13. prosinac je znan kao blagdan svete Lucije, a to je tradicionalno i datum kada sadimo božićnu pšenicu – simbol blagostanja za sljedeću godinu. Taj običaj sijanja pšenice dva tjedna prije Božića prakticira se u mnogim zemljama Europe, a Hrvatska nije iznimka pa tako mnogi uz božićnu jelku u svom domu obavezno moraju imati i zdjelicu lijepe, guste, raskošne zelene pšenice. No, kako biti sigurni da će ona lijepo izrasti?
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Naime, nema tko se nije barem jednom susreo sa sljedećom situacijom. Kupili ste paketić pšenice, posijali je i dobili tek nekoliko zelenih travkica – iako je slika na pakiranju izgledala savršeno. U čemu ste pogriješili? Što ste mogli drugačije? Pitanja je bezbroj, a odgovora malo, no zato smo tu mi.
Izdvojili smo neke od ključnih savjeta stručnjaka za sijanje i rast najljepše božićne pšenice.
Upute za uzgoj raskošne i zdrave božićne pšenice:
- Prvi korak – pšenicu potopite u mlakoj vodi i ostavite je namočenu preko noći. Ujutro je ocijedite, stavite na salvetu u pustite da se osuši na zraku.
- Dok se sjemenke suše, pripremite maleni tanjurić ili teglicu i stavite u nju zemlje skoro do vrha, ostavljajući 4 cm od vrha. Zemlju prekrijte vodom namočenom vaticom – i nemojte je cijediti, neka bude stvarno natopljena vodom. Na mokru vatu zatim posipajte osušenu pšenicu – pustite da vatu posve prekriju sjemenke te ih zatim zalijte ili poprskajte vodom.
- Tako pripremljenu teglicu stavite na toplo mjesto s puno svjetla, recimo uz prozor i radijator (ali ne preblizu radijatoru da se ne bi sjemenje posušilo). Svako jutro zalijte posudicu s 1 cm vode – i čekajte da se dogodi čudo! Kroz par dana vidjet ćete prve zelene klice vaše pšenice.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.