Ljeto nas uvijek iznova podsjeća na jednostavne užitke; bose noge na toplim pločicama, lagani povjetarac u večernjim satima i deserte koji ne opterećuju nepce, već ga osvježavaju. Upravo takav je limun mousse, savršen spoj svježine, elegancije i lakoće. Njegova blaga kiselkastost budi osjetila, dok pjenasta tekstura topi stres i vrućinu. Idealno se poslužuje nakon ljetnih večera na terasi, uz čašu pjenušca ili ledeni čaj s listićima mente.
A najbolji dio? Priprema je jednostavna i bez pećnice jer tko želi dodatnu toplinu u kuhinji kad vani sunce cijeli dan grije u punoj snazi?
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Lagani limun mousse (za 4 porcije)
Sastojci:
- 2 jaja (odvojeni bjelanjci i žumanjci)
- 100 g šećera
- 200 ml slatkog vrhnja
- 2 limuna (sok + naribana korica)
- 1 žličica vanilin šećera
- Prstohvat soli
Postupak pripreme:
- Naribajte koricu oba limuna i iscijedit sok. Trebat će vam otprilike 80 ml soka.
- U posudi izmiksajte žumanjke, šećer i vanilin šećer dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Dodajte limunov sok i koricu pa sve kratko prokuhajte na pari (ili vrlo laganoj vatri) uz stalno miješanje dok se malo ne zgusne. Ohladite.
- U zasebnoj posudi istucite bjelanjke s prstohvatom soli u čvrst snijeg. U trećoj posudi izmiksajte vrhnje u šlag.
- U ohlađenu limunovu smjesu prvo lagano umiješajte šlag, a zatim snijeg od bjelanjaka. Miješajte pažljivo, nježnim pokretima, kako bi mousse ostao pjenast i lagan.
- Rasporedite mousse u čaše ili zdjelice, po želji ukrasite s listićima mente, limunovom koricom ili borovnicama. Hladiti najmanje 2 sata prije posluživanja.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.