Tmurna i hladna jesenska jutra nekad, imamo dojam, ništa ne može razvedriti. Ništa, osim možda rolica s najfinijom tamnom čokoladom? Da, u tom mirisnom, mekom dizanom tijestu od kakaa i nadjevu od tamne čokolade je trik podizanja raspoloženja.
Kako čokolada dokazano djeluje na centre u mozgu tako da se luče hormoni sreće i ugode, počastite se ovaj tjedan ovom neodoljivom slasticom koja je prava esencija zimskog comfort fooda.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Rolice od tamne čokolade
Sastojci:
Za tijesto:
- 1 šalica zagrijanog mlijeka
- 2 i pol žličice kvasca
- 2 velika jaja
- 4 šalice glatkog brašna
- Malo soli
- Pola šalice kakaa
- ¼ šalice šećera
- 10 žlica mekog maslaca
Za nadjev:
- Pola šalice maslaca
- Pola šalice smeđeg šećera
- 2 žlice kakaa
- 200 grama tamne čokolade od najmanje 70% udjela
Postupak pripreme:
- Toplo mlijeko stavite u zdjelu pa u nju dodajte kvasac, šećer, jaja i otopljeni maslac. Pjenjačom miješajte dok se sastojci ne sjedine.
- Špatulom ili drvenom žlicom umiješajte brašno i sol, zatim i kakao. Miješajte dok se ne počne formirati tijesto. Tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu podlogu i mijesite da postane glatko, otprilike 10 minuta.
- Tijesto prebacite u dobro nauljenu zdjelu i pokrijte plastičnom folijom. Ostavite da se diže sat vremena ili dok se ne udvostruči.
- Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj podlozi u oblik pravokutnika. Bitno je da ima ‘kutove’ kako biste maksimalno iskoristili tijesto i da vam rolice iz sredine štruce ne budu deblje od ovih s kraja.
- Za nadjev, rastopite na pari čokoladu s maslacem, zatim dodajte šećer i kakao. Sve neka se zgusne, al da bude mazivo i onda taj nadjev ravnomjerno rasporedite po tijestu.
- Tijesto zarolajte tako da krenete rolati širu stranu, i to čvrsto (ne stezati) da imate lijepi kružni presjek. Nožem ili koncem izrežite rolice na širinu od 3 cm.
- Čokoladne rolice prebacite u nauljeni kalup (a može i obložen papirom za pečenje), prekrijte čistom krpom i ostavite na toplom pola sata do 45 minuta.
- Pećnicu zagrijte na 175 stupnjeva. Pecite 20 do 25 minuta ili dok rubovi blago ne porumene. Poslužite uz glazuru od čokolade ili pak malo šlaga.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.