Iz prašuma u vaše dnevne sobe: Kalateja je tropska biljka koju ćete željeti imati

Kalateje, prekrasne tropske biljne ljepotice koje potječu iz prašuma Južne Amerike možda nisu najjednostavnije sobne biljke za održavanje, ali se svaki trud oko njih isplati.

U posljednje vrijeme među ljubiteljima biljaka i vrtlarstva su posebno popularne tropske palme i lisnate biljne ljepotice koje izgledaju zanosno u interijerima. Ipak, iako njihova žarko zelena boja divno podiže svaki prostor te unosi dozu svježine u bilo koju prostoriju, među tropskim biljkama postoje one manje i više zahtjevne vrste, a naša današnja tema posvećena je kalatejama, vrsti koja se mnogima čini jako zahtjevna.

Naime, mnogi su u svom životu pokušali uzgojiti kalateju u svom domu, no svaka šansa im je propala. Zašto je to tako? Je li tu tropsku biljku iz prašuma Južne Amerike nemoguće držati kao sobnu biljku ili se radi o nečemu drugome? Danas vam otkrivamo sve tajne uzgoja ove neobične vrste.

Za početak je bitno reći da smo sigurni da ćete se u ovu biljku zaljubiti. Ona dolazi u mnogo različitih podvrsta, pa tako može imati nekoliko oblika listova, uzoraka i tekstura – od kožnate, pa sve do baršunaste, od glatke pa sve do jako tvrde i krute. Listovi joj također mogu biti mali ili pak veliki, okrugli ili ravni – sve ovisi o tome koja vam se podvrsta najviše svidi. No, iako nas na prvu osvoje izgledom, kalateje mnogima često počnu umirati čim ih se smjesti na njihovu „poziciju“ u domu. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta i informacija koje trebate znati želite li svoju kalateju održati u optimalnom stanju.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Support Local Makers ?? (@shop_small_romania)

Kao što smo već napomenuli, kalateje potječu iz tropskih prašuma južne Amerike gdje rastu u slabije osunčanim podnožjima visokih stabala. Zato je odmah jasno da ako vam je stan jako osunčan te u njemu nema vlage, nema šanse da će vaša kalanteja u njemu uspjeti. Ovoj biljci treba polusjena i obilje vlage kako bi bila u dobrom stanju.

Upute za održavanje kalateja:

  • Zalijevanje i prskanje – supstrat im treba biti rahli i uvijek blago vlažan, a nikada natopljen. Kad zalijevate, zalijevajte isključivo destiliranom vodom ili kišnicom. Voda iz slavine puna je soli na koju su kalateje osjetljive i zbog kojih će imati smeđe/suhe vrhove listova.
  • Sunčeva svjetlost – pazite da u vašu kalateju ne udara direktna sunčeva svjetlost, ali to ne znači da biljka treba biti u mraku. Držite ih nešto dalje od prozora, zaštićene od sunčevih zraka, ali i dalje na osvijetljenom.
  • Vlaga zraka – kalateje vole visoku vlagu koju možete postići redovitim prskanjem, grupiranjem s ostalim biljkama (isparavanje zemlje iz supstrata diže vlagu oko biljaka) i ovlaživačem zraka.
  • Nametnici – kalateje su vrlo podložne nametnicima poput crvenog pauka ili vunastih uši koji vrlo često napadaju kada je vlaga niska, a time i biljka osjetljivija i izloženija. Nemojte odmah posezati za kemikalijama, pokušajte tretmanom uljem nima. U litru vode umiješajte 10 mL ulja nima i nekoliko kapi (ekološkog) deterdženta za suđe. Dobro poprskajte biljku sa svih strana i tretman ponovite ponovno nakon 15-20 dana.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli ➕ Vicky Van Immerseel ➕ (@studio__eclectic)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Xanh Decor (@xanhdecor.vn)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli ? Ben ? (@myurbenjungle)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli TanaMan (@planternewbies)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli @plant.ash

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli ???????? – #bottegafloreale (@pervinca_fiori)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli ???? (@lilyandtheplants)

Jolie domInterijeriIz prašuma u vaše dnevne sobe: Kalateja je tropska biljka koju ćete...

Facebook

88,138FanovaLajkaj

instagram