Kreće sezona cvanja mirisnih svibanjskih ruža. Evo što trebate znati o ovim kraljicama cvijeća

Vrtovi će uskoro blistati pod okriljem širokih i šarenih ružinih latica.

Nakon tulipana, jorgovana i narcisa, uskoro ćemo u svojim vazama i vrtovima gledati i prve svibanjske ruže, takozvane kraljice cvijeća. Ruže su tako po cijelom svijetu poznate kao tradicionalni simbol ljubavi i ljepote, a najljepše i najmirisnije ruže su upravo one svibanjske, čije pupoljke jedva čekamo vidjeti rascvjetane. S obzirom na svoj opojan miris i još ljepši izgled, nimalo ne čudi da su ruže od davnina smatrane najljepšim cvijetom uopće, a uz njih se vežu i mnoge legende, priče i različita simbolika.

U svijet umjetnosti u punoj mjeri simbol ruža ušao je u razdoblju grčko-rimske antike gdje ju je u staroj Grčkoj pjesnik Anakreont u svojim „Odama“ slavio ružu kao čarobnu kraljicu cvijeća i cvijet bogova. U antici je, osim kao cvijet ljubavi i sreće, bila i simbol herojske hrabrosti, trijumfa i slave. Ruže su se stavljale na grobove palih junaka i povezivalo ih se s posmrtnim životom. U antičkom Rimu su uveli čak i poseban praznik, tzv. „Rosalia“ kada su se posipanjem ruža po grobovima i pripravom jela od njezinih latica sjećali pokojnih rođaka i prijatelja. Osim simbola ljubavi, ruže se smatra i oličenjem raskoši, bogatstva i izvrsnosti.

U kršćanskoj pak ikonografiji ruže nose brojna značenja od rajske ljepote i vječnog života, Božje ljubavi i milosti, sve do nepokolebljive vjere i mučeničke smrti. Sve u svemu, radi se o cvijetu koji je kroz povijest nebrojeno puta dokazao koliko je impresivan za ljude te koliko mu se iznova i iznova možemo diviti.

Simbolika boja ruža

Kao što sigurno znate, različite boje latica ruža označavaju različitu simboliku koja se veže uz ovo cvijeće. Tako su ruže crvene boje simbol ljubavi i romantike, a označavaju ljepotu i savršenstvo. Buket od 12 crvenih ruža predstavlja idealan način da posebnoj osobi pokažete svoje osjećaje. Predstavljajući pravu i trajnu ljubav koja je jača od trnja, crvena je poznata kao ruža ljubavi. Najdraži poklon za Valentinovo ili godišnjicu braka, crvena ruža pokazuje i veliku strast. Također, darivanje crvene ruže može značiti i priznanje nečijeg uspjeha i poštovanje prema osobi.

S druge pak strane, bijela boja je boja čistoće, nevinosti, poniznosti i čednosti. Povezuje se s vjenčanjem i brakom koji označavaju novi početak. Također, bijela ruža je simbol naklonosti i poštovanja. Šalje poruku naklonosti i pokazuje čiste namjere, a buket bijelih ruža često se kupuje kao znak pozdrava i uspomene na nekog.

Žute ruže označavaju bogatstvo, bujnost i izobilje. U viktorijansko doba bile su simbol ljubomore, a danas označavaju prijateljstvo. Jaka, žuta boja kao sunce budi osjećaj topline i sreće. Idealna je za pokazivanje veselja, privrženosti i prijateljstva.

Ružičaste ruže simboliziraju ženstvenost, eleganciju, otmjenost, uglađenost, a često se poklanjaju kao izražaj divljenja. Ružičasta ruža pokazuje zahvalnost i sreću, a ima nježnije značenje nego crvena boja.

Vrste ruža

Ruža je jedna od najstarijih uzgajanih kultura za ukrašavanje vrtova, pa ne čudi činjenica da postoji više od 3.000 vrsta i hibrida. Iako se najčešće razlikuje prema boji i obliku cvijeta, vrste su različite i po veličini i obliku grma. Većina ih je potekla od Rosa canine, obične divlje ruže, dok su kultivacijom dobivene mnoge popularne vrste koje se uzgajaju danas. Na žalost, ne postoji točna sistematizacija svih vrsta ruža, ali ih se dijeli u 3 osnovne skupine: botaničke ili divlje ruže, starinske vrtne ruže i moderne vrtne ruže.

Uzgoj ruža

Ruže su jedna od cvjetnica koji se najviše uzgaja i zbog stoljetnog uzgoja se točno znaju potrebe svake vrste. Iako postoje vrste koje su otporne na teže uvjete, nekim vrstama je potrebno pružiti više pažnje kako bi imale zadovoljavajući izgled. Općenito govoreći, ruže kao vrsta su veoma otporne na vremenske uvjete, ali je prilikom uzgoja mlađe biljke potrebno voditi računa o zalijevanju. Najveću potrebu za vodom ruže imaju ljeti, a potrebno ih je zalijevati dva puta tjedna odstajalom vodom ili kišnicom. Smije ih se zalijevati pod korijen, a posebno je važno izbjegavati polijevanje lišća tijekom velikih vrućina. Za navodnjavanje je najbolje koristiti sustav kap po kap.

Ruže, ovisno o vrsti, mogu podnijeti rast na različitim tipovima tla. Vole duboka i humusna tla, a mogu se uzgajati i na glinastim ili pjeskovitim tlima te blago kisela tla. Dobro podnose i siromašna tla, ali je za bujnije cvjetove potrebno osigurati humusno i bogato tlo. Važno je da je tlo uvijek dobro drenirano i ne zadržava vodu. Ruža je biljka umjerene klime, a podjednako dobro uspijeva i u kontinentalnoj i mediteranskoj klimi. Voli osunčan položaj, ali uspijeva i u polusjenovitom području. Važno je da bude zaštićena od izravnog vjetra.

Ružu je optimalno saditi krajem ljeta kako bi se ukorijenila do proljeća i puštala mladice. Za optimalan razvoj potrebna joj je temperatura iznad 12°C. Može se saditi i u proljeće, ali je manja mogućnost za cvatom iste godine.

Jolie domInterijeriKreće sezona cvanja mirisnih svibanjskih ruža. Evo što trebate znati o ovim...

Skintegra je izbacila sestrinski brend za sve koji traže pouzdanu i pristupačnu njegu

Skinlick je sestrinski brend Skintegre, brend koji dolazi u obliku jednostavnijih formulacija, za sve koji traže pouzdanu, pristupačnu njegu koja ima pomalo razigran karakter....

Ako još niste, morate probati proizvode hvaljenog Dr. Grandela

Sve bliješti, svi se vesele, stiglo je najljepše doba u godini! Ako imate problema sa suhom kožom, vjerojatno i niste baš nešto previše uzbuđeni....

Uvijek privlačna modna vizija tandema eNVy room u kolekciji koju ćete odmah poželjeti

Ispreplitanje oprečnih elemenata koji zajedno kreiraju savršenu harmoniju nezaobilazni je dio modnog rukopisa dvojca eNVy room. Bilo da je riječ o suprotnostima poput otkrivenog...

Facebook

90,374FanovaLajkaj

instagram