Recept za harmoničan život: Jesenski lifestyle rituali koje trebate uvesti u svoju rutinu

Nađete li ovih dana koju slobodnu minutu u gustom rasporedu, posvetite je nekom od rituala koji će jesenskim danima donijeti više smisla, topline i povezanosti s prirodom.

Ljeti obožavamo dugo kupanje, sunčanje i ležanje na plaži. Častimo se koktelima s prijateljima i uživamo u tulumima na plaži, ali i zvuku udaranja valova o obalu. I iako su nam sve te sitne radosti ljeta srcu jako mile, volimo i jesen te njezine cozy trenutke. S obzirom na to da je rujan tu, a kalendarski smo zakoračili u pravu jesen, vrijeme je da svoju rutinu obogatimo malim lifestyle ritualima primjerenima ovom godišnjem dobu.

U nastavku vam donosimo nekoliko ideja kako da što više uživate u malim jesenskim radostima, atmosferi šarenog lišća i prvih jutarnjih magli. Vjerujte nam, i jesen može biti prekrasna ako je takvom odlučimo učiniti.

Dopustimo si trenutke mirnoće

Jesen nas tako očito zavodi, šuška nam u uši, mrsi nam kosu nježnim povjetarcem, kiti frizuru šarenim lišćem, puni nam nosnice slasnim mirisima kestenja, kukuruza i šumskog tla urešenog gljivama, prekriva nam oči velovima jutarnjih maglica… Možda to sve čini kako bi nas utoplila i raznježila te ulazak u zimu učinila što lakšim. Naši gradski životi možda će preko divota jeseni pretrčati žustrim korakom, zamijetiti samo sivilo, bježeći od kiše, ljuteći se na povećane obaveze i gužvu u prometu, no dopustimo li sebi trenutke mirnoće, osvještavanja cijelog spektra promjena, dubokog disanja i pogleda barem na neko predivno stablo u obližnjemu parku, jesen će nam uzvratiti dvostruko.

Zato je odlična ideja da tijekom jeseni odlučimo svakoga dana barem pola sata provesti u prirodi. U šetnji obližnjim parkom, uz rijeku ili na planinarenju – opcija je mnogo. Povezivanje s prirodom i njezinim mijenama najlakše je provesti u djelo ako se njome okružimo. Dozvolite si stoga uživanje u pogledu na boje jesenskog lišća, zamijetite kestene na podu i udahnite miris svježine – kada postanemo svjesniji malih životnih zadovoljstava postajemo zadovoljniji svojom rutinom.

Težimo ka uravnoteženosti

Jesenski ekvinocij, kad vrijeme svjetlosti i vrijeme mraka jednako traju, podsjeća nas na važnost ravnoteže. Tog datuma i Sunce ulazi u znak Vage, koja je također simbol uravnoteženosti, pravde i harmonije. Nastojimo li stvoriti što bolju ravnotežu u sebi, možemo očekivati da će se jednaka energija proširiti i u okolini. U svojim meditacijama ili pisanju dnevnika sada se možemo zapitati u kojem nam dijelu života treba više harmonije te na koji ju je način moguće ostvariti. Ponekad će biti nužno kratko isključivanje dostupnosti, mobitela, društvenih mreža, a ponekad će nam biti potrebno uvođenje novih navika. Potrudite se stoga u ovom periodu sjesti sa svojim mislima, zapisati ih i osvjestiti što vam treba kako biste bili ispunjeniji i zadovoljniji. Jesen je odličan period za novi početak i kreiranje realnosti kakvu želimo.

Naš je prijedlog da krenete pisati dnevnik svojih i emocija, želja i nadanja. Nakon nekog vremena će vam postati jasno kako vam stavljanje misli na papir pomaže da vam um funkcionira bistro i jasno, a postat će vam i znatno lakše definirati korake koje želite poduzeti na svom putu do sreće.

Ugodite si 

Nakon vremena provedenog samo sa svojim mislima i osjetilnim podražajima prirode, za ravnotežu uvedite element druženja: pozovite prijateljicu na čaj, kod kuće na ručak ili kolač te podijelite toplinu doma, misli kojima se bavite, preporuku za izložbu, putovanje ili literaturu te s jednakim zanimanjem saslušajte prijateljicu. Družite se, ispijajte omiljene tople napitke, sezonski se hranite te pecite kolače. Topla, cozy atmosfera doma esencija je jesenske vibre – ove godine iskoristite ju do maksimuma.

Dekorirajte svoj životni prostor

Jesenske rituale šetnje šumama i parkovima možete iskoristiti i za skupljanje žireva ili kestena, pronalazak najljepših primjeraka šarenog lišća i potom dekoriranje svog doma. Kada u svoj interijer unesemo elemente iz prirode, on postaje topliji, a atmosfera opuštenija. Stoga se ove jeseni poigrajte s dodacima za dom u jesenskim toplim bojama – garantiramo da već samo topla oker dekica ili pak vaza sa suhim granama i lišćem može pretvoriti vaš dom u jesensku oazu.

Pripremite se za zimu

Drugačija skincare rutina, vađenje toplih džempera i večeri pod dekicom pred TV-om – sve su to mali znaci da zima postupno dolazi, a mi joj se prilagođavamo. Kroz uvođenje malih lifestyle promjena u svoj život možemo ju dočekati spremno i s veseljem, a ne s pomisli na sve ono negativno.

Jolie domŽivot sa stilomRecept za harmoničan život: Jesenski lifestyle rituali koje trebate uvesti u svoju...

Lana Gojak Bajt u podcastu „Mame kod Lane“ ugostila glumicu Marijanu Mikulić

Glumica Lana Gojak Bajt nedavno je pokrenula audio i video podcast "Mame kod Lane", u kojemu je imamo prilike gledati i slušati u ulozi voditeljice, točnije domaćice...

Glazbeni spektakl ‘Rock Opera’ na turneji Hrvatskom

Nakon rasprodanih koncerata diljem regije, najveći glazbeni simfo-rock spektakl na ovim prostorima, ‘Rock Opera’, organiziran u zajedničkoj suradnji međunarodnog simfonijskog orkestra, big banda i zbora,...

Ove subote Hauser nastupa na Trgu Svetog Petra u Vatikanu

Priliku da svoj repertoar odsviraju na jednoj od najpoznatijih lokacija na svijetu nemaju mnogi glazbenici, a zbog iznimnog talenta i autentičnog glazbenog izričaja, ta...

Znamo gdje trebate potražiti novi primjerak kupaćeg kostima

Mada nam je izgledalo kao da se ljeto neće pojaviti, srećom, svibanjske kiše napravile su pauzu i podsjetile nas da nas još manje od...

Što su to smeđe mrlje i možemo li ih se riješiti?

Smeđe mrlje na koži, odnosno hiperpigmentacije, jedan su od najzahtjevnijih znakova starenja kože, a rezultat su povećanog broja pigmentnih stanica u koži, melanocita i...

Facebook

91,192FanovaLajkaj

instagram