Novi radni tjedan, i to još kišni, definitivno traži nove metode razvedravanja raspoloženja, a jedan od najsigurnijih je spremanje i uživanje u ukusnim kolačima. Slastice nam uvijek izmame osmijeh na lice, a jedan od kolača kojem se stalno iznova rado vraćamo je cheesecake. Od klasičnog njujorškog pa sve do verzija sa šumskim voćem i čokoladnim nadjevima, svjetska riznica recepata za cheesecake sve je bogatija, a jedan uključuje i omiljeni slatki namaz Balkana – Lino Ladu.
Naime, Lino Lada je klasični namaz u stilu Nutelle, a mnogima je i draži. Nekoć smo mogli uživati samo u Lino Ladi u bijeloj i čoko boji, a danas imamo i opcije s lješnjacima, kao i onu s kokosom – koja je zvijezda recepta koji vam danas predstavljamo.
Radi se dakle o slasnom cheesecakeu s Lino Ladom od kokosa, a koja je pravi gastro uvod u toplije mjesece. Pripremite je već ovog tjedna i njome prizovite sunčane dane – kojih smo se već itekako zaželjeli.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Lino Lada kokos cheesecake
Sastojci:
Sastojci za podlogu:
- 235 g Digestive keksa
- 40 g prženih badema
- 15 ml vode
- 80 g maslaca
Sastojci za kremu:
- 400 g krem sira
- 110 g Lino Lade kokos
- 100 g otopljene bijele čokolade
- 150 ml zaslađenog kondenziranog mlijeka
- 650 ml slatkog vrhnja
- 30 g šećera u prahu
- 1 mljevena želatina
Sastojci za ganache:
- 150 g bijele čokolade
- 100 ml slatkog vrhnja
- 50 ml zaslađenog kondenziranog mlijeka
Postupak pripreme:
- Za podlogu sameljite kekse i bademe. U velikoj posudi pomiješajte sastojke s vodom i otopljenim maslacem te dobro izmiješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Smjesu utisnite u kalup promjera 22 centimetra te potom stavite u hladnjak dok pripremite kremu.
- Za kremu natopite želatinu prema uputama na pakiranju. Sa strane u posudi izmiksajte krem sir, kondenzirano mlijeko i Lino Ladu kokos pa smjesi dodajte otopljenu čokoladu. Sastojke dobro promiješajte. Kako biste postigli kremastu i glatku teksturu čokoladu prethodno otopite u mikrovalnoj pećnici ili na pari.
- U drugoj posudi umutite slatko vrhnje i šećer u prahu. Dodajte ga u smjesu s čokoladom i umiješajte špatulom. Nakon što ste dvije smjese sjedinili, u mikrovalnoj pećnici otopite želatinu pa ju brzo, ali pažljivo dodajte smjesi te dobro umiješajte.
- Prije dodavanja želatine u smjesu pričekajte par sekundi kao ne bi nastale grudice kada je dodate u smjesu. Podlogu izvadite iz hladnjaka i po njoj ravnomjerno rasporedite kremu. Kalup vratite u hladnjak i ostavite ga u njemu još barem pola sata prije pripreme ganachea.
- Za ganache čokoladu prelijte vrućom (ne kipućom) smjesom slatkog vrhnja i kondenziranog mlijeka pa miješajte dok se sve ne sjedini. Prelijte ga preko kreme i vratite kalup u hladnjak te ga u njemu ostavite barem 3 sata prije posluživanja. Na kraju tortu ukrasite kokos mrvicama i Raffaello kuglicama.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.