećera. Dodajte kiselo vrhnje i nastavite miksati. U manjoj zdjelici pomiješajte instant kavu i liker od kave. Postepeno umiješajte dobivenu tekućinu u sir zajedno s ekstraktom vanilije. Dobivenu smjesu premažite preko ohlađene podloge. Prekrijete tako pripremljeni cheesecake s plastičnom folijom i stavite u zamrzivač da se stvrdne.
Za glazuru:
Pomiješajte liker od kave s vrhnjem i zagrijte ih na štednjaku u loncu. Lagano zagrijanu smjesu prelijte preko nasjeckane čokolade. Topla tekućina rastopit će čokoladu. Pričekajte dvije minute pa promiješajte smjesu. Miješajte dok ne dobijete glatku glazuru. Premažite glazuru preko ohlađenog cheesecakea i vratite tortu u zamrzivač na hlađenje. Poslužite tortu dobro ohlađenu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.