Za hladne dane kad nam treba malo comfort fooda: Najsočnije rolice od tamne čokolade

Uljepšat će vam život već prvim zalogajem.

Tmurna i hladna jesenska jutra nekad, imamo dojam, ništa ne može razvedriti. Ništa, osim možda rolica s najfinijom tamnom čokoladom? Da, u tom mirisnom, mekom dizanom tijestu od kakaa i nadjevu od tamne čokolade je trik podizanja raspoloženja.

Kako čokolada dokazano djeluje na centre u mozgu tako da se luče hormoni sreće i ugode, počastite se ovaj tjedan ovom neodoljivom slasticom koja je prava esencija zimskog comfort fooda.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Lavinia Elena 🌿 (@lalais.cooking)

Rolice od tamne čokolade

Sastojci: 

Za tijesto:

  • 1 šalica zagrijanog mlijeka
  • 2 i pol žličice kvasca
  • 2 velika jaja
  • 4 šalice glatkog brašna
  • Malo soli
  • Pola šalice kakaa
  • ¼ šalice šećera
  • 10 žlica mekog maslaca

Za nadjev:

  • Pola šalice maslaca
  • Pola šalice smeđeg šećera
  • 2 žlice kakaa
  • 200 grama tamne čokolade od najmanje 70% udjela

Postupak pripreme:

  • Toplo mlijeko stavite u zdjelu pa u nju dodajte kvasac, šećer, jaja i otopljeni maslac. Pjenjačom miješajte dok se sastojci ne sjedine.
  • Špatulom ili drvenom žlicom umiješajte brašno i sol, zatim i kakao. Miješajte dok se ne počne formirati tijesto. Tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu podlogu i mijesite da postane glatko, otprilike 10 minuta.
  • Tijesto prebacite u dobro nauljenu zdjelu i pokrijte plastičnom folijom. Ostavite da se diže sat vremena ili dok se ne udvostruči.
  • Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj podlozi u oblik pravokutnika. Bitno je da ima ‘kutove’ kako biste maksimalno iskoristili tijesto i da vam rolice iz sredine štruce ne budu deblje od ovih s kraja.
  • Za nadjev, rastopite na pari čokoladu s maslacem, zatim dodajte šećer i kakao. Sve neka se zgusne, al da bude mazivo i onda taj nadjev ravnomjerno rasporedite po tijestu.
  • Tijesto zarolajte tako da krenete rolati širu stranu, i to čvrsto (ne stezati) da imate lijepi kružni presjek. Nožem ili koncem izrežite rolice na širinu od 3 cm.
  • Čokoladne rolice prebacite u nauljeni kalup (a može i obložen papirom za pečenje), prekrijte čistom krpom i ostavite na toplom pola sata do 45 minuta.
  • Pećnicu zagrijte na 175 stupnjeva. Pecite 20 do 25 minuta ili dok rubovi blago ne porumene. Poslužite uz glazuru od čokolade ili pak malo šlaga.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sarah Brunella 🇨🇭 (@sarah_fel)

GastroReceptiZa hladne dane kad nam treba malo comfort fooda: Najsočnije rolice od...

Facebook

99,687FanovaLajkaj