Novi, bolji vi: Mali trikovi kojima trajno možete podignuti svoje samopouzdanje

Jednostavnije je no što mislite…

Sve se više i više govori i piše o važnosti samopercepcije te samopouzdanju u postizanju opće kvalitete života. Psiholozi tvrde da su osobe koje imaju više samopouzdanja općenito zadovoljnije svojim životima, imaju više prijatelja te lakše podnose stresne situacije od onih koji pate od manjka samopouzdanja.

Samo samopouzdanje se definira kao osobno uvjerenje pojedinca da je sposoban razmišljati, učiti, birati, donositi odluke, svladavati izazove i promjene. Čak i kada se susretnu s nekim problemom, samopouzdani ljudi lakše će mu pristupiti te imati više vjere u sebe da će problem riješiti. Danas postoji niz life coacheva, tutoriala i knjiga za samopomoć, a kojima je cilj naučiti ljude kako da se osjećaju bolje, zadovoljnije i samopouzdanije u svojoj koži – no za to vam zapravo ne treba komplicirana receptura. Stvar može biti jednostavnija no što se inicijalno čini.

Naime, psiholozi izdvajaju tri ključne stavke uz koje možete drastično na trajnoj razini podići svoju razinu samopouzdanja. Donosimo vam ih u nastavku.

Rad na sebi

Rad na sebi je uvjerljivo jedna od ključnih stavki trajnog osjećaja samopouzdanja. Radom na sebi, bio to rad na fizičkoj ili mentalnoj razini, učimo nove sposobnosti, stječemo vještine te širimo svoj pogled na svijet, a sve to ključno je za opći osjećaj samopouzdanosti. Tretirajte sebe onako kako želite da se drugi ophode prema vama, a vi prema ljudima koje najviše volite.

Najbolje je početi trenirati rad na sebi tako da u danu barem jednom donesete neku odluku koja će prvenstveno vama samima donijeti nešto dobro – iako to može biti nešto na što niste navikli. Recimo, ako znate da vam teško pada otvaranje u novim situacijama, namjerno otiđite na neki event ili događaj te se upoznajte s novim ljudima. Može biti neugodno, ali dugoročno će uvelike pomoći vašoj psihi i samopouzdanju.

Pripazite na stav prema životu

Stav prema životu uvelike određuje kako ćemo se osjećati ne samo prema okolini nego i prema samima sebi. Zbog toga pokušajte ‘trenirati’ pogled na život koji romantizira vašu svakodnevicu – jednom dnevno osvijestite neki lijepi događaj, neki trenutak u kojem ste uživali. Te svakog dana pokušajte pronaći sve više i više takvih malih, ali lijepih trenutaka koji će vas natjerati da sagledati lijepu stranu života čak i u najstresnijim vremenima. Imajte pri tome na umu da nitko nikada nije 100 posto siguran sam u sebe te da nam svima nekad bude teško – ali unatoč okolnostima možemo utjecati na to koliko ćemo si dopustiti očajavati, a koliko ćemo ipak biti spremni na izazove, promjene i stres te svemu tome izaći u susret podignute glave.

Vaša okolina

Ne kaže se bez razloga s kim si, takav si. Naša okolina ima golem utjecaj na naše živote i način razmišljanja, pa ako želite promijeniti nešto u tome kako pristupate sebi i drugima, svakako razmislite o tome s kim ste okruženi. Ako oko sebe imate samo depresivne, negativne ljude koji u svemu vide problem – velike su šanse da će se njihovi stavovi odraziti i na vaše. Okružite li se pak samouvjerenim ljudima koji pršte optimizmom, vjerojatno će svoju pozitivnu energiju barem dijelom prenijeti i na vas.

Jolie domŽivot sa stilomNovi, bolji vi: Mali trikovi kojima trajno možete podignuti svoje samopouzdanje

Facebook

99,687FanovaLajkaj