Kako da vaše novogodišnje odluke zapravo i zažive?

NIje ih se uvijek lako držati, ali imamo savjete koji vam mogu uvelike pomoći.

Završetak stare i početak Nove godine mnogi ljudi vide kao priliku za samorefleksiju i promjene starih navika i obrazaca ponašanja, no nažalost, ove novogodišnje odluke često ne “prežive” ni do veljače. Upravo zato mnogi siječanj smatraju i najdepresivnijim dobom godine. U tom mjesecu zadajemo si nerealna očekivanja od samih sebe, a istovremeno ih u startu napuštamo – pa se samo vrtimo u kurugu razočaranja i krivnje.

Takve emocije nisu nikome potrebne, kao ni odustajanje od ciljeva koje bismo željeli ostvariti. Iako je ponekad teško držati se zadanih pravila ili promijeniti svoj život i navike, trud se u konačnici isplati. Kako bismo vam pomogli da ove godine vaše novogodišnje odluke zapravo postanu stvarnost, donosimo vam nekoliko savjeta stručnjaka koje biste trebali slijediti želite li da se realiziraju.

Definirajte što točno želite

Ako ne znate što je to što točno želite, onda to ne možete ni ostvariti. U određivanju svojih ciljeva budite kristalno jasni i konkretni. U određivanju ciljeva važno je da budete realistični i da si date vremenski period za ostvarenje cilja, kako bi isti bio konkretan, mjerljiv i ostvarljiv. Cilj “želim smršaviti” nije mjerljiv i konkretan (primjerice, ako želite smršaviti, onda bi dobro postavljen cilj bio da do x mjeseca naredne godine želite izgubiti Y kilograma). Uz to, bitno je imati realna očekivanja, nemojte si davati nemoguće zadatke jer ćete od njih ubrzo odustati.

Razmislite kako biste željeni cilj mogli ostvariti

Što je to što možete promijeniti, naučiti, poduzeti ili unaprijediti u svome životu, što bi vam moglo pomoći da dođete do vašeg cilja (primjerice, kako biste smršavili, mogli biste započeti novi režim prehrane, više se kretati, upisati satove aerobika…). Bitno je planirati i unaprijed znati imate li šanse da ostvarite svoj cilj.

Napravite “plan akcije” za ostvarivanje cilja

Nakon što ste sve ideje kako biste mogli postići svoj cilj iznijeli na papir odredite konkretan plan akcije – što i kako i u kojem vremenskom periodu trebate poduzeti kako biste ostvarili željeni cilj. Plan akcije bi trebao biti isplaniran u skladu s vašim mogućnostima, vremenom i novcem kojeg imate na raspolaganju.

Vjerujte u sebe

Ako si date novogodišnje odluke za koje duboko u sebi vjerujete da ih ne možete provesti do kraja, onda ih sigurno nećete ni ostvariti. Tako da je iznimno bitno imati pravu snagu volje da ne pokleknete pred iskušenjima i napastima te da izdržite prve kušnje. Ako ste doista nešto odlučili, morate imate snage provesti tu odluku u djelo.

Održite motivaciju

Bilo da želite smršaviti, usvojiti zdraviji životni stil, naučiti novi jezik ili novu vještinu koja vam je potrebna za profesionalni rast ili bilo što drugo, najveći izazov s kojim ćete se suočiti u procesu usvajanja novih navika i postizanja ciljeva jest da dugoročno zadržite motivaciju. Malim pomacima ka ostvarenju svog cilja zadržat ćete motivaciju, a možete se i nagraditi nakon svakog malog uspjeha. Recimo, počastite se nečime nakon svake nove razine provedbe svoje novogodišnje odluke. Pratite svoj napredak u dnevniku i budite ponosni kada vidite kako se kroz mjesece vaš život i navike mijenjaju.

Lifestyle Food for thought Kako da vaše novogodišnje odluke zapravo i zažive?

Facebook

84,818ObožavateljiLajkaj

instagram