Kako uzgojiti avokado iz koštice?

Sljedeći put sačuvajte košticu i pokušajte uzgojiti svoj avokado!

Ne postoji namirnica koju su milenijalci toliko popularizirali kao što je avokado. Ovo voće uglavnom se uzgaja u toplim predjelima koja obiluju suncem i temperaturom koja ne pada ispod 10 stupnjeva, a zahvaljujući velikom udjelu dobrih masnoća redovito se uključuje u jelovnike zdrave prehrane. No, avokado nije prikladan samo za konzumiranje već može predstavljati i zelenu dekoraciju u vašem domu. Jako ga lako možete uzgojiti iz sjemenke avokada koje kupujete u supermarketu i ako ste ljubitelji zelenila zapravo nema razloga da barem ne pokušate!

Kako izgleda proces?

@avokadoprojektet

Krenite od avokada kojem je potrebno pažljivo ukloniti sjemeku, pazite na to da je ne zarežete dok uklanjate meso voćke. Sjemenku je potom potrebno isprati pod vodom i ukloniti ostatke mesa (dobro ih uklonite!). Možete čak ukloniti i koru sjemenke koju opet trebate dobro oprati pod vodom prije sljedećeg koraka, po nekima ova je metoda uspješnija za razvijanje korijenja.

Sjemenke ili koštice avokada znaju biti duguljaste ili okrugle, ali svaka ima svoj “donji” dio iz kojeg raste korijen i “gornji” dio iz kojeg će niknuti klice (gornji dio je blago zašiljen). Uzmite tri čačkalice i ubodite ih u košticu pod blagim kutem kako bi samo donji dio mogao biti pod vodom.

@planty_tango

Kada ste sjemenku postavili u vodu stavite je na prozor gdje ima dosta sunca, vodu mijenjajte svaki dan. Potrebno je oko dva do četiri tjedna da bi sjemenka proklijala, ali nekad taj proces traje i do osam tjedana pa budite strpljivi. Kada biljka dosegne oko 15 centimetara možete je presaditi tako što ćete pola sjemenke ostaviti izloženo. Avokado obožava sunce tako da ga postavite na neko sunčano mjesto i kada naraste do 30 centimetara, posijecite listove s vrha jer će u suprotnom narasti jako brzo do plafona! I to radite svaki put kad avokado naraste još 15 centimetara kako biste obuzdali njegov rast.

Jolie domUradi samKako uzgojiti avokado iz koštice?

Prilika koja se ne propušta! Poznati restoran Takenoko 1. ožujka poziva na jedinstven gastro doživljaj

Nova japanska priča kultnog zagrebačkog restorana Takenoko započinje već 1. ožujka, a glavna zvijezda posebne večere japanska je govedina Tajima Sanda. Najbolju vrstu govedine...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram