Za sve one koji su na dijeti, a obožavaju lazanje: Ova verzija neće vas koštati linije!

Puretina i tikvice u kombinaciji kao twist na talijanski klasik.

Ljeto je vrijeme kad tražimo obroke koji su lagani, puni okusa i prilagođeni sezoni. Teški umaci, masna jela i složeni recepti obično padaju u drugi plan pred svježim, jednostavnim kombinacijama koje nas neće opteretiti, ali će nas zasititi i razveseliti. No to ne znači da moramo odustati od omiljenih comfort jela – samo ih trebamo malo prilagoditi. Jedno od takvih jela su i ljetne lazanje s tikvicama i purećim mesom, savršene za tople dane, obiteljske ručkove ili večere na terasi uz čašu bijelog vina.

Za razliku od klasičnih lazanja koje obiluju teškim mesnim umacima i bešamelom, ova ljetna varijanta donosi svježinu tikvica, laganije meso, te mekanu, sočnu teksturu koja neće ostaviti osjećaj težine. Ono što ovaj recept čini posebnim je balans između nježne slatkoće tikvica, nježno začinjenog purećeg mesa i topline mediteranskih začina koji podsjećaju na more i sunce.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli DeliceRecipes.com (@delicerecipescom)

Ljetne lazanje s tikvicama i purećim mesom

Sastojci:

Za mesni umak:

  • 500 g mljevene puretine
  • 1 veći crveni luk, sitno nasjeckan
  • 2 režnja češnjaka, protisnuta
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 400 ml pasiranih rajčica
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 žličica suhog origana
  • 1⁄2 žličice dimljene paprike (opcionalno)
  • Sol i svježe mljeveni papar po ukusu

Za slojeve:

  • 2 srednje tikvice (narezane uzdužno na tanke ploške)
  • 6 listova lazanja (možete koristiti svježe ili suhe, prema uputama na pakiranju)
  • 200 g svježe ricotte (ili naribane mozzarelle, po želji)
  • 100 g ribanog sira za posipanje (gauda, parmezan ili miks)

Ostalo:

  • Maslinovo ulje za podmazivanje posude
  • Svježi bosiljak za posluživanje (opcionalno)

Postupak pripreme:

Priprema umaka:

U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa na srednjoj vatri popržite nasjeckani luk dok ne omekša i postane staklast. Dodajte protisnuti češnjak i kratko promiješajte. Ubacite mljevenu puretinu i pržite uz miješanje dok ne dobijete zlatnu boju i ne ispari višak tekućine. Potom dodajte pasirane rajčice, koncentrat, origano, dimljenu papriku, sol i papar. Kuhajte umak 10–15 minuta na laganoj vatri, dok se ne zgusne.

Priprema tikvica:

Tikvice operite i narežite uzdužno na tanke trake (idealno s pomoću mandoline ili oštrog noža). Lagano ih posolite i ostavite nekoliko minuta da puste vodu, zatim ih obrišite kuhinjskim papirom.

Slaganje lazanja:

  • Posudu za pečenje (otprilike 20×30 cm) premažite s malo maslinovog ulja. Na dno stavite sloj tikvica, zatim dio mesnog umaka, nekoliko žlica ricotte, pa listove lazanja. Ponovite postupak dok ne potrošite sve sastojke, završavajući s mesnim umakom. Na vrh pospite naribani sir.
  • Lazanje pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 30–35 minuta, odnosno dok se sir na vrhu ne rastopi i lijepo zarumeni.
  • Nakon pečenja, ostavite lazanje da odmore 10 minuta kako bi se lakše rezale i ostale kompaktne. Po želji poslužite uz listiće svježeg bosiljka i laganu salatu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Chillin’ Recipes (@chillinrecipes)

GastroReceptiZa sve one koji su na dijeti, a obožavaju lazanje: Ova verzija...

Facebook

100,860FanovaLajkaj