Kraljica Elizabeta II obožavala je svoje corgije. Saznali smo sve što trebate znati o toj umiljatoj pasmini

Mnogima su corgiji jedna od najslađih pasmina svijeta.

Cijeli svijet se već desetak dana oprašta od kraljice Elizabete II, a osim kraljevske obitelji, fanova i brojnih državnika koji su došli na njezin sprovod 19. rujna, kraljicu su na vječni počinak ispratili i njezini najvjerniji prijatelji – maleni psići corgiji.

Poznato je naime da je kraljica bila golema obožavateljica ove slatke engleske pasmine kratkih nogu i debelog krzna. Za svog života bila je vlasnica više od 30 corgija, a iako je s 80 godina odlučila da više neće udomljivati nove psiće – prekršila je obećanje samoj sebi te je tako udomila još nekoliko legla. Iza sebe je ostavila dva malena corgija, Muicka i Sandyja, a koje je naslijedio njezin omiljeni sin, princ Andrew.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Lila e Horácio 🐾 (@pernalongaepernacurta)

Muick i Sandy raznježili su javnost jer su čekali ispred dvorca Windsor kada je do njega stigao kraljičin lijes. Sjedili su na ulazu u kraljičinu rezidenciju društvu kraljičinog osoblja te tako i sami dali posljednji pozdrav svojoj vlasnici koja ih je toliko voljela. Mnogi od njezinih corgija bili su potomci kujice Susan koju je od svog oca, kralja Georgea VI, Elizabeta dobila za 18. rođendan.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli VandyPop 🍿 🎬 🎟 🎶 📺 (@vandypop)

U čemu leži šarm i specifičnost ovih preslatkih psića? Službeno se oni zovu velški corgi, a karakterizira ih krupna, niska građa i debela mekana dlaka. Lice im podsjeća na ono lisice i imaju šiljastu njuškicu. Mogu biti crvene, bež, žutosmeđe, crne i smeđe boje, s bijelom oznakom ili bez njih. Teže od 10 do 12 kilograma, a karakter im je umiljat i živahan.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Dr. Katie Lawlor, Psy.D. (@petlosspsychologist)

Nekoć su se corgiji koristili kao čuvari u stočarstvu zbog svoje brzine, inteligencije i spretnosti, a odlično se snalaze i u vodi te imaju vodootporno krzno zbog kojeg dobro podnose hladnu vodu. Radi se o psićima koji imaju velik karakter u malom tijelu zbog čega često laju i uvijek su spremni za akciju.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Eugenia Garavani (@eugeniagaravani)

Iako možda izgledaju kao psi kojima ne treba puno kretanja, to definitivno nije točno jer su iznimno aktivni i traže puno pažnje. Inače, corgi na starom velškom jeziku znači ‘patuljasti pas’, a zanimljivo je da postoje dvije podvrste ove pasmine – Pembroke i Cardigan. Pembroke corgiji nemaju repić, dok ga Cardigan corgiji imaju. Uz to, Cardigan corgiji nešto su krupniji. Odlično su društvo za pse i druge životinje.

Uz pravilan odgoj i puno rekreacije, idealan su kućni ljubimac za grad ili selo – ali i dvorac, kao što je to godinama dokazivala kraljica Elizabeta.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Yours Magazine (@yours_magazine)

Jolie domŽivot sa stilomKraljica Elizabeta II obožavala je svoje corgije. Saznali smo sve što trebate...

Nakon prošlotjednog ogromnog interesa posjetitelja, Ilica opet postaje mjesto druženja

Protekle nedjelje, u sklopu projekta Atrupunktura, održalo se jesensko izdanje ulično-umjetničkog festivala zajednice Projekta Ilica: Q'ART te pokazalo što nastaje kad se spoji ono...

Grad, gora, salaš i vino – magična Vojvodina

Najbolja polazna točka za istraživanje vojvođanskih ljepota svakako je njezin najveći grad – Novi Sad.    Drugi najveći grad u Srbiji uz Beograd slovi kao...

Facebook

88,138FanovaLajkaj

instagram