Kažu da je siječanj najdepresivniji mjesec u godini. Kako izbjeći postblagdansku depresiju?

Nemojte dozvoliti da vas ove godine obuzme postblagdanska depresija već joj se oduprite ovim savjetima stručnjaka.

Ludilo oko Nove godine i Božića je prošlo, novčanici su se ispraznili, a nepotrebni kilogrami nakupili – i sad se osjećamo pomalo jadno. Postblagdanska depresija koja je glavna karakteristike mjeseca siječnja vrlo često “napada” sve generacije i oba spola u jednakoj mjeri, bez mnogo iznimki.

S razlogom se zato siječanj naziva i najdepresivnijim mjesecom u godini. Budžet nam je osiromašen, mi se osjećamo umorno i pasivno zbog hladnih temperatura i manjka sunca, novogodišnje odluke većinom nisu zaživjele – i što sad? Kako nastaviti dalje i izvući se iz tmurne kolotečine? Na jednom smo mjestu sakupili sve savjete stručnjaka i psihologa koji znaju kako da se othrvamo crnim mislima ovog mjeseca te nastavimo koračati kroz novu godinu s osmijehom na licu.

Vježbajte

Iako se prava dijagnoza depresije najčešće liječi lijekovima, ovu kratkotrajnu najbolje je riješiti tako što za početak, trebate prestati razmišljati o negativnim stvarima kad ste sami. Tijek ružnih misli najefikasnije je prekinuti izlaskom na zrak, u prirodu ili vježbanjem. Stimulirajte hormone u mozgu tjelovježbom, bit ćete mnogo sretniji. Već samo 20 minuta šetnje dnevno može vam značajno pomoći da se osjećate bolje i zadovoljnije samima sobom.

Hvatajte sunce kad god možete

Hladni zimski mjeseci posebno su problematični zato što sunčevu svjetlost vidimo jako rijetko. Kako bismo bili što bolje volje bitno je da se izlažemo prirodnom svjetlu što više možemo, a ako je moguće, idealno je da na suncu budemo barem 15 minuta dnevno kako bismo upili što više vitamina D. Kako biste si pomogli odagnati crne misli i zaštiti imunitet, odlična je opcija i da unosite vitamin D u organizam putem suplimenata ili jednostavno kroz hranu. Konzumirajte što više zdravih omega-3 masnih kiselina, gljiva, riba i orašastih plodova i vaše će vam tijelo, ali i um biti zahvalno.

Isprobajte nešto novo

Dokazano je da nova iskustva i doživljaji usrećuju ljude znatno više no materijalne stvari. Zato ovog mjeseca, kada nam je posebno bitno oraspoložiti se, probajte neku novu aktivnost. Isplanirajte izlet na mjesto koje još nikad niste posjetili, iskušajte neki novi hobi ili probajte neki novi sport – bilo koja opcija je odlična. Osjećat ćete se puni života i zasigurno će vam biti lakše prebroditi hladne, kratke dane.

Napravite popis naučenih lekcija

Svi se odlučuju na donošenje novogodišnjih odluka, međutim te oduke vrlo brzo padnu u zaborav, a zbog toga se mnogi na kraju osjećaju još lošije. Zato je dobra ideja prisjetiti svega što ste naučili prošle godine, ali i što je bilo dobro za vas. Na taj način sigurno ćete poboljšati raspoloženje u prvom mjesecu. Nemojte si stavljati na leđa nerealna očekivanja i zadatke koje u startu znate da ih nećete izvršiti, već jednostavno budite zahvalni za sve ono što već imate i kakvi ste.

Novogodišnje čišćenje

Psihološke studije dokazuju da organizacija i čišćenje doma mogu značajno poboljšati naše raspoloženje. Oslobađanje od nakupljenih stvari stvara osjećaj slobode i novog početka, pa mnogima vraća osmijeh na lice. Pokušajte ovog siječnja počistiti svoje ormare ili detaljno organizirati kuhinju, jamčimo da ćete se nakon obavljenog posla osjećati lakšima i poletnijima.

Prestanite raditi jednu stvar u kojoj ne uživate

Sigurno zvuči lako, ali jeste li ikad probali? Veći je izazov nego što mislite. Razmislite što vas jako uznemirava i izaziva stres, a zatim otpustite jednu stvar koja vam smeta. Ovog siječnja posvetite više pažnje prekidanju starih loših navika i situacija u kojima se ne osjećate dobro. Uz malo truda i volje, uljepšat ćete si život.

Uživajte u vremenu za sebe

Siječanj je mjesec u kojem ima znatno manje socijalnih aktivnosti no što je to slučaj s prosincom. Zato ovaj mjesec odmorite od ljudi – posvetite se sebi, svojim užicima i hobijima. Gledajte serije, pecite kolače ili šećite, uživajte u vlastitom društvu i pokušajte svakog dana sve više i više cijeniti same sebe. Intenzivirajte osjećaj zahvalnosti prema samima sebi i naučite biti zadovoljni dok ste sami. Na taj vam način niti jedan dan neće biti dosadno, pa čak ni u siječnju.

FotoPexels
Lifestyle Food for thought Kažu da je siječanj najdepresivniji mjesec u godini. Kako izbjeći postblagdansku depresiju?

Mitovi o masturbaciji kojima je krajnje vrijeme da nestanu

Neovisno o tome koliko smo kao društvo napredovali pa više ne spaljujemo vještice na lomačama, ne osuđujemo (pretjerano) žene koje mijenjaju seksualne partnere i...

Osam kulinarskih grešaka koje je lako izbjeći

Koliko god imali iskustva u kuhanju, neke greške se uvijek mogu potkrasti. Donosimo vam osam koje lako možete izbjeći pri pripremanju vaših omiljenih jela. 1....

Facebook

84,818ObožavateljiLajkaj

instagram