Omiljeni blagdanski ukras: Neka ove godine vaša božićna zvijezda preživi blagdane

Jer svi znamo, ova biljka vrlo je osjetljiva – i lako uvene.

S dolaskom Adventa krećemo s kićenjem svog doma i unošenjem blagdanske atmosfere u svoj život, a jedan od najčešćih ukrasa koji se u ovo doba godine pojavljuje u domovima mnogih Hrvata je divna božićna zvijezda, biljni simbol blagdana. Crvenih, izražajnih listova, božićna zvijezda predivan je ukras, ali i živo biće koje nerijetko nastrada čim ga unesemo preko kućnog praga – zapravo ne znamo osobu kojoj se u životu nije dogodilo da mu ova biljka uvene! Pa kako onda to spriječiti?

Kako bi ove godine vaša božićna zvijezda preživjela ‘udarni’ dio božićnih praznika te dočekala i sljedeće blagdane s vama u kući, donosimo vam par zlatnih savjeta u nastavku.

Božićna zvijezda mora se prilagoditi novom domu

Prvo pravilo u vezi uzgoja ove biljke je to da, kada je kupite, ona treba proći proces aklimatizacije na novu sredinu. Primjerice, ne smijete je naglo unijeti u jako tople prostorije, već ostepeno iz auta unijeti u hladniji hodnik, a tek nakon par sati u stan gdje je temperatura oko 23-24 stupnja. Na taj način vaša božićna zvijezda neće doživjeti temperaturni šok.

Ne smije biti kraj izvora topline i na propuhu

Vrlo je bitno da ne mijenjate često mjesto na kojem vaša božićna zvijezda stoji – jer će joj to ometati rast te bi ubrzo mogla uvenuti. Tako ako ju stavite na stol – tamo ju i držite i nemojte ju seliti kad god vam to padne na pamet, na taj način će sigurno uvenuti. Još jedna stvar je to da ova biljka voli vlagu, pa je nemojte držati pored radijatora i peći gdje je zrak jako suh. Uz to, ova biljka ne voli biti na mjestu gdje je propuh i gdje se često otvaraju i zatvaraju vrata – dakle, izbjegavajte jaku cirkulaciju zraka.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Erde Floricoltura (@erdefloricoltura)

Oprezno s vodom

Kada je u pitanju zalijevanje, obično se govori da božićnu zvijezdu treba zalijevati odozdo, međutim stručnjaci kažu da nije greška ni ako joj se nalije voda u zemlju, u teglu ili ako se pošpricaju listovi. No, jako treba paziti da se voda ne zadržava u tanjuriću ispod teglice u kojoj raste božićna zvijezda – jer zadržavanje vode za ovu je biljku sigurna smrt izazvana truljenjem korijenja. Najbolje ju je zalijevati kada su prva dva prsta zemlje skroz suha, obično svaka dva dana.

Jolie domInterijeriOmiljeni blagdanski ukras: Neka ove godine vaša božićna zvijezda preživi blagdane

Prvi gutljaj, prvi poljubac: Želimo ove slatke šalice koje se ljube

Daleko je iza nas dan ljubavi i zaljubljenih, naravno Valentinovo, ali budući da vjerujemo da na znakove pažnje uvijek treba misliti, pronašli smo jedan...

U centru Zagreba otvorila se vrhunska craft pekarnica

Bread and Deli by Noel jedna je od najpopularnijih zagrebačkih pekarnica, stoga je mnoge razveselila vijest kako je uz originalnu lokaciju na adresi Popa Dukljanina...

Tekstilpromet velikodušnom donacijom udruzi Europa Donna započeo novu i uspješnu godinu

Još tijekom listopada, Tekstilpromet je u suradnji s Europa Donnom održao panel #breastfriend i tim događajem započeo cijelu priču o osvješćivanju važnih redovitih pregleda, prevencije i...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram