Kada spomenemo riječ crumble, iliti drobljenac, većina nas odmah pomisli na drobljenac od jabuka, vrhunski jesenski specijalitet. No, sada smo u proljetnom razdoblju pa smo odlučili napraviti varijaciju na crumble klasik – te spremiti si za prvi tjedan travnja prefine crumble muffine s malinama i/ili borovnicama.
Šumsko voće na tržnicama uvijek je dobar znak početka toplijeg doba godine, a kako su se prve slatke bobice već pojavile u prodaji, iskoristite ih za ovaj slatki recept koji može poslužiti i kao doručak, kao desert ili pak snack usred dana.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Crumble muffini
Sastojci:
- 2 veća jaja
- 6 žlica ulja
- 1 prstohvat soli
- 125 grama šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žličice praška pa pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 250 ml jogurta
- 280 grama brašna
- 150 grama malina/borovnica
Za crumble, mrvičasti dio:
- 50 grama brašna
- 40 grama maslaca
- 25 grama šećera
Postupak pripreme:
- Prvo pripremite crumble, odnosno mrvičasti dio muffina. U posudu stavite hladan maslac narezan na kockice, dodajte mu brašno, šećer i sve pomoću prstiju izdrobite u mrvičastu smjesu.
- Zatim stavite grijati pećnicu na 200 stupnjeva. Kalup za muffine obložite s 12 papirnatih košarica.
- U posudu stavite jaja, sol, šećer, vanilin šećer i jogurt te sve umutite vilicom. Zatim smjesi dodajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Sve dobro sjedinite. Na kraju u smjesu dodajte maline i sve lagano izmiješajte – pazite da vam se maline/borovnice ne zdrobe.
- Smjesom do pola napunite svaku košaricu. Na kraju na vrh smjese dodajte mrvice za crumble koje ste pripremili na početku.
- Stavite peći muffine 20 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju, a onda ih izvadite, pustite da se malo ohlade i poslužite posipane šećerom ili bez njega.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.