Nakon što smo se u proljeće divili brojnim tulipanima, narcisima, zumbulima i jorgovanima, a zatim svibanj obilježili buketima od božura i ruža, došlo je vrijeme da pažnju obratimo i na jedan predivan ljetni cvijet – dalije. Naime, sezona cvjetanja dalija tek što nije krenula, a mi već sad jedva čekamo kada će se divni šareni pupoljci ovog cvijeća krenuti rastvarati i unijeti šarenilo u naše interijere.
Iako nisu među najpopularnijim vrstama cvijeća, dalije definitivno zaslužuju našu pažnju. Izgledaju kao velike raskošne bombice šarenila, a zanimljivo je da originalno porijeklo vuku iz Meksika. S obzirom da se radi o prilagodljivoj biljci koja se lako križa s drugim sortama, kroz dugogodišnje križanje stvorene su i brojne nove sorte dalija, a svima im je zajedničko to da izgledaju bujno, veselo i raskošno.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
S dalijama su se prvi upoznali botaničari koji su pratili španjolske konkvistadore po Meksiku, Srednjoj Americi i Kolumbiji. Otkrili su da domoroci stabljike dalija koriste kao cijevi za dovod vode iz planinskih potoka u sela u kojima su živjeli. Asteci su gomolje dalija pekli i kuhali, a od sušenih su gomolja radili brašno. Iako je dalija otkrivena još u 16. stoljeću, u Europu je donesena tek 1789. godine. Donesene su tri vrste: dahlia rosea, dahlia pinnata i dahlia cocainea i one su preteča današnjih dalija.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Generalno gledano, ovisno o sorti, promjer cvijeta dalije iznosi od 10 do 25 centimetara, a po izgledu se mogu razlikovati jednocvjetne, anemonaste, prstenaste, dekorativne, loptaste, pomponaste, kaktusaste i polukaktusaste dalije. Ovo prekrasno cvijeće cvijeta od srpnja do kasnog rujna, a ako je toplo i listopada. Najbolje dalije uspijevaju kada su posađene u bogato, vlažno, ali propusno tlo, a najbolje je ako su izložene satu 6 do 8 sati na dan, no ne i više od toga. Sama sadnja vrši se u proljeće, najčešće u ožujku, a odlično je to što ne zatijevaju svakodnevno zalijevanje.
Ljubičaste, crvene, ružičaste, narančaste ili bijele – dalije nas u svim bojama i veličinama oduvijek oduševljavaju, a predivno izgledaju i kao dio aranžmana u buketima za vaze, ali i kao ukrasno bilje u teglama ili u vrtovima.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Osim što ih ljudi vole zbog estetskog dojma, dalije imaju i ljekovita svojstva, a nekoć su ih koristili i u prehrani. Naime, dalije su jestive, a u Meksiku ih često jedu u salatama. Njihov se gomolj može pripremati slično kao i krumpir, a slatki ekstrakst dalijinog gomolja se pak izvlači u obliku soka i može poslužiti kao slatki preljev za razne deserte.
Sve u svemu, radi se o predivnom cvijeću koje nam svojom šarenom ljepotom oduzima dah. Dalije su pravo ljetno cvijeće koje svojim toplim bojama unosi toplinu i šarenilo sunca i ljeta u svaki prostor.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.