Recept za harmoničan život: Jesenski lifestyle rituali koje trebate uvesti u svoju rutinu

Nađete li ovih dana koju slobodnu minutu u gustom rasporedu, posvetite je nekom od rituala koji će jesenskim danima donijeti više smisla, topline i povezanosti s prirodom.

Ljeti obožavamo dugo kupanje, sunčanje i ležanje na plaži. Častimo se koktelima s prijateljima i uživamo u tulumima na plaži, ali i zvuku udaranja valova o obalu. I iako su nam sve te sitne radosti ljeta srcu jako mile, volimo i jesen te njezine cozy trenutke. S obzirom na to da je rujan tu, a kalendarski smo zakoračili u pravu jesen, vrijeme je da svoju rutinu obogatimo malim lifestyle ritualima primjerenima ovom godišnjem dobu.

U nastavku vam donosimo nekoliko ideja kako da što više uživate u malim jesenskim radostima, atmosferi šarenog lišća i prvih jutarnjih magli. Vjerujte nam, i jesen može biti prekrasna ako je takvom odlučimo učiniti.

Dopustimo si trenutke mirnoće

Jesen nas tako očito zavodi, šuška nam u uši, mrsi nam kosu nježnim povjetarcem, kiti frizuru šarenim lišćem, puni nam nosnice slasnim mirisima kestenja, kukuruza i šumskog tla urešenog gljivama, prekriva nam oči velovima jutarnjih maglica… Možda to sve čini kako bi nas utoplila i raznježila te ulazak u zimu učinila što lakšim. Naši gradski životi možda će preko divota jeseni pretrčati žustrim korakom, zamijetiti samo sivilo, bježeći od kiše, ljuteći se na povećane obaveze i gužvu u prometu, no dopustimo li sebi trenutke mirnoće, osvještavanja cijelog spektra promjena, dubokog disanja i pogleda barem na neko predivno stablo u obližnjemu parku, jesen će nam uzvratiti dvostruko.

Zato je odlična ideja da tijekom jeseni odlučimo svakoga dana barem pola sata provesti u prirodi. U šetnji obližnjim parkom, uz rijeku ili na planinarenju – opcija je mnogo. Povezivanje s prirodom i njezinim mijenama najlakše je provesti u djelo ako se njome okružimo. Dozvolite si stoga uživanje u pogledu na boje jesenskog lišća, zamijetite kestene na podu i udahnite miris svježine – kada postanemo svjesniji malih životnih zadovoljstava postajemo zadovoljniji svojom rutinom.

Težimo ka uravnoteženosti

Jesenski ekvinocij, kad vrijeme svjetlosti i vrijeme mraka jednako traju, podsjeća nas na važnost ravnoteže. Tog datuma i Sunce ulazi u znak Vage, koja je također simbol uravnoteženosti, pravde i harmonije. Nastojimo li stvoriti što bolju ravnotežu u sebi, možemo očekivati da će se jednaka energija proširiti i u okolini. U svojim meditacijama ili pisanju dnevnika sada se možemo zapitati u kojem nam dijelu života treba više harmonije te na koji ju je način moguće ostvariti. Ponekad će biti nužno kratko isključivanje dostupnosti, mobitela, društvenih mreža, a ponekad će nam biti potrebno uvođenje novih navika. Potrudite se stoga u ovom periodu sjesti sa svojim mislima, zapisati ih i osvjestiti što vam treba kako biste bili ispunjeniji i zadovoljniji. Jesen je odličan period za novi početak i kreiranje realnosti kakvu želimo.

Naš je prijedlog da krenete pisati dnevnik svojih i emocija, želja i nadanja. Nakon nekog vremena će vam postati jasno kako vam stavljanje misli na papir pomaže da vam um funkcionira bistro i jasno, a postat će vam i znatno lakše definirati korake koje želite poduzeti na svom putu do sreće.

Ugodite si 

Nakon vremena provedenog samo sa svojim mislima i osjetilnim podražajima prirode, za ravnotežu uvedite element druženja: pozovite prijateljicu na čaj, kod kuće na ručak ili kolač te podijelite toplinu doma, misli kojima se bavite, preporuku za izložbu, putovanje ili literaturu te s jednakim zanimanjem saslušajte prijateljicu. Družite se, ispijajte omiljene tople napitke, sezonski se hranite te pecite kolače. Topla, cozy atmosfera doma esencija je jesenske vibre – ove godine iskoristite ju do maksimuma.

Dekorirajte svoj životni prostor

Jesenske rituale šetnje šumama i parkovima možete iskoristiti i za skupljanje žireva ili kestena, pronalazak najljepših primjeraka šarenog lišća i potom dekoriranje svog doma. Kada u svoj interijer unesemo elemente iz prirode, on postaje topliji, a atmosfera opuštenija. Stoga se ove jeseni poigrajte s dodacima za dom u jesenskim toplim bojama – garantiramo da već samo topla oker dekica ili pak vaza sa suhim granama i lišćem može pretvoriti vaš dom u jesensku oazu.

Pripremite se za zimu

Drugačija skincare rutina, vađenje toplih džempera i večeri pod dekicom pred TV-om – sve su to mali znaci da zima postupno dolazi, a mi joj se prilagođavamo. Kroz uvođenje malih lifestyle promjena u svoj život možemo ju dočekati spremno i s veseljem, a ne s pomisli na sve ono negativno.

Jolie domŽivot sa stilomRecept za harmoničan život: Jesenski lifestyle rituali koje trebate uvesti u svoju...

Prvi program prevencije rizičnog ponašanja u virtualnom okruženju u osnovnim školama

Hrvatski Telekom je u suradnji s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom (ERF) Sveučilišta u Zagrebu pokrenuo projekt „Alati za moderno doba“, prvi strukturirani i znanstveno utemeljeni program...

Predstavljen branding otoka Hvara

Turističke zajednice otoka Hvara predstavile su zajedničku brand strategiju, slogan, vizualni identitet i brand video. Riječ je o najopsežnijem brandingu jednog hrvatskog otoka, čiji...

Pitali smo stručnjaka kako riješiti problem osjetljivosti zuba

Ovaj neugodan osjećaj može značajno utjecati na svakodnevni život, ometajući uživanje u hrani i piću te čak izazivajući nelagodu prilikom obavljanja osnovnih oralnih higijenskih...

Joker Out imaju novi singl! Dobro došli u „Sunny Side Of London“!

Brza, rasplesana i, posebno, raspjevana nova pjesma Jokera obraća se svima, bez obzira tko su i što su, pozivajući ih da viču iz sveg glasa! „Breaking news,...

Sanjate o popularnim Louboutin štiklama? Zara ima kopiju jednog modela

Posljednjih godina neprestano se priča o 'duplićima' odnosno 'dupe' trendu koji zapravo označava tendenciju high street brendova da kopiraju luksuzne, 'IT' modne artikle te...

Novi Garnierov noćni serum za posvjetljivanje radi dok vi spavate

Kao rezultat svakodnevnog suočavanja s mnoštvom vanjskih čimbenika, kao što su UV zrake, zagađenje i toksini naša koža s vremenom može izgubiti sjaj i...

Facebook

91,192FanovaLajkaj

instagram