5 savjeta kako da se s godišnjeg odmora što bezbolnije vratite u svoju rutinu

Zadržite opušteno stanje uma i kod kuće, a istovremeno budite poslovno efikasni.

Vratili ste se s godišnjeg odmora i sada želite zadržati osjećaj mira i opuštenosti i u svakodnevici? Ponekad je to lakše reći, no učiniti. Naime, sigurni smo da ste se barem jednom u životu vratili s odmora i odjednom, već u prvom radnom tjednu, osjetili pravi pravcati burnout. Svo ono ljenčarenje i opuštanje kao da je otpuhao vjetar, a vi ste se našli u žrvnju rutine i obveza koje kao da su se nagomilale – i sad osjećate neviđeni pritisak.

Kako biste izbjegli takav ili neki sličan scenarij, mi vam donosimo pet savjeta kako da se uhvatite u koštac s rutinom i pri tome zadržite hladnu, smirenu glavu te nastavite uživati u odmorenom umu koji vam je godišnji podario.

Pokušajte se ne vratiti s odmora dan prije no što počnete raditi

Stav da vam od odmora treba odmor uopće nije pogrešan. Svakom od nas treba malo vremena nakon godišnjeg odmora da bi se vratio u tijek događanja. Stoga pokušajte odvojiti dan ili dva za opuštanje i oporavak prije nego što krenete natrag u ured. Osim fizičke pripreme, i vašem umu potrebno je vremena da se prilagodi stresnijoj okolini, stoga ga nemojte odmah šokirati velikom količinom informacija. Ako se odmah bacite nazad na posao, velika je mogućnost da ćete prije doživjeti veliku količinu stresa s kojim ćete se teško nositi. Stoga, najbolje je da povratak s odmora planirate dva dana prije početka radnog tjedna. Tako ćete si dati vremena za navikavanje na „normalan“ život.

Napravite ”to do” listu

Napravite ”to do” listu stvari koje morate obaviti i krenite ih rješavati redom. Olakšajte si posao tako što ćete znati kada što trebate obaviti. Vremenska organizacija je ključ nošenja sa stresnom svakodnevicom, pa je dobro rasporediti tekuće obaveze kroz nekoliko dana, a ne sve natrpati u jedan. Kada se vratite s odmora pomno razmislite o svim obvezama koje vas čekaju te ih rasporedite u svoj raspored tako da i dalje imate vremena za sebe i svoje potrebe, a ne da samo jurite s jednog zadatka na drugi.

Krenite vježbati

Jeste li ikada pomislili da ste pali u depresiju nakon što ste se vratili s odmora? Povratak u realnost često nas može spustiti upravo zbog toga što znamo kako nas očekuje stresno razdoblje i puno posla. Jedan od načina na koje možete popraviti raspoloženje jest vježbanje. Osim što će poboljšati vaše raspoloženje, vježbanje će ublažiti anksioznost i depresiju. Za to je zaslužan hormon endorfin ili, drugim nazivom, hormon sreće, koji se veže uz receptore mozga za opijate, smanjujući vašu percepciju boli i izazivajući euforiju. Stoga, u svom radnom tjednu odvojite vrijeme za posjeti teretani, krenite na jogu ili jednostavno samo prošećite u prirodi.

Delegirajte kućanske poslove

Najbolja opcija je svakako da ste prije godišnjeg počistili kuću te da će vas ona dočekati uredna i čista. No, ako to nije slučaj, najbolja vam je opcija po povratku delegirati kućanske zadatke i čišćenje te se ne opterećivati idejom da sve istog dana mora biti savršeno uredno. Ako pak želite posve zaboraviti na obvezu čišćenja, i ako si to možete priuštiti, svakako odlučite unajmiti osobu koja će vaš dom počistiti za vas te vam tako olakšati život. Dokazano je naime da čisto okruženje uvelike smiruje naš um te povoljno djeluje na mentalne funkcije ljudi, pa bismo se svakako trebali potruditi da stres svakodnevice ne pojačavamo dodatno neurednim okruženjem.

Izdvojite vrijeme za svoje male rituale

Kupka navečer, piling tijela, čitanje omiljene knjige ili šetnja parkom u samoći – self-care rituali imaju brojna lica, a svaka osoba ima neko svoje sitno zadovoljstvo koje joj popravlja dan. Te male sitnice u životu mogu nam uvelike olakšati nošenje s dnevnim problemima te nas učiniti sretnijima, stoga bismo im definitivno trebali posvetiti adekvatnu pažnju. Potrudite se stoga pobrinuti i za sebe, a ne samo za druge. Ugodite si na način koji vam najbolje odgovara i primijetit ćete kako takvi mali rituali zadovoljstva imaju iznimno pozitivan utjecaj na vaše emocionalno stanje.

Jolie domŽivot sa stilom5 savjeta kako da se s godišnjeg odmora što bezbolnije vratite u...

Kultni cast se vraća: Jedan od najromantičnijih božićnih filmova dobiva svoj nastavak!

Sedamnaest godina nakon što je ugledao svijetlo dana, odnosno doživio svoju premijeru u kino dvorana diljem svijeta, romantičan božićni film ‘The Holiday’ dobiva svoj...

Havaianas ima fluffy verzije svojih japanki i natikača za zimske dane

Nakon šezdeset godina prisutnosti na tržištu, Havaianas i dalje ostaje predan inovacijama te iznenađuje industriju svake godine novim kreativnim dostignućima. Ovaj put, vodeći brend...

Facebook

91,192FanovaLajkaj

instagram