Zdravo, osvježavajuće i na žlicu: Pronašli smo tri recepta za ljetne hladne juhe

Znamo da je bitno jesti obilje povrća tijekom cijele godine, a ove juhe pomoći će vam da to učinite i tijekom ljeta.

Ljeti je potrebno hidratizirati tijelo, a jedan od glavnih savjeta nutricionista je taj da konzumiramo velike količine vode, ali i svježeg voća i povrća. No, lakše je reći, a teže učiniti – osobito kada nam se za velikih žega ne kuha. No, i u tom slučaju postoji rješenje. Sve su popularnije mediteranske ljetne, hladne juhe, a zašto ih i vi ove sezone ne biste uključili na svoj jelovnik?

Za njihovu vam je pripremu doslovno potrebno tek nekoliko minuta, par sastojaka i dobar blender, a osvježit će vas i rashladiti, što je u konačnici točno ono što nam i treba ovih vrućih dana. U nastavku vam donosimo tri odlična različita recepta.

Gazpacho juha

Sastojci: 

  • 1 kg rajčice
  • 1 crvena paprika
  • 0,1 l maslinova ulja
  • 3 češnja češnjaka
  • malo jabučnog octa
  • pola ocijeđenog limuna
  • 1 krastavac
  • svježi bosiljak
  • svježi kopar
  • sol i papar
  • vode po potrebi

Postupak pripreme:

Rajčicu, papriku, luk, krastavac i češnjak narezati na komadiće i nauljiti maslinovim uljem. Pritom odstranite sjemenke. Stavite u blender te miksajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Dodajte malo jabučnog octa, po želji tabasca, cijeđeni sok pola limuna te svježe začinsko bilje i začine pa sve još jednom dobro izmiksajte. Ostavite nekoliko komadića paprike i grubo nasjeckanog začinskog bilja za posluživanje. Obavezno prije poluživanja ohladite najmanje pola sata i poslužite s komadićima povrća i začinskog bilja. Uživajte u osvježenju.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Elizaveta Kirichenko (@lissakiri)

Hladna juha od graška i mente

Sastojci: 

  • 500 g graška
  • malo maslaca
  • pola glavice luka
  • 1 stručak mente
  • vode po potrebi
  • 125 ml vrhnja zakuhanje
  • krem sira po želji za posluživanje
  • 85 g parmezana, naribanog
  • sol i papar
  • badem

Postupak pripreme:

Na malo maslaca i luka prodinstajte grašak. Dovoljno je nekoliko minuta, samo da dobije pun okus luka i maslaca. Zatim stavite u blender tako pripremljen grašak te sve preostale sastojke pa miksajte dok ne postignete finu kremastu juhu. Ako vam se smjesa čini pregustom, dodajte još malo vode. Za kremastiji okus dodajte jušnu žlicu krem sira po vašem izboru. Za malo drugačiji štih dodajte i nekoliko komadića tostiranih badema koji će se dobro složiti s ovom kombinacijom graška i mente. Posipajte komadićima tostiranog badema i poslužite hladno.

Hladna juha od krastavaca

Sastojci:

  • 1 veliki krastavac
  • 1 avokado
  • 250 ml tekućeg jogurta
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žličica kopra
  • 1 žličica soka limuna
  • 1 žličica soli
  • ½ žličice papra

Postupak pripreme:

Krastavac prvo ogulite i narežite na nekoliko većih dijelova. Avokado očistite od kore te izvadite sjemenku, a onda ga narežite na četvrtine. Češnjak usitnite i zatim sve sastojke zajedno s jogurtom, koprom, sokom limuna, soli i paprom stavite u blender i dobro izblendajte. Juhu poslužite uz malo svježeg kopra ili krutone od kruha. Ako juhu ne jedete odmah, obavezno je stavite na hlađenje u hladnjak.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Viola Virtamo | Food & Film (@violaminerva)

GastroReceptiZdravo, osvježavajuće i na žlicu: Pronašli smo tri recepta za ljetne hladne...

Facebook

99,687FanovaLajkaj