Ivana Menđušić: Današnji gost jako pazi na ono što je ”oku ugodno”

Iako se dugi niz godina turizam, barem što se tiče Dalmacije, vezao gotovo isključivo na obalno područje gdje su glavni aduti more, plaže i sunce, posljednih godina svjedočimo mijenjanju trendova. Sve više stranih, ali i domaćih gostiju žele dio ili pak cijeli svoj odmor provesti u zaleđu koje itekako ima što ponuditi.

Netaknuta priroda, šarm malih gradova i sela, delicije kojima je teško odoljeti i možda ono najvažnije – toplina i gostoprimstvo koje će vam pružiti ne samo turistički djelatnici, iznamljivači, ugostitelji, već i svaka osoba koju sretnete na ulici, tržnici (ili kako bi lokalci rekli pijaci), kavi, šetnji… Ako vas put dovede u šibensko zaleđe, grad koji nikako ne smijete preskočiti na svojoj ruti je Grad Drniš. Znamo, prva asocijaca bit će – pršut, ali Drniš i okolica su puno više od toga. Upravo zato smo popričali sa Ivanom Menđušić, direktoricom Turističke zajednice Grada Drniša, a što nam je sve otkrila pročitajte u nastavku:

Iako ste na čelu Turističke zajednice Grada Drniša tek godinu dana, u turizmu ste profesionalno već jako dugo… Prema dosadašnjem iskustvu, koliko se s vremenom mijenjaju očekivanja gostiju?

Unazad pet godina primjećujemo kako raste trend za ruralna područja, posebno ona manje otkrivena. Primjećujemo kako se smanjuje broj noćenja u jednom gradu/mjestu te kako bi gosti u sedam dana voljeli što više toga vidjeti. Sve je manje gostiju koji dolaze samo radi sunčanja i kupanja, a raste broj onih zainteresiranih za gastronomiju. Posebno nas veseli rast trenda u kojem gost želi aktivan odmor, mir, zelenilo i dobru hranu.

Što današnjeg gosta može zadovoljiti?

Svijet je mjesto u kojem vlada velika neizvjesnost, Covid 19, globalno zagrijavanje, tehnološki napreci, itd. Mnogima je zaštita okoliša postala glavna smjernica u planiranju putovanja te će ova smjernica sigurno oblikovati turizam u budućnosti. Današnji gosti ne žele izolaciju od mjesta u koje su stigli, žele upoznati lokalno stanovništvo, žele aktivno sudjelovati u lokalnim događanjima, poneki čak žele živjeti kao lokalci. Lokalna kuhinja, organski uzgojena hrana, gastro priče, povijesne priče sa stvarnim iskustvom ljudi toga doba, to je ono što goste najviše zanima i što ih najviše privlači. Svijet mijenja i prehrambene navike te veganstvo postaje sve zanimljive. Još jedan zanimljiv trend su digitalni nomadi, koji dolaze u potrazi za odmorom, ali i mjestom za rad, turistička putovanja u kombinaciji s onim poslovnima.

Jeste li zadovoljni s razvojem turizma drniškog kraja? Što je ono što se može i treba podići na još veću razinu, a što je ono što čini Vaš kraj baš onakvim kakav je i što ne treba mijenjati?

Kraj treba ostati svakako u sinergiji sa svojom netaknutom prirodom i tradicijom, ali mora prihvatiti i nove načine proizvodnje te biti u korak s vremenom što se tiče uređenja prostora, kako unutrašnjeg, tako i vanjskog, ukrašavanja proizvoda, plasiranja proizvoda. Posebnu pažnju treba obratiti na ekologiju. Drniš može puno bolje, a mi čvrsto vjerujemo da će tako i biti. Nedostaje inicijative za napredak, kako privatne tako i velikih investicija.

Čini se kako je pandemija određenim granama, posebice turizmu, dala vremena da tijekom nje ”pripreme teren” za sve ono što dolazi poslije nje? Je li drniški kraj jedan od takvih primjera?

Naravno, to smo dokazali GOOD festom, ali i brojnim drugim istupima u medijima, kako domaćim, tako i stranim.

Nastavno na prethodno pitanje, može se primijetiti kako se Vaš kraj, na čelu s Vama, dosta ”okrenuo” marketingu i brendiranju?

Bilo je krajnje vrijeme za to, pa ne možemo zauvijek ostati u nekim prošlim vremenima. Trudimo se biti bolji, a današnji gost jako pazi na ono što je „oku ugodno“. Vole nas mediji, a čini se kako s nama imaju i puno materijala za dobre priče. Na ovom festivalu pridružit će nam se i strani novinari, što cijeli event diže na višu razinu, jer će se pričati o Drnišu u cjelini, kao mjestu za ugodan boravak, kao mjestu sa super događanjima te kao mjestu dobre gastronomije.

Jedan od dokaza je i nadolazeća suradnja s velikim imenom hrvatske glumačke scene – Ecijom Ojdanić. Radi se o vašem zajedničkom projektu, kazališnom festivalu GOOD fest. Kako je do ove zanimljive suradnje došlo te što će isti ponuditi Drnišanima i njihovim gostima?

Do suradnje je došlo zbog velike ljubavi prema rodnom kraju. Ecijine prema njezinom rodnom kraju, a moje prema rodnom kraju mojih roditelja. Ovaj kraj daje divne, vrijedne, marljive, srčane ljude i to je ono što me jako veseli. Na moj poziv Ecija se odmah odazvala, pokazala je volju i želju da svom kraju da svojevrsni obol i da od njega napravi poznato mjesto, a mi smo zahvalni što imamo takve ljude. Mali kraj se uvijek ponosi kad njegovo dite nešto veliko napravi i postigne uspjeh, to je onda uspjeh cijelog kraja.

Za vrijeme trajanja GOOD festa nudimo 5 izvrsnih predstava (Majstori, Disco baba, Krtice, Vla Vla Vlajland, Jel’ tako, Zorane), a nakon svake predstave nudimo bogat zabavni program uz ponudu domaćih proizvoda. Bit će tu disco večer te će svi obučeni u disco stilu dobiti koktel gratis, bit će domaćih i stranih hitova, rocka, funka, popa, ali i nezaobilaznog pršuta, sira i vina. Nadamo se kako će biti i posjetitelja jer bez njih sve ovo nema smisla.

FotoPR
LifestyleIvana Menđušić: Današnji gost jako pazi na ono što je ''oku ugodno''

Facebook

100,860FanovaLajkaj