Zagreb Design Week ima novu zanimljivu temu! Saznajte što vas točno očekuje

„Nova budućnost / Changing the Game“ tematska je okosnica šestog Zagreb Design Weeka (ZGDW), središnjeg hrvatskog dizajnerskog festivala koji redovito broji više od 25.000 posjetitelja.

Ove godine će se glavni program po drugi put zaredom odvijati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, točnije Hali V, u periodu od 7. do 12. svibnja. Popratni će se sadržaj, poput Noći dizajna 10. svibnja, paralelno održavati diljem Zagreba na „ZGDW partner lokacijama“ gdje će partneri festivala za posjetitelje organizirati brojna događanja, od izložbi i instalacija, modnih revija, cocktaila i iznenađenja, a sve na temu dizajna. U sklopu festivala međunarodni će žiri dodijeliti „ZGDW nagradu“ na temu „Nova budućnost / Changing the Game“. Riječ je o jedinoj novčanoj nagradi za dizajn u Hrvatskoj čiji nagradni fond iznosi 20.000 kuna. Od tog će se iznosa 11.000 kuna dodijeliti prvonagrađenom radu, 6.000 kuna drugonagrađenom, a 3.000 kuna trećenagrađenom radu. Za sudjelovanje u natječaju autori se na internet stranici festivala mogu prijaviti do 25. ožujka 2019.g., a tijekom festivala će se u Hali V na izložbi finalista „ZGDW nagrade“ moći pogledati radovi svih finalista i nagrađenih autora natječaja.

Zagreb Design Week obilježit će i 100 godina Bauhausa, najutjecajnije škole za dizajn na svijetu koja je postavila temelje dizajna kakvog ga danas poznajemo. Prigodna izložba će, između ostalog, predstaviti i troje hrvatskih studenata Bauhausa – kultnu dizajnericu tekstila Otti Berger, fotografkinju Ivanu Tomljenović Meller i arhitekta Gustava Bohutinskog. Izložbu i panel kojima će se predstaviti utjecaj Bauhausa na hrvatski dizajn, ZGDW priprema u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu, Tekstilno–tehnološkim fakultetom i Tehničkim muzejom Nikola Tesla.

 

 

Ove godine Zagreb Design Week kao državu partnera predstavlja Republiku Poljsku. U suradnji s Institutom Adam Mickiewicz iz Varšave, Ministarstvom kulture i nacionalne baštine Republike Poljske i Veleposlanstvom Republike Poljske u Hrvatskoj održat će se izložba „ABC poljskog dizajna“ (The ABC’s of Polish Design) kojom se obilježava 100 godina dizajna u ovoj državi. Izložba donosi izbor 100 najboljih projekata suvremenog poljskog dizajna, podjednako kao i klasika dizajna nastalih u posljednjih stotinu godina. Među njima se nalaze raznoliki proizvodi poput stolaca, stolova, čaša, predmeta od porculana, tipografije, vizualnih identiteta, dječjih igračaka, lokomotiva, neonskih lampi, pa čak i zmajeva. Klasike dizajna prate naručene suvremene ilustracije, interpretacije, 25 suvremenih poljskih ilustratora i grafičkih dizajnera. Ova izložba dio je kulturnog programa obilježavanja 100 godina ponovne nezavisnosti Poljske, a podržana je od Ministarstva kulture i nacionalne baštine Republike Poljske kao dio EU programa Niepodlegla 2017-2022.

Tina Marković i Daniel Tomičić, direktori festivala ZGDW, temom „Nova budućnost / Changing the Game“ žele istražiti i predstaviti nove društvene mehanizme, dizajnerske projekte i vizionare iz područja dizajna koji nude odgovore na društvene promjene uzrokovane tehnološkim razvojem: „Nova budućnost već je stigla, ali je pitanje živimo li mi u njoj? Stvaramo li ili smo pasivni promatrači? Na ovu će temu odgovoriti dvije izložbe – hrvatski dizajneri svojim radovima u sklopu natječaja ZGDW nagrade, a druga će na istu temu predstaviti radove dizajnera iz cijeloga svijeta.

Jedna od aktualnih globalnih tema je i dizajn hrane pa je dizajnerica Paulu Šantić pozvana da osmisli koncept izložbe. „Život i život nakon smrti“ naziv je izložbe koja će prikazati proces rasta, konzumacije, umiranja i novog života hrane u drugim, neočekivanim oblicima. Cilj je potaknuti posjetitelje na razmišljanje o cirkularnoj ekonomiji i odgovornom odnosu prema hrani. Dio izložbe biti će i instalacija „Eat Body Design“ globalnih zvijezda dizajna hrane, austrijskog dvojca Honey & Bunny (Sonja Stummerer, Martin Hablesreiter). Njihova instalacija vizualizira činjenicu da sami dizajniramo svoja tijela kroz ono što konzumiramo, a na istu će temu Martin Hablesreiter održati i predavanje. Tjedan dana nakon izložbe u Zagrebu, Honey & Bunny otvaraju izložbu u prestižnom londonskom muzeju Victoria & Albert, što samo po sebi ukazuje na značaj njihova gostovanja na Zagreb Design Weeku.

 

 

Za festival se priprema i bogat filmski program dokumentanih filmova o dizajnu, iz kojeg izdvajamo hrvatsku premijeru dokumentarnog filma Garya Hustwita „Rams“. Film donosi ekskluzivan uvid u rad i filozofiju dizajna „manje je više“ legendarnog njemačkog 87-godišnjeg industrijskog dizajnera, Dietera Ramsa. Kao pionir funkcionalističke škole dizajna svojim je radom utjecao na dizajn potrošačkih proizvoda duže od 50 godina, a masovno su ih koristili milijuni ljudi. Među njegovim radovima, najistaknutiji je dizajn proizvoda za Braun i Vitsoe, dok je široj publici zasigurno poznat njegov ključni utjecaj na dizajn proizvoda popularnog Applea. Film je prava poslastica uzevši i u obzir prethodnu uspješnu trilogiju dokumentaraca s područja dizajna istog redatelja – Helvetica, Objectified i Urbanized.

„ZGDW concept store“ ponudit će posjetiteljima najbolje dizajnirane proizvode na hrvatskom tržištu – od nakita i mode do namještaja i automobila. Ovdje je naglasak na hrvatskim proizvođačima, iako svoje proizvode predstavljaju i strane robne marke. Naime, niz domaćih proizvođača odabire upravo ZGDW kao mjesto gdje predstavljaju svoje nove proizvode. Među njima se tradicionalno izdvajaju domaći proizvođači namještaja koji ovdje premijerno izlažu novitete koje su samo par tjedana ranije predstavili na najvećem svjetskom sajmu namještaja, Salone del Mobile u Milanu.

Nastavlja se i već tradicionalna suradnja sa školama i fakultetima koji će pripremiti „ZGDW izložbu fakulteta i škola“, i to u suradnji sa Studijem dizajna u Zagrebu, Tekstilno–tehnološkim fakultetom, Sveučilištem Sjever, Akademijom likovnih umjetnosti u Rijeci, Grafičkim fakultetom i Školom primjenjene umjetnosti i dizajna. Pored izložbi, posjetitelji će moći poslušati brojna predavanja i sudjelovati na radionicama na temu dizajna. Na “ZGDW modnim revijama” predstavit će se mladi i još neafirmirani modni dizajneri te studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta. A posebno mjesto u programu festivala ZGDW zauzima i 11. izdanje najveće konferencije u Europi o dizajnu automobila – Auto(r)“.

ZGDW TRANSFORMIRAO HALU V I IZGRADIO DIZAJN PARK

Hala V Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu gdje će se po drugi put održati Zagreb Design Week, prostire se na 3.000 m2, a prošle ju je godine u cijelosti preuredio organizacijski tim festivala, dodatno  izgradivši i vrt površine 1.500 m2. Do tada ovaj vanjski prostor u središtu grada nije bio funkcionalan te je zarastao u raslinje sve do trenutka kada ga je ZGDW uz pomoć Floraarta pretvorio u DIZAJN PARK. U ovom ugodnom sjenovito uređenom prostoru i ove će godine posjetitelji tijekom festivala moći uživati u koncertima, projekcijama filmova, predavanjima te se družiti uz osvježavajuća pića i „ZGDW glazbeni program“. Svakog dana festival će ugostiti poznate izvođače koji će zabavljati publiku od otvaranja pa sve do ponoći. Prostor će nastaviti živjeti i u sklopu događanja „Ljeto u Tehničkom“.

Zagreb Design Week podržavaju Grad Zagreb i Turistička zajednica grada Zagreba, a partner projekta je Tehnički muzej Nikola Tesla.

Jolie domJolie biraZagreb Design Week ima novu zanimljivu temu! Saznajte što vas točno očekuje

Facebook

99,687FanovaLajkaj