Zima uvijek nosi neki poseban, prepoznatljiv miris – malo cimeta, malo borovine, malo toplog zraka iz pećnice i imamo miris koji svi asociramo na Božić. No, postoji još jedna okusno – mirisna kombinacija koja automatski asocira na snijeg, zimu i hladnoću, a to je ona u kojoj se spajaju čokolada i menta. Osvježavajuća metvica, njezin miris i okus koji ‘hlade’ savršeno evociraju osjećaj zime, dok bogata čokolada daje onaj luksuzni osjećaj uživanja u blagdanima.
Hrskavi izvana, mekani iznutra – choco-mint keksići pravi su hit blagdanskog stola, a uz kakao ili toplu šalicu mlijeka će vam se topiti u ustima. Naučite ih pripremiti uz recept u nastavku i uživajte u njihovom bogatom okusu cijelu zimu!
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Choco-mint zimski keksi
Sastojci:
- 120 g maslaca, omekšalog
- 120 g smeđeg šećera
- 1 jaje
- 1 žličica ekstrakta mente (paziti jer je jak)
- 150 g glatkog brašna
- 30 g kakaa
- 1⁄2 žličice sode bikarbone
- Prstohvat soli
- 120 g krupno nasjeckane tamne čokolade (ili čokoladnih kapljica)
Opcionalno: 1–2 kapi zelene prehrambene boje za ‘mint koloristički efekt’
Postupak pripreme:
- Umutite maslac i šećer dok smjesa ne postane lagana i pjenasta. Dodajte jaje i ekstrakt mente pa kratko promiješajte.
- U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao, sodu bikarbonu i sol. Postupno umiješajte u mokre sastojke, samo dok se sve ne sjedini (nemojte previše miksati).
- Lagano umiješajte nasjeckanu tamnu čokoladu. Ako želite, dodajte dvije kapljice zelene boje za blagi mint look.
- Oblikujte kuglice veličine oraha i slažite ih na lim obložen papirom. Ostavljajte malo razmaka jer će se raširiti. Pecite na 175 °C oko 9–11 minuta. Izvana trebaju izgledati stabilno, ali sredina mora ostati mekana. Ohladite ih i poslužite.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.


