Što god radili, ne ubijajte duh sebi i drugima!

Čitajte svaki utorak kolumnu Jednostavno ja u kojoj će vam naša kolumnistica Ivka Knežević otvorena srca i bez zadrške pisati  “jednostavno” o životu. Pratite je na blogu i na Facebooku.

Ispričavam se zbog nedostatka novogodišnje kolumne. Izgleda kako je novogodišnji mamurluk potrajao duže od očekivanog. Uz isprike, želim vam sretnu novu godinu! Pod sretnu, podrazumijevam neka živite hrabro, radosno i ljudski, svih 365 dana u godini. Ovo ljudski podrazumijeva kako ćete ispustiti i pokoju suzu, imati poneki problem. To je sasvim u redu. Sastavni je dio života svakog ljudskog bića. Ako to netko niječe, ne brinite, nije sretniji od vas. Svi smo ljudi. To će vam rijetko tko priznati, međutim, činjenica je kako jesmo svi „krvavi ispod kože“. Tako da, teoretski vam zaželjeti 365 dana bez ljudskih emocija, koje uključujući smijeh, neminovno uključuju i suze, bilo bi nehumano, neiskreno i već imate takvih čestitki napretek.

Međutim, ono što znam i ono što sam empirijski iskusila jest činjenica kako je čovjek sposoban preživjeti i nadvladati svašta, ali baš svašta, dok u njemu živi duh. Čovjek može izgubiti sve što posjeduje, uključujući i dijelove vlastitog tijela, no ako mu ostaje duh, nema tog gubitka od kojeg se čovjek ne može oporaviti. Sve dok mu je snažan duh. Duh se svakako zna ponekad umoriti. Pogotovo ako ga zanemarite. Neka vam u svakodnevnu rutinu, poput pranja zuba, brige o svemu i svačemu, uđe rutina brige o vlastitom duhu. Znajte, što god vam se dogodi, ako ste sačuvali vlastiti duh, vi ćete biti dobro. Uvijek.

Budite dobri, nježni i pažljivi prema sebi. U kakvom god se stanju nalazili, imajte razumijevanja prema sebi. Uvijek. Brinite o svom duhu, više no ičemu ostalom. Jer, vjerujte mi, to je najvažnije što posjedujete. Nadalje, ono što vas nakon toga molim, jest, ne ubijajte drugima duh. Ako možete, koliko god je to moguće, budite osoba koja jača tuđi duh. Ako ne možete, radije se sklonite. Kad je god moguće. Utječemo jedni na druge, itekako. Koliko god ne bili svjesni toga.  Utječemo, itekako. Budite mudri. Preuzmite odgovornost za sebe. Duh je krhka stvar za ostaviti na vjetrometini, bez opreza. Ne mislim na barikade, zvanje policije ili nešto slično. Mislim na vaše unutarnje granice kojima ćete regulirati prometnice prema jačanju, odnosno, lomljenju vlastitog bića. Te granice i taj obzir prema samome sebi, mora postojati. Kad vi ojačate iznutra, ne postoji ništa vanjskoga što vas može slomiti.

Svakako, ovu godinu, preuzmite koliko god možete i odgovornost za utjecaj na tuđi duh. Jer, to je ono najveće iz sebe što možete dati. Ili oduzeti. Pokušajte, ne biti oni koji oduzimaju, već oni koji daju. Pobijedite sve ljudske razloge u sebi koji vas vuku k tome i nemojte. Kad god možete. Ljudi smo, svašta će se dogoditi. Nećete svaki puta obratiti pozornost. No, pokušajte, koliko je god moguće. Ništa nije vrijedno toga. Kad kažem ništa, uistinu mislim tako.

Stoga, ovu godinu pokušajte, koliko je god moguće, manje kritizirati. Sebe i druge. Više ohrabrivati. Sebe i druge. Manje strahovati, sebe i druge. Više voljeti, sebe i druge. Ne biste vjerovali koliku razliku možete ostaviti ovime. Ogromnu, nesagledivu. Budite, ta razlika! Vi, budite ta razlika! Bez obzira kroz što prolazite. Budite punjač duha. Makar ovu godinu. Bit ćete ogromna razlika u svijetu.

LifestyleKolumneŠto god radili, ne ubijajte duh sebi i drugima!

Marija Andrijašević: „U Zagreb nam stiže crème de la crème fitnessa“

Marija Andrijašević svojom karizmatičnom, energičnom i stručnom osobnošću predstavlja pravu lidericu u svijetu fitnessa i rekreacije. Ova diplomirana nutricionistica i trenerica, vlasnica SCORE Fitness Cluba u...

Facebook

99,687FanovaLajkaj