Za novac, sreću ili pozitivnu energiju: 5 sobnih biljaka koje trebate u svom domu

Navodno privlače sve dobro u naš život, a uz to i osvježavaju prostor.

Sobne biljke imaju moć unijeti svježinu i prozračnost bilo kojem prostoru, a dokazano je kako pozitivno psihički utječu na ljude te im čine boravak kod kuće ugodnijim. No, kod odabira vašeg bilja za interijer trebate voditi pažnju o mnogo stvari – kako biljka estetski izgleda, kako uspijeva na zatvorenom, hoće li imati dovoljno svijetla ili pak prostora, ali i koja je njezina simbolika.

Prema feng shuiju, drevnoj kineskoj metodi uređenja  prostora, vjeruje se kako većina zdravih biljaka povećava pozitivnost i dobru energiju u domu, no neke su posebno znane po tome što privlače novac, blagostanje i mir u dom osobe koja ih ima. Tako postoje i ‘sretne biljke’, odnosno sobne biljke koje prema vjerovanjima i legendama tjeraju zle duhove i privlače pozitivnu energiju i ostvaruju želje.

Ima ih pet te sve jednako lijepo podižu životni prostor, a mi vam u nastavku donosimo detalje o njima.

Drvo novca

Drvo novca, poznato i kao biljka Pachira,  vjerojatno je jedna od najpoznatijih sobnih biljaka u feng shuiju. Vjeruje se da privlači prosperitet, bogatstvo, sreću i pozitivnu energiju i to ne samo u prostor oko sebe nego i na svog vlasnika. Naime, prema kineskoj legendi, vjeruje se da je biljka Pachira aquatica jednom očajnom farmeru donijela veliko bogatstvo – tko zna, mogla bi i vama!

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Bergamotte (@bergamotte)

Drvo žada

Drvo žada se ponekad također naziva i biljkom novca zbog svojih listova u obliku novčića. Zapravo, vjeruje se da upravo ti listovi simboliziraju sreću i bogatstvo. Općenito, Kinezi vjeruju da će svaka biljka s mekim, zaobljenim vrhovima listova donijeti sreću vlasniku.

S druge strane, vjeruje se da oštre biljke poput kaktusa ne doprinose sreći jer ‘crpe energiju’ iz vaše okoline. Drvo žada obično se poklanja za useljenje i novi poslovni pothvat zbog vjerovanja da će donijeti bogatstvo i sreću.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Jillian Klemm (@jillyjelly1)

Lucky bamboo

Vjeruje se da lucky bamboo, koji ne treba brkati s tradicionalnim bambusom (koji raste vani i nije sobna biljka), simbolizira sreću u domu. Također se vjeruje da donosi sreću, prosperitet i bogatstvo u radni prostor te potiče osobni rast.

Još jedan razlog zbog kojeg se ova biljka tradicionalno koristi u feng shuiju je taj što njezine visoke, tanke stabljike lijepo nadopunjuju drveni dekor – a drveni elementi jedan su od pet glavnih elemenata feng shuija, za koje se vjeruje da donose vitalnost, rast, ljubaznost i fleksibilnost u vaš dom.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Baageecha – Sip of Nature (@baageecha76)

Sansveria ili svekrvin jezik

Okomiti listovi ove biljke simboliziraju uzlazni rast pozitivne energije i prosperiteta u vašem domu. Osim toga, biljka je to koja pročišćava zrak u prostoru, što doprinosi kvaliteti življenja i može pomoći kod boljeg spavanja.

Filodendron

Ova lijepa i izdržljiva sobna biljka poznata je po tome  što se za nju lako brinuti i po tome što dugo živi, što su dvije kvalitete koje promiču dobru feng shui energiju. Štoviše, filodendroni se smatraju sretnim biljem zbog toga što njihovo lišće nalikuje plamenu i povezuje se s elementom vatre. Vjeruje se da vatreni elementi u domu simboliziraju slavu jer pomažu povećati vašu vidljivost u svijetu – ili barem tako tvrde feng shui majstori.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli @heyheysundays

Jolie domInterijeriZa novac, sreću ili pozitivnu energiju: 5 sobnih biljaka koje trebate u...

Marija Andrijašević: „U Zagreb nam stiže crème de la crème fitnessa“

Marija Andrijašević svojom karizmatičnom, energičnom i stručnom osobnošću predstavlja pravu lidericu u svijetu fitnessa i rekreacije. Ova diplomirana nutricionistica i trenerica, vlasnica SCORE Fitness Cluba u...

Facebook

99,687FanovaLajkaj